Cluster 2 defensie eisen

Cluster 2 defensie eisen

Wat zijn de defensie eisen van cluster 2, en uit welke onderdelen bestaat de militaire sporttest voor cluster 2? Geregeld krijgen we deze vraag en in dit artikel loop ik er stap voor stap met je doorheen.

Sporttest defensie cluster 2


Progressieve Mars test

De eerste test bestaat uit de progressieve mars test. Voor cluster 1 tot en met 3 bestaat deze test uit 1 onderdeel. De progressiviteit begint vanaf cluster 4, waarbij je na het 1e onderdeel van de mars test, nog een 2e mars onderdeel er achteraan krijgt met zwaarder gewicht. Bij de mars test moet je laten zien dat je een bepaalde afstand kunt afleggen met een rugzak met gewicht erin.

Voor cluster 2 moet je laten zien dat je 2000 meter (2 kilometer) binnen 20 minuten kunt afleggen met een rugzak van 25 kilogram. Tijdens het afleggen van deze sporttest loop je samen met andere sollicitanten in een groep, en de sport instructeur zal voorop lopen on het tempo aan te geven.

Het tempo dat je moet lopen is 6 km/u (stevige wandelpas) en je moet er dus voor zorgen dat je bij de groep blijft, dan weet je zeker dat je de afstand van 2 kilometer binnen de gestelde 20 minuten aflegt.


Progressieve til en draag test

De 2e sporttest bestaat uit het tillen en dragen van een munitiekist. Voor cluster 2 til en draag je eerst 10 keer een munitiekist van 20 kilogram op en neer, en aansluitend til je 10 keer een munitiekist van 30 kilogram op en neer.

Deze munitiekist verplaats je van A naar B (afstand van ongeveer 20-25 meter), waarbij je de munitiekist oppakt vanaf een verhoging op borsthoogte, en deze naar de andere zijde draagt en daar weer neerzet op de verhoging. Dit moet je 10 keer laten zien met een gewicht van 20 kg, en daarna 10 keer met een gewicht van 30 kg.

Je maakt dus in totaal 20 herhalingen waarbij je de munitiekist van A naar B verplaatst. Let erop dat je goed vanuit je rug tilt en niet al het gewicht op je armen tilt, dan kan deze test ineens heel zwaar voor je worden.

Onbelaste hardloop test

De 3e test bestaat uit de Cooper test, waarbij je 12 minuten gaat hardlopen, en tenminste 2200 meter dient af te leggen. Oftewel 2200 meter is de minimale eis om cluster 2 te halen. De eis van 2200 meter geldt voor cluster 1, 2 en 3 (cluster 4 en 5 moeten 2600 meter afleggen, en cluster 6 2700 meter).

Om 2200 meter in 12 minuten te lopen, moet je ervoor zorgen dat je gedurende die 12 minuten een snelheid kunt vasthouden van 11 km/u. Hier kun je natuurlijk gericht op trainen.


Graaftest

De 4e test bestaat uit de graaftest, waarbij je geen gat in de grond hoeft te graven met een schep, maar je maakt de ‘graaf’ beweging met een medicine bal (als je niet weet wat een medicine bal is: een soort zware basketbal).

Voor cluster 2 zul je gedurende 60 seconden herhaaldelijk de grond aantikken met een medicine bal van 5 kg, en vervolgens rechtop komen om op borsthoogte de muur aan te tikken.

Vaardigheden parcours

De 5e test bestaat uit een indoor parcours, waarbij je moet laten zien dat je kunt tijgeren, kruipen, zitten, hurken en knielen J. Daarbij worden ook de diverse schiethoudingen doorgenomen, of je in staat bent om zittend, knielend en staand een schiethouding aan te nemen.

1 van de onderdelen van dit vaardigheden parcours, is ook het in- en uit elkaar draaien van een bout en een moer boven de schouders. Doe maar eens alsof je twee lampen boven je hoofd aan het losdraaien bent gedurende 1 minuut, dan voel je je schouders best branden :).

Wil je gericht trainen voor de sporttest van defensie op functiecluster 2?

Volg dan ons Defensiefit functiecluster 2 Trainingsschema >>

Als je lid wordt, ontvang je direct toegang tot alle schema's voor alle clusters (dus mocht je nog voorbij je eigen cluster 2 willen trainen, dan kun je doortrainen om zo fit te worden als een commando of marinier (cluster 6)).

Succes met trainen in elk geval, en zet ‘m op!

Mocht je nog vragen hebben over ons cluster 1 trainingsschema, laat het dan gerust weten; geen probleem :)!

Gr,

Djack :)

Sporttest defensie cluster 1 2 3 4 5 6
Reactie plaatsen