Je bent militair geworden, maar nu begint het pas
02 november 2022 
7 min. leestijd

Je bent militair geworden, maar nu begint het pas

Blik terug op je successen

Welkom bij aflevering 18 (van de 30!) en de laatste blog van journey nummer 3 (van de 4!) van het beginnen aan de opleiding tot aan het afronden van de opleiding. Proficiat, we gaan naar de climax toe waarin je jouw opleiding hebt afgerond. Als je uiteindelijk in deze fase bent en je hebt de laatste zware eindoefening voor je, is het heel mooi om te zien dat je weet en voelt dat dit het laatste is wat je nog moet doen. 

Daarna ben je militair, heb je de opleiding afgerond, word je aangesteld als militair, en kan je het werk eindelijk gaan uitvoeren. 

Dat is een prachtig vooruitzicht. Als ik terugkijk, begon ik in de burgermaatschappij. Ik zat op de middelbare school, ik werkte en studeerde. Vervolgens heb ik mij voorbereid op de keuring, heb ik ervaringen opgedaan, bepaalde overtuigingen gecreëerd. 

Vervolgens heb ik nog een fase gehad van de keuring tot het moment waarop de opleiding daadwerkelijk startte. Misschien zit je nu in deze fase, of ben je de fase misschien net voorbij? Laat zeker even weten hoe jij daarop terugkijkt! 

Heb je misschien zoiets van: had ik dit maar anders gedaan in mijn voorbereidingen? Er zijn dan altijd wel een paar dingen die je dan voor jezelf kan verzinnen: had ik maar iets meer conditie getraind, had ik mijn schoenen maar iets meer ingelopen. Over dit en nog veel meer gaan wij het hebben in deze nieuwe aflevering!

 BLIK ALTIJD TERUG

Ik had geen besef van terugblikken, dat leek me niet echt nodig omdat ik het gewoon allemaal meegemaakt had. Ik was voorbereid op mijn vervolg functie, dus ik ging gewoon aan de slag. In de opleidingen daarna: de Commando opleiding, de Britse Mountain Leader opleiding en in de Special Forces opleiding ging ik steeds vaker terugkijken: wat heb ik geleerd in deze opleiding en wat weet en kan ik nu wel wat ik eerst niet wist of kon? 

Dat is een mooie, leerzame terugblik. Als je daarbij stilstaat kan je daar echt heel veel extra inzichten en kennis over jezelf uithalen. Het is heel interessant om eens te gaan kijken naar welke mindsets of overtuigingen je hebt moeten aanpassen? Voor mijzelf was dit heel interessant om te zien. Ik heb de mariniers opleiding gedaan, waarbij ik nieuwe ankers had gekregen. 

Nieuwe overtuigingen, nieuwe mindsets en een nieuwgevormd lichaam, om het even zo te zeggen, wat gefocust was op het halen van de testen: hardlopen, speed marsen, bewapend met bepakking dagenlang door het bos bepaalde missies uitvoeren... 

Daar was dat lichaam optimaal voor getraind, zeker na het doen van die laatste loodzware eindoefening waarin alles opnieuw wordt afgetest als proeve van bekwaamheid. Je laat zien dat je dit beheerst en dat dit in feite jouw nieuwe identiteit is. 

 Het is zo leuk om daarna weer in je oude omgeving terug te komen. Vooral ouders merken dat verschil meteen: de jongen is een man geworden of het meisje is een vrouw geworden. Diegene vertoont mooi en zelfverzekerd gedrag. Je weet: ik moet doorzetten en het proces is misschien niet altijd even leuk, maar ik weet dat als ik dit doe en blijf doen, ik het voor elkaar krijg. 

Die ervaring gun ik iedereen van harte. 

Ik hoor mensen weleens zeggen dat de dienstplicht moeten worden ingevoerd. Als je het mij zou vragen, wordt de dienstplicht zeker weer verplicht. Dan krijg je natuurlijk wel mensen in zo'n opleiding die daar niet vrijwillig zitten, dan is het opgelegd, ik weet niet of dat dan wel hetzelfde is. Nu heb je de vrijwillige keuze voor dit beroep, dat vind ik eigenlijk toch wel de mooiste optie. 

Je toont volharding vanuit eigen kracht, je zet jezelf in, je hebt eigen motivatie en je blijft doorgaan tot je je doel bereikt. 

Je hebt de mindset: "Ik wil militair worden, ik wil dit werk doen, dit hoort er gewoon bij." Dit is mijn lifestyle. Daarna komt er een soort van after action review, dus je gaat terugkijken hoe is het geweest: wat hebben we gedaan, wat kan beter? Daar kan je veel van leren en die ervaring die is eigenlijk zo mooi en zo bijzonder. Je geeft jezelf een stukje robuustheid. Je leert dat je er nooit alleen voor staat. 

JE BAGAGE IS WAARDEVOL

Als je na de mariniersopleiding nog vervolgopleidingen gaat doen, gaan jouw overtuigingen en mindsets weer verschuiven. Je kijkt nog meer in detail naar jezelf: wat maak ik mee en hoe ga ik hiermee om? Ik denk te weten hoe ik dit moet oplossen en normaal doe ik dat altijd op deze manier, maar nu moet ik het samen met mijn team doen. Je kent dit team nog niet, dus dat is meteen weer kans om te kijken naar: hoe gaan wij dit gezamenlijk doen? 

Dat is een spel en dat spel moet je naar mijn mening gewoon ten volle spelen. Ik hoop dat je gewoon zoveel mogelijk meemaakt in de zin van: zo moet het dus niet, zodat je leert hoe het dan wel moet, zodat je dingen kunt bereiken en het gevoel hebt dat je het kan. Die hele opleiding is een supermooi proces. Als je dan uiteindelijk klaar bent en kunt terugkijken, is het super waardevol om dat ook echt te doen, dus dat zou ik je zeker willen meegeven.

Even terug naar de mooie oneliner die ik al eens heb genoemd: 

je hoeft niet een militair te zijn om in één te worden. 

Als je in deze fase zit en de opleiding hebt gehaald weet ik zeker dat iedereen dat omarmd. Je hebt fysiek opgebouwd naar een bepaald niveau. Het is niet alleen maar relaxed opbouwen als een soort topsporter, maar voortdurende afbreuk van spieren en dat maakt dat je daar mentaal weerbaarder voor wordt. Het is aan het eind van het jaar heel mooi om te zien dat je dat je dat bereikt hebt. Soms gaat het niet eens om wat je bereikt, maar hoe je het bereikt hebt. 

Mensen zeggen wel eens: “kan ik dan niet gewoon gekeurd worden? Die opleidingen skippen we, geef mij maar gewoon dat pak en die strepen op mijn schouder qua rang, en dan ga ik gelijk aan het werk.” Ja, dat is niet hetzelfde. Die opleiding moet daartussen staan omdat je anders die ervaring, tijdsdruk, efficiëntie en al die fouten niet hebt meegemaakt. Die bagage die is zo waardevol, dat moet je gewoon meekrijgen voordat je aan die functie begint. 

De hele groepsdynamiek is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. In het begin besef je dat misschien nog niet, maar naarmate ik zelf verder in de opleiding kwam, merkte ik dat ik toch eens moest gaan kijken met wat voor mensen ik op de opleiding zat. Dan kun je langzaamaan anderen steeds meer helpen of in ieder geval meenemen op de reis. 

Wat ook heel leuk is om te zien, zelf gebruik ik daar altijd het woord ´woestheid´ voor, is dat je een robuust karakter hebt gekregen. Dat heb je ook echt geleerd in die opleidingen, door voortdurend in die uitdaging gezet te worden met de mensen om je heen. Soms heb je misschien een mindere dag en op andere dagen ben je juist sterker. Soms geeft het kader de instructie om alles te geven. Door te laten zien wat jouw maximale is, ga je met pieken en dalen die opleiding door. 

Als afsluiting van dit verhaal is het eigenlijk heel interessante om mijn boek Aanvalsplan te lezen. In Aanvalsplan heb ik heel veel voorbeelden opgeschreven over wat ik meegemaakt heb. Het is heel leuk om die verhalen voor mijzelf weer als referentie te gebruiken in deze blogs. Deze verhalen heb ik dus gebundeld in het boek Aanvalsplan. Om deze te bestellen kun je gewoon even naar de webshop gaan.

Klik hier voor de webshop >>

NU BEGINT HET PAS ECHT

Proficiat! Je hebt de opleiding gehaald, nu begint het pas echt. In het begin moest ik heel erg nadenken over wat het opleidingskader hiermee bedoelde. Later begon ik steeds meer te begrijpen dat je de basisdingen aangeleerd krijgt, maar deze nu tijdens missies of trainingen moet uitvoeren. Dan mag je laten zien dat je het beheerst, dat jij nog steeds hard kan werken als het zwaar is en weet hoe je moet handelen. 

Als het uitdagend wordt, dat jij dat stapje naar voren doet en laat zien hoe jij dit oplost. Dat is een transitie naar de volgende reis die we in de volgende blogreeks bespreken. Ik hoop dat je uit deze reeks heel veel tips en tricks mee hebt kunnen nemen. Zo ja, laat het natuurlijk ook even weten in de reacties hier op de site, of onder de Youtube video van deze aflevering. 

In de volgende reeks van de Defensiefit Podcast starten we met een nieuwe journey: 


je hebt de opleiding gehaald, what’s next?

Je gaat nu aan het werk als militair, hoe ziet dat eruit?  Waar moet je aan denken? Hoe ga je om met trainingen, missies, de wens tot specialiseren? En ja, als je die opleiding hebt gehaald, wees trots! Je hebt die baret verdiend! Je hebt de status van militair verdiend. Het is prachtig om te zien dat je na zo'n zware eindoefening finisht en dat je vol trots, vermoeid maar voldaan, waarschijnlijk met pijn in je poten, onder begeleiding van muziek naar de poorten loopt. Daar staan jouw familie, vrienden en kennissen te klappen en die zien jou dan binnenkomen. 

Ja, dat is een prachtig moment. Als je deze fase al bereikt hebt, dan weet je precies wat ik bedoel en hoe trots je dan bent. 

Het is zo mooi om te zien hoe trots jouw geliefden en dierbare op jou zijn. Dat is een prachtige ervaring. Uit eigen ervaring durf ik ook te zeggen dat welke opleiding je daarna ook gaat doen: dat gevoel blijft altijd. Je hebt een zware opleiding volbracht en dat ging niet vanzelf. Je hebt er hard voor moeten knokken en elke keer is dat gewoon ‘all-in’, dus niet half want dat gaat je niet lukken. 

Sommige mensen geven wel eens aan dat je opleidingsmoe kan worden. Zelf heb ik daar nooit last van gehad omdat ik zoiets had van: wat er in de opleiding gebeurt, gebeurt ook in mijn werk als militair. Het was voor mij een lifestyle, ik vond het prachtig mooi om dat te doen. 20 jaar lang heb ik altijd alles netjes standaard ingericht.

Dit was aflevering 18 al weer! Als je er tips of adviezen uit hebt gehaald, laat het dan vooral weten in de reacties. 

Kijk voor jezelf: wat wist ik al? Wat leer ik van deze verhalen? Zorg ervoor dat je meerdere verhalen van meerdere mensen kan horen, zodat je meerdere invalshoeken hebt om bij stil te staan. Ik blijf het ook zeggen, één is geen. Twee is oké, 3 is het net niet en 4 is je succes. Dan pas kan je echt zeggen: nu denk ik dat ik weet hoe ik hiermee om kan gaan en heb ik in elk geval een setje van handelingen en gedachten. Dat is heel interessant om bij stil te staan. 

Ik wil je heel erg bedanken voor het lezen van dit blog. Vond je het waardevol? Let me know! Tot de volgende keer. Gr, Djack 

Klik hier om deze aflevering te bekijken op Youtube >>


Reactie plaatsen