Voorkom dat je wordt afgewezen op de keuring
Voor je weggaat, heb ik hier een handige fitheids test voor je klaar staan.

Page content

Een terugblik op de zomer

article content

Een terugblik op de zomer

Hoi allemaal!

In mijn vorige blog heb ik mijn dagindeling hier in Denemarken met jullie gedeeld (Als je het nog niet gelezen hebt doe dat dan vooral nog even). Nu is het tijd om het verschil te laten zien met mijn dagindeling in Nederland en natuurlijk hoe het toepassen van de SET-methode veranderde.

Nu ik in Denemarken studeer, ben ik alleen in vakanties in Nederland. Normaal gesproken zijn dit periodes van ongeveer een week met uitzondering van de zomer vakantie. Ik gebruik dan ook de zomervakantieperiode, omdat ik in die periode weer het ritme had van voordat ik naar Denemarken verhuisde.

Een voordeel van vakanties: geen school. Hier maakte ik dan ook goed gebruik van. Niet om lekker op de bank of in de tuin te hangen, maar om een groot gedeelte van de week te werken. Als student is ieder klein beetje natuurlijk welkom. Plus er stond nog een vakantie op de planning.

Het kleine nadeel met terug naar huis gaan, is het moeten aanpassen van je planning. In Denemarken heb ik een ritme en dagindeling dat perfect bij mij past. Dit kan ook prima, omdat er niemand is waarmee je echt rekening moet houden. Samenwonen met ouders en een broertje maakt dit een stuk lastiger. Mijn eetschema verandert, en mijn bezigheden van wat ik doe als ik weer thuis kom van werk (en later stage).

Het scheelt veel dat mijn broertje en ik een soortgelijk doel hebben en hier dus voor een gedeelte samen naartoe werken. Mijn ouders zijn het schema van hem gewend, dus als ik me daarbij voeg, is het niet heel erg ingewikkeld om alles rondgebreid te krijgen.

Hetzelfde geval is het met eten. Als ik alleen voor mezelf hoef te koken, dan is het makkelijk. Ik maak een maaltijd met de dingen die mijn lijf nodig hebben en verdeel dit vaak in porties, zodat ik voor meerdere dagen een goede maaltijd heb. Thuis moeten natuurlijk meerdere mensen eten en niet iedereen eet wat ik eet. En ik kan niet echt van mijn moeder verwachten dat ze drie verschillende maaltijden maakt. Iedere dag opnieuw. Dus dit schoot er een beetje bij in. Natuurlijk is het dan niet dat ik me de hele dag vol ga stampen met chocolade enz. De vrije dagen waren qua voedsel een stuk beter voor me. Dan kookte ik zelf vaak en voor mij maakt het dan niet zo veel uit om verschillende maaltijden te koken voor iedereen. Wat ik op het werk zelf en in de ochtend eet, is dan wel weer helemaal aangepast op wat ik nodig heb.

Nu ga ik net als in mijn vorige blog mijn dagindeling uitwerken. Dit is net als in Denemarken op een dag dat ik werk of stage loop:

7.00 de wekker gaat.

8.00 Ik ben helemaal klaar voor de dag. Maar eerst tijd voor het ontbijt.

8.30 tijd om naar mijn werk te fietsen.

9.00 de werkdag begint.

Tussen 12.00 en 14.00 is de middag pauze. Dit is iedere dag weer anders.

18.00 klaar voor deze dag.

18.15 op de fiets weer naar huis.

18.30 thuis aangekomen en meteen aanschuiven voor het avondeten.

19.00 de tafel afruimen en afwassen.

19.30 de spullen zijn weer gepakt en we gaan op weg om te fitnessen.

19.45 aangekomen bij de fitnessclub en na een paar minuten bijpraten met de trainers en andere bekenden, gaan we dan echt aan de slag met wat op de planning staat.

23.00 de training is afgerond. Nu douchen en op naar huis.

23.30 nu nog even iets kleins eten en zorgen dat ik genoeg water drink na het sporten.

23.45 op naar bed. De dag is over.

 

Mijn werktijden zijn niet altijd hetzelfde. Soms werk ik ook van 12.00 – 20.00 uur. Dan vallen sommige dingen weg of verplaatsen. Mijn stage dagen hebben het voordeel dat ze een uur later beginnen, dus een extra uurtje slaap.

Als je deze indeling en die van in Denemarken vergelijk, is duidelijk te zien dat mijn dagen behoorlijk vol zijn. Dit zal ook zeker niet voor iedereen voor een lange periode vol te houden zijn. Dat is ook helemaal niet erg. Je moet je eigen best mogelijke ritme proberen te vinden.

Dit ritme past op het moment het beste bij me. Wil dat zeggen dat ik me er altijd aan houd? Nee zeker niet. Als ik bijvoorbeeld heel erg moe ben of een griepje of dergelijks voel opkomen, doe ik een paar dagen iets rustiger aan. Ik kort mijn trainingen in of op mijn vrije dag blijf ik lekker thuis en ga de tuin in bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor mijn eetplanning. Natuurlijk schep ik extra op als mijn moeder iets heeft gekookt dat ik heel lekker vindt of als er in de middagpauze een frietje wordt gehaald, zeg ik echt niet altijd nee.

Het belangrijkste is heel goed te luisteren naar wat jij en je lijf nodig heeft. Van overal nee tegen zeggen, word je niet gelukkig. Hetzelfde geldt voor met tegenzin te gaan sporten. Dan sla je een keer over. Helemaal geen probleem. Heb je behoefte aan comfort-food. Bestel die pizza lekker. Toen ik begon met de SET-methode voelde ik me soms nogal schuldig door een van deze dingen te doen. Nu besef ik heel goed dat dat helemaal niet nodig is. Zolang je dat niet meerdere keren per week doet.

Dit laatste stukje hangt ook een beetje samen met het overwinnen van mijn winterdip. Mijn motivatie was weg door alles wat ik leuk en lekker vind op een zijspoor te zetten. Door deze SET-methode om te zetten en echt naar mijn lijf en mijn gemoedstoestanden te luisteren is die motivatie weer terug (samen met andere dingen natuurlijk).

Ik hoop dat jullie door dit beeld van mijn dag en de extra toelichting een beetje gemotiveerd zijn geworden of gebleven. Probeer eens naar je eigen SET-methode te kijken hoe je hem nu gebruikt en reflecteer deze eens goed. Het is geen optie om  een doel te willen bereiken met een grote berg tegenzin die je steeds weer moet overwinnen!

 

Tot de volgende keer!

Groetjes,

Marieke

Comment Section

0 reacties op “Een terugblik op de zomer

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.