Trainen voor Defensie: zo doe je dat hier in het noorden :)
21 november 2016 
3 min. leestijd

Trainen voor Defensie: zo doe je dat hier in het noorden :)

Hoi allemaal!

De periode waar ik in mijn laatste blog over verteld heb, is weer aangebroken en in deze periode van het jaar ook meteen met de komst van sneeuw. Jullie kunnen je indenken hoe enthousiast ik ben…

In eerste instantie was ik toch wel een beetje bang dat ik weer zo’n zelfde dip zou krijgen als vorig jaar. Maar ik kan met grote vreugde mededelen dat de winterdip nog lang niet in zicht is. Ik heb me nog nooit zo fit, gemotiveerd en vol energie gevoeld. Dus stoppen of afremmen zit er voorlopig niet in!

Hoe ik mentaal tot dit punt ben gekomen, heb ik al verteld in mijn vorige blog, nu ga ik een beetje meer vertellen hoe dat in de praktijk bij mij in zijn werk gaat in twee totaal verschillende settings (Nederland en Denemarken). Deze keer heb ik het voornamelijk over mijn leven in Denemarken en de volgende keer zal ik het hebben over mijn leven in Nederland.

Hier in Denemarken heb ik een relatief rustig leventje. De dagen dat ik daadwerkelijk naar school moet, vallen reuze mee, en werken doe ik hier (helaas) niet en heb daardoor redelijk veel vrije tijd. Mijn schooldagen zijn vrij intensief, maar voor mij heel goed te doen. Het maakt het soms een beetje ingewikkeld dat alles in het Engels is, maar dat is gelukkig nooit een probleem geweest. Naast mijn lessen heb ik niet echt heel veel huiswerk; alleen verschillende verslagen uitwerken per cursus. Nog meer vrije tijd dan verwacht dus.

Een baan zoeken, bleek een stuk lastiger. Het feit dat ik geen vloeiend Deens spreek, bleek een groter obstakel te zijn dan gedacht. Zelfs voor het meest simpele baantje moet je vloeiend Deens kunnen spreken, schrijven en lezen. Niet echt haalbaar binnen een maand. Gelukkig hebben we in Nederland de studie tegemoetkoming en is een bijbaantje niet per se noodzakelijk. Voor mij zou het meer een tijd vulling zijn en gelukkig dus niet noodzakelijk.

Doordat ik niet veel verplichtingen heb, is het vrij makkelijk om alles te combineren. Mijn vrienden hebben een drukker schema. Zij doen allemaal fashion design en daar gaat veel meer tijd in zitten. In een drukke periode ga ik dan vaak bij hen in hun hoekje zitten en help ze een beetje, en ga ik verder met mijn eigen werk. Hierdoor zien we elkaar toch nog ook al is er eigenlijk geen tijd voor. Ondanks de stress (voornamelijk van hun kant) is het dan toch heel gezellig.

Iedere drukke periode wordt meestal ook een beetje gevierd door allemaal bij elkaar te komen en dan naar een feestje te gaan of gewoon gezellig bij iemand thuis de avond door te brengen.

Het sporten en huiselijke dingen zoals; boodschappen doen en huisje poetsen vul ik meestal in op momenten dat ik niks heb gepland. Oftewel ’s morgens, sommige middagen en vaak ’s avonds laat.

Sporten doe ik, zoals al in een van mijn vorige blogs verteld, in een crossfit box. Hier ken ik inmiddels de nodige mensen en is het altijd een hele leuke, maar zeker effectieve onderneming. Na mijn vaste trainingen twee keer in de week blijf ik vaak nog een half uur tot uurtje langer om nog wat extra’s te doen, namelijk de trainingen van defensiefit. Natuurlijk als er ergens een gaatje in mijn planning is, ga ik nog even langs of ga een stuk lopen volgens het defensiefit hardloopschema. Net waar ik de meeste behoefte aan heb.

Een normale schooldag voor mij ziet er als volgt uit:

 • 6.30 de wekker gaat
 • 7.15 ik heb al mijn social media bekeken en ben wat meer levend 🙂
 • vervolgens begint mijn ochtend ritueel; eten maken, zelf eten, aankleden, enz.
 • 8.00 ik stap op de fiets en vertrek richting school
 • 8.20 de lessen beginnen
 • 11.15 eten: altijd een hoogtepunt 🙂
 • 11.45 de volgende les begint
 • 14.40 klaar voor vandaag met school
 • 15.00 ik ben weer thuis en maak mezelf wat te eten
 • 15.15 ik heb mijn sportkleding weer aangetrokken en doe de crossfit oefeningen + de defensiefit workouts of ga een rondje maken (soms doe ik dit ook ’s avonds als ik weer thuis ben)
 • 17.30 ik ben rond deze tijd wel weer terug; even snel douchen
 • 17.45 ik vertrek richting een van mijn vrienden om samen te eten
 • 18.10 ben naar een korte wandeling op mijn bestemming aangekomen en gaan aan de slag
 • 22.00-23.00 vertrek ik weer naar huis en kijk nog een filmpje of verlies mezelf nog even op youtube en ga dan
 • 00.00-… tijd om te slapen zodat we weer fris zijn voor de volgende dag (en om mij te houden aan de SET methode van Defensiefit om optimaal te herstellen van mijn trainingen).

Nu ik het zo zie, heb ik een nogal volgepakte planning :). Maar voor mij werkt dit perfect. Als ik bijvoorbeeld een hele dag thuis op de bank zit, heb ik ’s avonds toch nog de behoefte om iets te gaan doen. Dit houd ik vaak maanden achter elkaar vol, dan krijg ik een griepje of iets dergelijks, slaap 3 dagen en kan er dan weer vol tegenaan. Of dit echt zo ideaal is, geen idee maar voor mij werkt dit het beste. Mijn persoonlijke motto is dan ook: “gaan tot het niet meer gaat”.

Volgende keer vertel ik hoe mijn leven eruit ziet in Nederland. Dus ben je benieuwd naar de verschillen, kijk daar dan vooral naar uit.

Groetjes,

Marieke

Shirley Teinveld
Door

Shirley Teinveld

op 27 Nov 2016

Dag Marieke, Wat goed om te lezen dat je inmiddels een combinatie hebt gevonden die bij je past. Het afwisselen van zelfstandig bezig zijn en in een groep met alle sociale contacten erbij kan echt helpen als je een dipje aan voelt komen. Ik heb dagelijks contact met andere defensie fitters en merk dat als je eenmaal dingen deelt je ineens allerlei handen om je heen aangereikt krijgt om je weer mee te trekken. Ik ben wel gewend om dit voor een ander te doen maar zelf hulp vragen is voor mij nog een extra letter bij de SET die ik ook heel hard die te trainen! Ik wil je veel succes wensen en ben benieuwd wat je in je volgende blog kunt vertellen. Groet, Shirley Teinveld

Reactie plaatsen