Ontwikkel jouw militaire mindset
Ontwikkel je militaire mindset vandaag nog
Van harte welkom bij weer een nieuwe aflevering van Defensiefit! In deze 29e aflevering gaan we het hebben over hoe je een militaire mindset ontwikkelt en wat dat precies inhoudt. Ik leg dit uit aan de hand van een aantal voorbeelden. Lees snel verder!
JOUW MILITAIRE LICHAAM
Als we bij het begin beginnen, gaat het in alle journey’s vooral om het toepassen van aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan je lichaam. Als je mijn andere blogs hebt gelezen en de Youtube afleveringen hebt bekeken, of mij volgt op mijn persoonlijke Instagram account, weet je dat ik het geregeld over de termen 'body, being, balance en business' heb.
Als je dat vertaalt, gaat het om je lichaam, geest, relaties en je werk. Tegenwoordig is het voor mij de balans met mijzelf, mijn vrouw, kinderen en dierbaren. In de militaire reis is het eigenlijk de balans met jezelf, je buddies, vrienden en dierbaren. Hierin kijk je naar hoe dit nu voor jou geregeld is en hoe jij hiermee omgaat. Business draait om werk. Je zegt bijvoorbeeld: het militaire werk is mijn droombaan. Daar heb ik toewijding voor nodig, zodat ik daar mijn leven aan toe te wil wijden. Het is mijn roeping.
Allereerst kijken we naar het onderwerp 'body'. Is je body op niveau? Als jij in journey één zit (van burger naar keuring) en ondertussen niet aan dat lichaam werkt, ben je niet aan het uplevellen. Als jij in deze journey niet bewust aan de slag gaat met het trainen van jouw lichaam, mis je ook de elementaire vaardigheden als onderdeel van die militaire mindset.
Deze mindset heb je nodig om daarna de volgende reis te maken, want in die vervolg fase is er even geen druk. Voor de start van de opleiding kun jij op eigen kracht je lichaam onderhouden of doortrainen zodat je vervolgens, als de opleiding start, je ook weer aan dat lichaam werkt en up levelt.
Zodra de opleiding start, ga je marsen met een rugzak en bouw je langzaam uit naar steeds langere afstanden met steeds meer gewicht. Op deze manier wordt het steeds een stukje zwaarder. Het gaat erom dat je elke keer dat lichaam op niveau brengt en houdt: dat is de eerste journey waar je mee bezig moet zijn.
In de tweede journey, van keuring naar de start van de opleiding, moet je deze motivatie op eigen kracht kunnen doorzetten. Dat is een test op zich. Ook ik moest deze uitdaging aangaan. Ik had best wel wat weken vrij maar bleef hardlopen, of ik nu thuis of op vakantie was. Daarnaast deed ik elke dag push-up’s en sit-up’s. Ik dacht continu: dit wordt straks in die opleiding ook gevraagd, dus blijf daarmee bezig en onderhoudt dat niveau.
Later, toen ik militair was, bleef ik die mindset herhalen en mijn sportniveau onderhouden, zodat als ik de kans kreeg voor een selectie of andere opleiding, ik er ook meteen klaar voor was. Op een gegeven moment was het een soort selffulfilling prophecy: als ze vroegen wie aan een selectie voor een vervolg opleiding toegevoegd moest worden, stond ik vaak in het rijtje omdat iedereen wist dat ik voortdurend aan het trainen was.
Dit beeld moet natuurlijk wel goed matchen. Ze kunnen natuurlijk denken dat je goed getraind bent omdat ze je elke avond terug zien lopen van de sportschool naar je zaaltje met een rood, bezweet hoofd terwijl je bij wijze van spreken elke avond uit de sauna komt wandelen en daardoor een rood, bezweet hoofd hebt...
Laat je ook vooral niet verwarren als andere mensen je een compliment geven. Dat zegt iets over het beeld wat zij van je hebben, maar het gaat erom wat jij zelf weet, kan en doet om jouw fysieke getraindheid op niveau te houden.
Een compliment is natuurlijk leuk, maar kan ook slopend zijn voor je mindset om door te gaan. Het kan je het gevoel geven dat je klaar bent, terwijl je juist nog keihard door moet gaan met trainen.
Je denkt misschien: oh, ik zit al op een hoog niveau, dus dan hoeft het niet meer zo extreem en stop ik met wat ik aan het doen ben. Ik ben al een heel eind gekomen inderdaad, en ik kan misschien wel iets rustiger aan doen. Nee! Blijf het gas erop houden! Stop niet met het doen van de dingen die werken! Keep f*cking going!!!
Ga ook op zoek naar gelijkgestemden waarmee je kunt trainen of inspiratie en motivatie kunt opdoen. Dat kan jou op het juiste pad houden.
MINDSET
Het tweede punt is je mindset. Zorg dat je bewust bent van wat je tegen jezelf zegt. Het kan zijn dat jij in het begin van de eerste reis, als schoolverlater tegen jezelf zei dat je de keuring nooit kon halen. Uiteindelijk moet je dit ombuigen: ik kan het nog niet, maar uiteindelijk kan ik het wel. Daarnaast moet je heel bewust je mindsets omarmen. Wat zeg je momenteel tegen jezelf?
Misschien heb je nog moeite met bepaalde dingen en zeg je steeds tegen jezelf dat je hier slecht in bent? Gebruik dan die groei mindset die ik net al benoemde: ik ga van ‘moeten’, naar ‘willen', naar 'kunnen', naar zijn’. Achter ‘moet’ zit dwang. Je doet het voor jezelf, dus de drive moet er zijn. Ik ‘wil’ het halen is een goede mindset. Ik weet dat ik het kan halen. Als ik de planeten op één lijn zet, vannacht goed slaap, morgen vol energie ontbijt en een warming up doe, weet ik dat ik die twaalf minuten hardlooptraining ga halen. Als je dat voor jezelf herkent ben je echt op de goede weg. Daarna kan je daar alleen maar beter in worden! Het is mooi om te zien dat je bent gearriveerd waar je wilde zijn, niet vanuit dwang maar gewoon omdat je het kan.
Laat deze mindset vooral met je meegroeien in de volgende journey’s! Aan het begin van de opleiding zeg je: ik hoef geen militair te zijn om er een te worden. Gaandeweg leer je dingen en doe je ervaringen op. Je doet dingen die niet werken, maar ziet je buddy’s dingen doen die wel werken. Leer hiervan zodat je het kunt reproduceren: je kunt het uitleggen en doen en uiteindelijk ben je heer en meester geworden in de lesstof. Dat is een heel mooi moment.
BALANS IN JE RELATIES
Het derde punt is je balans met de mensen om je heen. Je kunt moeite hebben om te hechten of onthechten aan jezelf of aan de mensen om je heen, zeker als je vanuit een vaste omgeving komt. Misschien zijn er wat kleine veranderingen geweest, maar de wereld blijft altijd relatief hetzelfde, met dezelfde mensen. Je weet hoe die mensen zijn, wat ze doen en hoe ze op bepaalde situaties reageren, dus dat is vertrouwd.
Lukt het je ook om jezelf voor het eerst in je leven te onthechten van deze vertrouwde omgeving? Als je de militaire opleiding in gaat, onthecht je van die oude wereld, zodat je de militaire wereld zonder afleiding kunt omarmen en met volle focus aan het werk kunt gaan. Na zo’n opleiding zegt iedereen uit jouw oude omgeving waarschijnlijk dat je veranderd bent en harder bent geworden. Dat is een compliment, want dat geeft aan dat jij jezelf hebt kunnen aanpassen en dat je die militaire mindset eigen hebt gemaakt.
Je komt terug in jouw oude omgeving en bent eigenlijk volledig onthecht van de oude situatie. Je kunt daar weer prima aan hechten, maar omdat je nu militair bent, kun je beter schakelen (ben je wel of geen afgestompte baas?). Als je steeds over hetzelfde praat en je hetzelfde gedraagt, kan de oude omgeving zeggen dat er een kloof is ontstaan omdat je zo anders bent geworden.
Als je dan zegt: ‘het is leuk, want we hebben het over dezelfde onderwerpen, maar nu praat ik erover vanuit het perspectief van de militaire kennis die ik heb opgedaan. Ik heb nu andere perspectieven; een andere kijk op dingen.’ Het is dan leuk om hier samen over te praten om nieuwe herinneringen te maken. Zo houd je die balans er ook een beetje in.
In de journey van burger naar keuring is er een markante balans tussen de mensen om je heen die een oordeel over je hebben, omdat je in militaire dienst wilt. Zie je jouw balans hier al in veranderen? Anderen gaan studeren, daar is geen fysieke training voor nodig omdat ze op basis van theoretische kennis aan de slag gaan, terwijl jij een fysieke keuring moet afleggen en fysiek op een bepaald niveau moet komen. Je moet gewoon die eisen halen om binnen te komen. Vervolgens heb je vakantie en blijf je trainen om de ondergrens te behouden. Andere mensen gaan maximaal feest vieren, eten alles wat los en vast zit, en drinken alcohol omdat ze op een andere manier in het leven staan. Jij bent nog steeds bezig met de start van die opleiding en baseert jouw keuzes op basis van deze focus.
Vervolgens zul je in journey nummer drie, de start van de opleiding tot het halen van de opleiding zien dat het contact met de oude wereld, de burgerwereld, minder is. Je zit in opleiding en bent altijd in beweging, aan het studeren of aan het rusten. In het weekend ben je soms vrij, maar wil je een beetje uitrusten. Het kan zijn dat die oude wereld hier moeite mee heeft, omdat ze jouw keuzes niet begrijpen. Jij weet dat het een zware opleiding is en je in het weekend gewoon even wilt, of zelfs moet!, bijkomen, terwijl zij graag willen dat je komt feesten. Naarmate je verder in de opleiding komt, kun je het steeds beter inschatten en pak je op een gegeven moment ook eens een feestje mee om te ontspannen, maar daarna moet je natuurlijk de balans vinden om daar goed mee om te gaan.
Als je in journey vier eenmaal militair bent geworden en bij een eenheid geplaatst bent, ga je samen met je buddy’s op missie en is het contact met jouw oude wereld anders omdat je daar veel minder tijd voor hebt. Je moet hier de balans vinden om tussen het werk door even tijd te nemen om contact te maken met jouw oude wereld. Op die manier is balans dus een heel interessant onderwerp. Je ziet dat iedere journey een andere beweging heeft, je moet constant aanpassen en balanceren.
Militair worden is jouw droombaan, en hier is inspanning voor nodig.
Daarnaast moet je tijd investeren in uitzoeken wat je precies wilt: bij welke eenheid wil je dienen? Wat voor clusters zijn er? Wat wil je precies? Welke recente missies zijn er uitgevoerd? Wie is de huidige minister van Defensie? Met deze relatief eenvoudige dingetjes die je gewoon op het internet kunt vinden, beweeg je mee met Defensie. Ook als je straks militair bent, is het belangrijk om van deze feiten op de hoogte te blijven, dus het is handig om je hier alvast een beetje in te verdiepen, in de leefwereld van je toekomstige werkgever. Wat zijn aanverwante onderwerpen? Wat zijn de huidige buitenlandse missies van de buitenlandse politiek? Op welke manier is Nederland aan de NATO verbonden?
Uiteindelijk maak je alle informatie eigen zodat je het kunt toepassen. Als je bijvoorbeeld tijdens journey één bij de psychologische keuring zit en die vraagt waarom je voor het Korps Mariniers kiest. Je kunt dan natuurlijk niet aankomen met het antwoord: ik wil gewoon militair zijn. Als jij laat merken dat je jezelf echt verdiept hebt in Defensie merkt de psycholoog ook dat je dit echt wilt en dat je er aandacht aan besteed hebt. Alleen al het feit dat je kunt uitleggen waarom je specifiek ervoor kiest om marinier te worden, of juist commando, of welke keuze je ook ambieert. Des te duidelijker je dat kunt uitleggen, des te meer duidelijk wordt dat jij je goed verdiept hebt in jouw keuze en gedegen hebt overwogen waarom je voor een baan bij defensie kiest.
Des te meer je daar over nagedacht hebt, hoe beter. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de keuring omdat ze weten dat jij een goede keuze bent.
Dit was het weer voor vandaag! Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je veel tips en tricks uit deze blog hebt kunnen halen. Wil je meer weten over Defensiefit? Lees dan mijn andere blogs. Tot de volgende aflevering!
Klik hier om deze aflevering te bekijken op Youtube >>
Gr, Djack