DCP weer gehaald & wake up call!
01 november 2016 
3 min. leestijd

DCP weer gehaald & wake up call!

DCP

Daar is hij dan eindelijk de Defensie Conditie Proef! En dan natuurlijk precies wanneer ik snot en snot verkouden ben……… Maar hij is toch binnen! 44x pushup, 56x buikspieren en 2150 lopen (niet echt fijn met een kop vol snot). De volgende keer ga ik weer gewoon voor de 2500m, maar dan wel zonder snotneus.

BxuCzkoCIAAiYlF

De weken op het KMA vliegen voorbij, ik moet ook echt even plannen om deze blog te schrijven, anders komt het er niet van. Inmiddels hebben we de tweede veldweek achter de rug en staat komende week de derde alweer voor de deur.

Veldweek op de KMA

Bij deze tweede veldweek verwachtten de kaderleden een hoop meer van ons, en dat was ook wel te merken. Veel meer lopen met volle bepakking, kortere nachten en veel strakker toezicht op het halen van tijden. De afgelopen paar weken en vooral tijdens de veldweken zijn me een aantal dingen echt opgevallen, die ik graag met jullie wil delen.

Slaap,.. en slaaptekort

Djack geeft het meerdere malen aan dat het belangrijk is dat je voldoende slaap neemt om te herstellen van je trainingen. Dat moet je ook zeker doen als het kan. Want houd er rekening mee dat je tijdens de opleiding bij defensie die nachtrust niet altijd krijgt. Soms ben ik blij als ik 4 uur kan slapen op een nacht, omdat ik de overige uren patrouille loop of in een waarneempost moet zitten. 1 korte nacht trek je wel, maar als het meerdere nachten achter elkaar zijn, dan begin je het toch wel te voelen: je merkt dat je minder scherp bent, je kracht sneller op is en je conditie minder goed is dan je normaal gewend bent.

Aan het einde van de week moesten wij 10 kilometer lopen met bepakking (+/-25kg) waarvan 6 a 7 kilometer over los zand. Geen probleem,… normaal gesproken.. Maar na een paar dagen met een korte nachtrust voelde ik mijn benen snel opspelen en had ik het de laatste kilometers zwaarder dan verwacht. Het vele corrigeren van je benen en romp door het lopen in los zand en de 25kg die je mee sjouwt, slaan er dan hard in. Ook zie ik mensen om me heen die altijd gewend waren minimaal 8 uur per nacht te slapen, en echt moeite hebben met de korte nachten. Met hier en daar fysieke ongemakken tot gevolg.

Voeding,.. en rantsoenen

Goede voeding is ook één van de belangrijke pijlers van sporten. Net als slapen moet je dit altijd doen als je de kans ervoor hebt. Maar ook die kans krijg je niet altijd in de opleiding bij defensie en al helemaal niet tijdens je initiële opleiding en tijdens oefeningen! Wanneer je in het veld zit, houden ze echt geen rekening met de perfecte balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Al helemaal niet als je op de WOL-pakketten (red: rantsoen) leeft. Dan eet je gewoon wat je rantsoen je biedt…

Voornamelijk veel mannen uit mijn peloton zien hun spiermassa dan ook echt wel minder worden. Ook zie je mensen die minder snel herstellen van fysieke inspanning dan ze normaal doen, omdat ze gewend zijn extra eiwitten in te nemen voor herstel. Nu krijgen ze die extra eiwitten niet binnen, maar willen wel gewoon doorgaan op het tempo wat ze normaal ook deden. De spieren herstellen minder snel waardoor het gevaar voor blessures en overbelasting op de loer ligt.

Vooral kuiten en hamstrings zijn veel voorkomende blessures bij de mannen en bij de dames is het vooral de rug en bovenbenen die sneller vermoeid raken. Ook merk je dat veel mensen de extra voedingssupplementen, die ze normaal nemen, missen. Een groepsgenootje van me is de eerste paar weken van de opleiding niet heel fit geweest. Pas later ontdekte hij waarom. Voor de opleiding nam hij standaard elke dag extra magnesium, extra ijzer en multivitaminen (naast een flinke hoeveelheid eiwit shakes). Tijdens de opleiding en vooral tijdens veldweken kon hij deze niet altijd innemen. Vooral de extra magnesium en ijzer miste hij en dat merkte hij in zijn lichaam. Sneller vermoeid en snelle last van kramp en spiervermoeidheid.

Trainen voor Defensie: Wake up call

Wake up call: wees niet afhankelijk van je supplementen in je voeding en slaap

Waarom zeg ik dit? Niet om je af te schrikken of om te zeggen dat je geen voedingssupplementen moet nemen. Maar wel even een wake-up call dat je zeker niet afhankelijk moet zijn van een bepaalde hoeveelheid slaap of bepaalde voedingssupplementen. Supplementen zijn supplementen, dus een aanvulling op je voeding :).

Luister ook echt naar je lichaam en voel aan hoe je lichaam reageert op de fysieke inspanningen en ervan herstelt. Vooral in het begin van de opleiding is dit van belang; hoe verder je komt in de opleiding hoe meer ruimte je weer hebt voor eigen schema’s en voedingspatronen.

Komende week mag ik weer een weekje het veld in en over 3 weken staat de MWC (mentale weerbaarheidscursus) op de planning, dus de volgende blog gaat vooral daarover denk ik. Wordt een leuke uitdaging denk 😀

Groetjes,

Ellen

 

Reactie plaatsen