Het klinkt zo logisch: hoe meer je traint, hoe sterker je wordt of hoe langer je traint, hoe beter… Dit is echter een mythe. Sterker nog, als je teveel traint, zul je alleen maar je spieren afbreken en je vooruitgang in de weg staan.
Hoe zit het dan wel? Je spieren zijn de meest effectieve vetverbranders van je lichaam en je zou moeten trainen totdat je de juiste trainingsprikkel hebt gegeven, zodat je spieren optimaal van de prikkel kunnen herstellen. Ondervoeding of overtraining maken het herstel van je spieren (en daarmee het sterker worden!) niet beter, maar juist slechter. Onthoud altijd: je spieren groeien tijdens rust (slaap!).
Overtraining en ongezonde voedingsgewoonten zijn de meest gemaakte fouten die beginners en fanatieke amateursporters maken. Het is niet mogelijk om exact te zeggen wanneer iets teveel is, omdat genen, dieet, slaap, trainingsintensiteit, frequentie van de trainingen en de duur van de trainingen allemaal een rol spelen.
Het beste is om de signalen van overtraining in de gaten te houden: Je boekt geen vooruitgang meer, chronische vermoeidheid (altijd moe…), verminderde motivatie om dingen te doen, het begin van blessures of beginnende pijntjes hier en daar, en voor degenen die het bijhouden: een verhoogde rusthartslag (je rusthartslag meet je wanneer je net uit je bed stapt; wanneer je conditie verbetert gaat je rusthartslag omlaag).
Als je vermoedt dat je overtraind raakt, verander dan 1 of meer van de volgende zaken; dieet (meer proteïne of koolhydraten), slaap (slaap 1 uur meer dan gebruikelijk, en houd je vast aan de basis: 7 a 8 uur slaap per nacht), trainingsintensiteit (varieer dagelijks), duur van de trainingen (wissel dagelijks af tussen lange en korte trainingen) en frequentie van de trainingen (wissel wekelijks af met een hoog en een laag volume).
Kortom: meer is niet altijd beter. Als je standaard teveel doet, wees dan scherp om de signalen van overtraining in de gaten te houden!
Herken je signalen van overtraining? Laat hieronder kort weten wat jouw signalen zijn of waren.