Medische keuring bij defensie!
18 februari 2017 
3 min. leestijd

Medische keuring bij defensie!

Medische keuring

Maandag 6 februari had ik mijn medische keuring. Ik kwam met de bus rond kwart over 8 in Amsterdam aan, ben toen uit de bus gestapt en het laatste stukje naar de marine kazerne in Amsterdam gelopen. Daar heb ik me gemeld bij de poort en toen moesten we weer naar gebouw 29; dit is het gebouw waar alle keuringen plaatsvinden.

In gebouw 29 mochten we ons melden bij de balie en konden we even plaatsnemen in de kandidatenkantine. Kort daarna werden we opgehaald door een meneer die ons begeleidde naar de verdieping waar de medische keuring ging plaatsvinden. Erg spannend, eindelijk was het zover! Eerst werden alle papieren nog even gecontroleerd door die meneer en werd er een kopie gemaakt van mijn DFTK certificaat. Toen dat allemaal gedaan was, liepen we verder naar een andere balie en werd ons uitgelegd hoe de dag er uit zou zien.

Geneeskundig Onderzoek

We waren met een groepje en begonnen allemaal met een urinetest; even in een potje plassen… Dit lukte bij mij niet,… dus moest ik heel veel water gaan drinken, zodat het later wel kon gaan lukken :)… Van de urinetest gingen we door naar het laten maken van een hartfilmpje en het staan op een weegschaal en opmeten van je lengte.

Voor het laten maken van dit hartfilmpje, moest je je uitkleden tot op je onderbroek en sokken. Toen dit klaar was, kon ik weer even plaatsnemen in de kantine en werd ik kort daarna weer opgehaald door een meneer die mijn ogen ging controleren. Eerst werd er naar mijn ogen gekeken, moest ik gekleurde cijfers oplezen, letters opnoemen en daarna keek de meneer nog even goed met een lampje in mijn ogen. Daarna mocht ik weer terug naar de kantine. Tijdens het wachten op de volgende test kon ik inmiddels plassen,en kon ik (gelukkig!) eindelijk de urinetest afronden :).

Na de oogtest volgde de gehoortest. Je zit in een geluidsdichte cabine en hoor je allemaal piepjes in je rechter oor en je linker oor, en als je een piepje hoorde, moest je snel en krachtig op een knopje drukken. Toen ik klaar was met deze test, werd er nog naar mijn trommelvliezen gekeken of dat er allemaal goed uitzag dit i.v.m. dat ik buisjes heb gehad. Toen dit klaar was mocht ik weer terug naar de kantine en toen moest ik wachten op de volgende test.

De volgende test was bij de fysiotherapeut die ging kijken naar mijn gewrichten en of ik niks bijzonders had. Eerst moest ik me uitkleden en moest ik gaan staan en werd mijn vetpercentage opgemeten. Daarna moest ik me 10x opdrukken hierbij waarbij ik kreeg te horen dat ik mijn rug rechter moest houden tijdens het opdrukken. Daarna moest ik springen op 1 been en op hetzelfde been weer landen. Na het springen werd er nog naar mijn voeten gekeken en daarna mocht ik me weer aankleden en weer terug naar de kantine.

Inmiddels was het lunchpauze en mochten we bij de kandidatenkantine een lupaatje (lunch pakketje) pakken en opeten. Daarna moesten we weer naar boven en alvast wachten bij de wachtkamer. Na lang wachten kwam de keuringsarts en die ging mij ook controleren en stelde nog aanvullende vragen. Na de vragen moest ik me weer even uitkleden en werd er als eerste naar mijn longen, hart & buik geluisterd en werd er weer naar mijn gewrichten gekeken en moest ik weer 10x opdrukken. Daarna moest ik weer springen op 1 been. Tot slot nog even op mijn hand blazen om te kijken of ik een liesbreuk had. En gelukkig had ik die niet :).

Daarna was het nog lang wachten op de uitslag, want mijn hartfilmpje moest nog even ter controle naar Utrecht gestuurd worden. Nadat deze weer binnen was in Amsterdam kreeg ik eindelijk de uitslag en zoals ik al dacht: ben ik GOEDGEKEURD!

Na dit mooi nieuws, kreeg ik meteen een gesprek met iemand van de aanstellingen. In dit gesprek kreeg ik te horen waar ik mag opkomen en wanneer. Ook krijg je hier te horen wat je gaat verdienen tijdens je opleiding en daarna. Ze heeft meteen mijn arbeidsvoorwaarden formulier ingevuld en uitgeprint want hier moest ik mijn handtekening op zetten om te verklaren dat ik ermee akkoord ben. Na dit gesprek en het ondertekenen kon ik weer naar huis. Tot slot is het nog even wachten totdat ik mijn verklaring van geen bezwaar binnen heb, en dan ben ik weer een stapje dichterbij mijn opkomst!

Deze week had ik ook mijn PVB (Proeve Van Bekwaamheid) en dit houdt in dat ik voor alle militaire vakken, die ik heb gehad, moest slagen. De vakken waarin ik examen moest doen waren: AAW, ZHKH & CBRN. Voor alle vakken ben ik inmiddels geslaagd, en inmiddels heb ik mijn diploma binnen!

Kortom, medisch goedgekeurd, helemaal klaar met de opleiding en nu genieten van een welverdiende vakantie tot mijn opkomst! Ik heb er zin in!

Gr, Fabian

PS. De medische keuring zoals hierboven beschreven is inmiddels vereenvoudigd en er zijn wat onderdelen uit verdwenen: lees hier uit welke onderdelen de medische keuring nu bestaat: Medische keuring bij defensie >> 

Reactie plaatsen