De keuring gehaald & de opleiding gaat beginnen...
02 september 2016 
2 min. leestijd

De keuring gehaald & de opleiding gaat beginnen...

Militaire keuring gehaald

Hoi allemaal. De komende tijd ga ik hopelijk meerdere blogs schrijven voor defensiefit. Ik zeg hopelijk want binnenkort (aanstaande maandag, 5 september!) begin ik aan officiers opleiding op de KMA. Met als einddoel officier logistiek transport en bevoorrading. Benieuwd hoeveel tijd ik over heb (vooral in het begin). Maar als eerste zal ik mijzelf introduceren.

Eerste keer: afgekeurd op de keuring als helikopter piloot

Ik ben opgegroeid naast legerplaats Oirschot, waar ik militaire voertuigen en mannen in groene pakken dagelijks voorbij zag komen. Opgroeiend tussen 2 broers werd vaker politie en boef, en soldaatje gespeeld dan dat de barbies tevoorschijn kwamen. Het militair zijn heeft mij altijd getrokken en als ik terug kijk in mijn poesiealbums staat bij de vraag “wat wil je graag later worden” niet het traditionele antwoord “Mama of juffrouw” maar “helikopter piloot”. Dat was dan ook mijn grootste droom; vlieger op de Chinook. Helaas werd deze droom verscheurd toen ik op mijn 17de in de 2de medische keuringsronde van de luchtmacht afgekeurd werd, omdat ik ooit 2 ribben gebroken heb en dat mag helaas niet als vlieger. Tijd voor een back-up plan….

Tweede keer: afgekeurd op de keuring voor infanterie

Omdat een nieuwe sollicitatie procedure van defensie te lang ging duren en ik van mijn ouders geen tussenjaar na het voortgezet onderwijs mocht doen, ging ik mijn 2e passie achter na en ben ik een HBO Sport opleiding begonnen. Hier had ik het onwijs naar mijn zin en eigenlijk is toen het defensie verhaal een beetje op de achtergrond gekomen. Na het afronden van het HBO heb ik direct een baan aangeboden gekregen en heb ik een aantal jaar in de sport gewerkt, maar helemaal op mijn plek zat ik niet. Ik heb toen veel gewisseld van projecten, omdat ik er elke keer op uitgekeken was. Na de zoveelste project switch heb ik mijn werkwensen eens goed naast elkaar gezet en eigenlijk wees alles (nog steeds) naar defensie. Daarom heb ik op mijn 27e alsnog de keuze gemaakt om te solliciteren bij defensie.

Mijn eerste keus ging uit naar de infanterie. In mijn ogen zag ik hier de grootste uitdaging als officier. Van deze mannen wordt zowel fysiek als mentaal zoveel geëist; een hele uitdaging om dit als officier te blijven monitoren en ontwikkelen. Al snel werd duidelijk dat het een hele uitdaging was, want er is nog nooit een vrouwelijke officier infanterie geweest. Maar eens moet de eerste keer zijn, dus ben ik flink gaan trainen. En zo ben ik bij defensiefit terecht gekomen. Ik ben van mezelf al sportief en krachtig maar via Defensiefit kan je nog gerichter trainen en nuttige info van Djack krijgen.

Derde keer: goedgekeurd op de keuring voor officier logistiek!

Helaas heb ik de fysieke eisen van infanterie (hoogste cluster; cluster 6 voor officieren) niet gehaald. Medisch wel, conditie ook, kracht op 1 spiergroep (net) niet gehaald, maar vooraf al afgekeurd op lengte (ik ben blijkbaar te kort…) en lichaamsbouw. Voor mij nog steeds een beetje onduidelijk maar helaas “so be it”. Daardoor ben ik voor mijn 2e keus gegaan namelijk officier logistiek. Het organisatorische aspect binnen deze functie spreekt mij erg aan.

Mijn akte van aanstelling is al binnen en aanstaande maandag op 5 september 2016 start ik met de opleiding. Ik hoop jullie de komende tijd een kijkje in de opleiding te kunnen bieden en handige tips voor je voorbereiding te kunnen geven.

Groetjes Ellen

Reactie plaatsen