PGU ophalen op Kamp Soesterberg!
03 september 2016 
2 min. leestijd

PGU ophalen op Kamp Soesterberg!

 

PGU ophalen bij KPU

Oftewel in gewone mensentaal: Mijn Persoons Gebonden Uitrusting (PGU) ophalen bij het Kleding Punt voor Uitrusting (KPU).

Vandaag is de dag dat het militair leven toch echt wel even heel dichtbij komt. Het ophalen van je PGU (persoons gebonden uitrusting). Omdat er eigenlijk maar zo weinig informatie bekend is over de opleiding en hoe het gaat zijn, is het soms moeilijk om je erop te verheugen of een beeld te vormen. Je weet dat je je lekker vroeg mag melden op de opkomst dag en dat je het eerste weekend niet naar huis mag, maar daar houdt het ook bij op.

Maar op het moment dat je daar in Soesterberg al je uitrusting aan het passen en verzamelen bent….dan komen de kriebels in je buik toch wel echt. Dan zie je jezelf voor het eerst echt als militair in de spiegel.

Centraal Kleedpunt Defensie

Ik mocht me om 12.00 uur melden op Kamp Soesterberg, hier bevindt zich het Centraal Kleedpunt Defensie. Na een korte briefing van 3 kaderleden (dit zijn instructeurs van de KMA die je nog tegen gaat komen, dus zet meteen een goede eerste indruk neer) worden je maten snel opgemeten. Soms gaat dit met de hand en soms met een scanner. Ik weet niet waarom, maar dit verschilde bij ons per persoon. Daarna krijg je een lijst met alle materialen en de grootste winkelwagen die je ooit gezien hebt; en ja deze zit aan het eind van de rit helemaal vol! Via een loop volgorde ga je van balie naar balie waar je verschillende materialen past en ophaalt. Snel een overzicht wat je allemaal krijgt:

  • Sportkleding
  • Gevechtskleding
  • Een hoop shirts, thermo kleding, sokken en ondergoed (een week lang elke dag een schone)
  • Hoofddeksels (helm, baret en pet)
  • Nog wat extra spul (overall, gasmasker, handschoenen, tassen enz)
  • Bivak spullen (slaapzak, matje, bivak zak enz)
  • Schoenen (gevechtslaarzen en sportschoenen)
  • En een grote zwart tas met allemaal klein spul (emblemen, veldbeker, kompas enz). Tip ga deze niet doorkijken, want je krijgt het nooit meer terug in de tas gestopt 🙂

Kleding passen in het Militaire Kleedpunt op Kamp Soesterberg

Plunjezakken met kleding

Nu de grootste uitdaging nog, alle spullen in de 2 geleverde plunjezakken stoppen. Als je de berg materiaal ziet, lijkt het haast niet mogelijk, maar het past toch echt! Wel een beetje proppen. De bijgeleverde naam labels erop en alle 3 de tassen in de 4 tonners (vrachtwagen) zetten. Je materiaal zie je op de opkomst dag pas weer terug. Je hoeft/mag dus niks mee naar huis nemen.

Nu heb ik echt voor de eerste keer aan mijn defensie avontuur kunnen snuffelen, man wat is het nu dichtbij! Nu kan ik echt niet meer wachten! Nog maar een paar daagjes voor de AMO start!

Extra noot: Hoeveel materiaal je krijgt en wat precies is afhankelijk van je richting en krijgsmacht keuze. Zoals hierboven geschreven is voor landmacht opleiding aan de KMA. Die dag waren er ook VeVa leerlingen, zij kregen veel minder (1 tas) en moesten dit ook direct meenemen.

Groetjes, Ellen

Reactie plaatsen