Vrouwen bij defensie | Definitie en uitleg

Vrouw aan de top bij defensie

[caption id="attachment_2369" align="alignleft" width="400"]screenshot_714 minister van defensie[/caption]

De eerste vrouwelijke minister van defensie is Jeanine Hennis-Plasschaert. Op 5 november 2012 trad zij aan als minister van defensie in het Kabinet Rutte II, en loste daarmee haar voorganger Hans Hillen af.

 

Onze minister van defensie leverde een actieve bijdrage om meer vrouwen bij defensie aan het werk te krijgen. Om die reden heeft zij ook vol overtuiging meegedaan aan een wervingscampagne die op 1 juni 2016 van start ging. Onderaan deze pagina kun je deze video's bekijken.

Vrouwen bij defensie

[caption id="attachment_2372" align="alignleft" width="400"]de-marechaussee-wil-een-afspiegeling-van-de-samenleving-vormen-en-zoekt-daarom-vrouwelijke-marechaussees vrouwen bij defensie[/caption]

Bij het ministerie van defensie is de verhouding van het aantal mannen en vrouwen dat er werkt: 86% mannen en 14% vrouwen (HR Monitor; 2015).

Bij alle onderdelen van defensie zijn vrouwen werkzaam in zowel militaire als civiele functies. Oftewel, bij de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee zijn vrouwen werkzaam in militaire functies.

 

Vrouwen bij elite eenheden van defensie

[caption id="attachment_2373" align="alignnone" width="400"]media_xl_587735 vrouwen bij elite eenheden[/caption]

Bij de elite eenheden werden initieel geen vrouwen toegestaan vanwege de zware fysieke eisen van het werk. Inmiddels is het niet meer van deze tijd om op voorhand vrouwen van een beroep uit te sluiten.

Wat veel mensen niet weten is dat de luchtmobiele brigade al sinds 1992 toegankelijk is voor vrouwen. Bij de luchtmobiele brigade zijn vrouwen al een aantal jaren actief.

Voor vrouwen was het inmiddels ook al mogelijk gemaakt om toe te treden tot het Korps Commandotroepen. Alleen heeft nog geen enkele vrouw de opleiding tot commando gehaald.

Vrouwen bij het Korps Mariniers

Om als vrouw bij het Korps Mariniers functies te vervullen was tot op heden nog niet mogelijk.

In mei 2016 presenteerde de minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert de personeelsrapportage 2015 aan de Tweede Kamer en kondigde daarin aan dat het Korps Mariniers per 1 januari 2017 opengesteld zal worden voor vrouwen.

De eisen voor deze zware gevechtsfuncties blijven hetzelfde, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen eisen voor mannen of vrouwen.

Oftewel: aan de bestaande keurings-, opleidings-, en functie-eisen wordt niets veranderd. Ook blijft het optreden onder operationele omstandigheden hetzelfde, daar verandert dus niets aan.

Vrouwen bij de onderzeedienst: nog niet mogelijk

Vrouwen kunnen vanwege praktische problemen nog niet solliciteren naar functies bij de Nederlandse onderzeedienst. In 2000 constateerde de Commissie Gelijke Behandeling dat een gemengde bemanning aan boord van een onderzeeboot kan leiden tot een verstoring van de operationele inzet.

Wanneer de vier onderzeeboten van de Koninklijke Marine op termijn vervangen zullen worden, dan zal ook opnieuw bekeken worden of de nieuwe onderzeeboten geschikt gemaakt kunnen worden voor vrouwelijke bemanningsleden.

Defensie zoekt vrouwen voor vrede en veiligheid

Op 1 juni 2016 is defensie een nieuwe wervingscampagne gestart om zicht specifiek te richten op vrouwen om te komen werken bij defensie. Hieronder heb ik de wervingsvideo & de video's per krijgsmachtdeel toegevoegd. Het zijn mooie inspirerende video's geworden! Veel kijkplezier :)

Wervingscampagne van defensie voor vrouwen: 


Vrouwen bij de Koninklijke Luchtmacht: 


Vrouwen bij de Koninklijke Landmacht:


Vrouwen bij de Koninklijke Marine:


Vrouwen bij de Koninklijke Marechaussee:
Fons Spinhof
Door

Fons Spinhof

op 11 Jun 2022

Hoe denkt men over de heractivering dienstplicht opkomst voor alle mensen vanaf 18 jaar. Te denken valt dan aan 1) sociale - ; 2) militaire dienstplicht of is dit een achterhaald station?

Jeroen
Door

Jeroen

op 12 Jul 2024

Ik ben niet opkomen dagen

Reactie plaatsen