Trainingsplafond bereikt, en nu?
06 december 2014 
2 min. leestijd

Trainingsplafond bereikt, en nu?

SET Methode

In de afgelopen jaren heb ik vele trainingsschema’s doorlopen en soms boekte ik MEGA vooruitgang en soms bleef ik ontzettend hangen. Als ik bleef hangen, dacht ik dat ik waarschijnlijk een trainingsplafond had bereikt, of dat ik harder en juist meer moest trainen…

Inmiddels weet ik wel beter.

Achteraf weet ik dat ik toen de SET methode niet toepaste.

Leg de focus conform de SET-methode in deze volgorde op deze 3 dingen: Slapen, Eten, Trainen.
Dus eerst focus op je ‘Slapen‘, dan de focus op het ‘Eten‘ en als laatste de focus op je ‘Trainen‘.

Na lange tijd kwam ik erachter dat deze 3 dingen: ‘Slapen, Eten, Trainen’ een absoluut onderling verband met elkaar hebben. Ik ben dit uiteindelijk zelf de SET-methode gaan noemen.

Trainingsplafond? Onzin.

Grappig genoeg heb ik alle varianten meegemaakt die mijn resultaten in de weg stonden:

  • (Slapen, Eten, Trainen) Te weinig of slechte kwaliteit slaap, maar wel goed eten en trainen.
  • (Slapen, Eten, Trainen) Te weinig of slechte kwaliteit eten, maar wel goede slaap en trainen.
  • (Slapen, Eten, Trainen) Te weinig of juist veel te veel trainen, maar wel goede slaap en eten.

Uiteraard zijn er nog wel meer combinaties mogelijk, waarbij er zelfs 2 dingen ‘ROOD’ kunnen zijn. Als je wel goed traint, maar slecht slaapt en slecht eet, dan zullen je resultaten niet optimaal zijn. Zo simpel is het.

Als je zo snel mogelijk resultaten wilt boeken, moet je ervoor zorgen dat alle 3 de onderdelen van de SET methode zo optimaal mogelijk zijn. Dan boek je echt SUPER snel ECHTE en ZICHTBARE resultaten. Doe je dit niet, dan zul je ook wel resultaten boeken, maar dan duurt het langer, of de vorderingen zullen minder zijn.

SET methode

De SET methode komt op het volgende neer:

Slapen:
Wanneer je optimale resultaten wilt, slaap dan 1 uur meer dan je normaal doet. Wanneer je slaapt, zul je herstellen. Je zult geen of minder spierpijn hebben; ideaal 😉 en heb je meer energie om er weer tegenaan te gaan!

Pak je rust en een goede nachtrust van minimaal 7 uur slaap. ‘Slaap’ staat niet voor niets op nummer 1 en is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van je trainingsprogramma. Dat klinkt goed heh! 😉

Eten:
Wanneer je optimale resultaten wilt, leg dan de focus op je voeding. Je ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Met het ontbijt zet je je vetverbranding (metabolisme) aan van je lichaam en zorg je ervoor dat je energie gaat krijgen voor die dag! Eet ’s ochtends zoveel als je kunt en voornamelijk vezelrijk.

Trainen:
Wanneer je optimale resultaten wilt, train dan niet teveel en te lang. Je lichaam moet kunnen herstellen van de trainingsprikkel, en moet kunnen overcompenseren tijdens het herstel. Door elke training een nieuwe trainingsprikkel te geven, zul je voortdurend vooruitgang boeken.

Heb je hier moeite mee? Bij Defensiefit lopen we samen met jou al deze stappen door, om te kijken waar voor jou nog winst te behalen valt. In onze ledenomgeving kun je de ervaringen van anderen lezen, jouw eigen ervaringen delen en met elkaar werken we eraan dat je zo optimaal als mogelijk gaat trainen voor maximale resultaten.

Succes!

Djack 🙂

Claire
Door

Claire

op 01 Nov 2015

Hey, Super handig artikel! Slaap is inderdaad heel belangrijk en helaas kost het zoveel tijd. Lukt het jou om altijd genoeg slaap te pakken? Ik doe zelf ook aan de SET-methode zonder dat ik wist dat daar een benaming voor was. Dankjewel voor de informatie, Groetjes, ' Claire

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 01 Nov 2015

Hoi Claire! Bedankt voor je compliment (super handig artikel :)). Haha, dat slaap 'veel' tijd kost, is inderdaad lastig, we willen ook zoveel leuke dingen doen overdag :). Haha... leuke verrassende vraag: of het mij persoonlijk lukt om genoeg slaap te pakken? Op het moment niet als vader van 2 kinderen in de leeftijd van 9 mnd en 3 jaar, haha... De afgelopen 3 jaren heb ik voornamelijk gebroken nachten, dus mijn slaap krijg ik helaas niet optimaal conform de SET Methode. Wat ik wel zelf in de hand heb, zijn de 'E' en de 'T' van SET. Daar ligt in mijn dagelijks ritme de focus, waarbij het elke avond de vraag is of ik aan mijn 'S' kan voldoen :) Leuk ook om te lezen dat je eigenlijk al aan de SET-methode deed, zonder dat je wist dat er een benaming voor was. Graag gedaan :) Gr, Djack

Claire
Door

Claire

op 03 Nov 2015

Goedenavond Jack, Dankjewel voor je reactie! Ik kreeg helaas geen mailtje dat je hebt gereageerd. Gelukkig kwam ik nog even kijken. Morgenochtend om 6 uur gooi ik mijn artikel op mijn blog online over: 'slaap is het belangrijkste onderdeel van de training' met een linkje naar dit artikel toe. Ik vond het zo interessant en op deze manier krijg jij er ook weer lezers bij. Nog eenmaal bedankt voor dit artikel! Groetjes, Claire Jammer dat het jou ook niet lukt om voldoende te slapen. En inderdaad als vader met kinderen met gebroken nachten werkt dat niet echt mee.

Carl Dasbach
Door

Carl Dasbach

op 24 Aug 2016

Hey Djack, mooi en wijs artikel! slaap is bij mij ook een groot probleem. Ik werk in ploegendienst en overschakelen van nacht naar dag is altijd het probleem. Elke maand jetlag dus. (Wij werken nog met 7 werkdagen achter elkaar) Gelukkig ben ik overgeschakeld naar 80% op mijn werk en mijn slaap en levenskwaliteit is al veel beter maar nog niet optimaal. dank je Djack voor de wijze raad... groetjes, Carl

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 24 Aug 2016

Hoi Carl! Bedankt voor je bericht & compliment :)! Mooi dat je de wijze raad uit het artikel kunt meenemen en toepassen, om er je voordeel mee te doen. Gr, Djack

Channah
Door

Channah

op 16 Oct 2016

Goedemorgen, Sinds een paar dagen ben ik begonnen met trainen. Slapen en eten is bij mij afgelopen 2 jaar noet goed geweest. Omdat ik sweekends in de nacht, in de horeca werk. Aan uur slaap kom ik niet eens. Ik krijg wel veel energie van sporten en ga binnenkort aan mijn eet systeem werken. Fijn artikel! Heb het mijn beste vriendin die elke dag sport, laten lezen en gaat nu ook aan de SET methode proberen te houden. Kun je dat schema downloaden? Ik ben hier pas net begonnen dus moet nog even wegwijs worden gemaakt. Met sportieve groet Channah.

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 16 Oct 2016

Hoi Channah! Bedankt voor je bericht :). Je ontvangt jouw persoonlijke schema, nadat we de intake testen van de testweek hebben gedaan. Op basis van jouw resultaten van de intake test maak ik een persoonlijk schema, zodat je optimaal kunt gaan trainen en maximale vooruitgang kunt gaan boeken. Daarnaast staan we in ons wekelijkse contact stil bij de SET methode en spreken we door waar je nog winst kunt behalen. Dus om antwoord te geven op je vraag of je dat schema kunt downloaden: Ja, dat kan in de ledenomgeving, en is beschikbaar nadat je de testweek hebt gedaan :).

Reactie plaatsen