Cluster 1 defensie eisen
10 februari 2019 
2 min. leestijd

Cluster 1 defensie eisen

Wat zijn de cluster 1 defensie eisen, en uit welke onderdelen bestaat de militaire sporttest voor cluster 1? Deze vraag wordt geregeld gesteld en in dit artikel lopen we er stap voor stap doorheen.

Sporttest defensie cluster 1

Mars test

De eerste test bestaat uit de progressieve mars test. Dit houdt in dat je moet laten zien dat je een bepaalde afstand kunt afleggen met een rugzak met gewicht erin.

Voor cluster 1 moet je laten zien dat je 2000 meter (2 kilometer) binnen 20 minuten kunt afleggen. Het gewicht dat in je rugzak zit, is 25 kilogram.

Tijdens het afleggen van deze sporttest loop je in een groepje met mede sollicitanten. De sport instructeur zal voorop lopen en het tempo aangeven.

Het tempo dat je moet lopen is 6 km/u (stevige wandelpas) en je moet er dus voor zorgen dat je achter de sport instructeur blijft en bij de groep blijft, dan weet je zeker dat je de afstand van 2 kilometer binnen de gestelde 20 minuten aflegt.

Til en draag test

De 2e sporttest bestaat uit het tillen en dragen van een munitiekist van 20 kilogram. Deze munitiekist verplaats je van A naar B (afstand van ongeveer 20-25 meter), waarbij je de munitiekist oppakt vanaf een verhoging op borsthoogte, en deze naar de andere zijde draagt en daar weer neerzet op de verhoging. Dit moet je 10 keer laten zien.

Je maakt dus in totaal 10 herhalingen waarbij je de munitiekist van 20 kilogram van A naar B verplaatst.

Onbelaste hardloop test

De 3e test bestaat uit de Cooper test, waarbij je 12 minuten gaat hardlopen, en tenminste 2200 meter dient af te leggen. Oftewel 2200 meter is de minimale eis om cluster 1 te halen.

Om 2200 meter in 12 minuten te lopen, moet je ervoor zorgen dat je gedurende die 12 minuten een snelheid kunt vasthouden van 11 km/u. Hier kun je natuurlijk gericht op trainen.

Graaftest

De 4e test bestaat uit de graaftest, waarbij je niet letterlijk zand uit de grond gaat scheppen met een schep, maar je maakt de ‘graaf’ beweging met een medicine bal.

Voor cluster 1 zul je gedurende 60 seconden herhaaldelijk de grond aantikken met een medicine bal van 5 kg, en vervolgens rechtop komen om op borsthoogte de muur aan te tikken.

Vaardigheden parcours

De 5e test bestaat uit een indoor parcours, waarbij je moet laten zien dat je in staat bent om te tijgeren, kruipen, zitten, hurken en knielen J. Daarbij worden ook de diverse schiethoudingen doorgenomen, of je in staat bent om zittend, knielend en staand een schiethouding aan te nemen.

1 van de onderdelen van dit vaardigheden parcours, is ook het in- en uit elkaar draaien van een bout en een moer boven de schouders.

Wil je gericht trainen voor de sporttest van defensie op functiecluster 1?

Volg dan ons Defensiefit functiecluster 1 Trainingsschema >>

Als je lid wordt, ontvang je direct toegang tot alle schema’s voor alle clusters (dus mocht je nog voorbij je eigen cluster 1 willen trainen, dan kun je doortrainen om zo fit te worden als een commando of marinier (cluster 6)).

Succes met trainen in elk geval, en zet ‘m op!

Mocht je nog vragen hebben over ons cluster 1 trainingsschema, laat het dan gerust weten; geen probleem :)!

Gr,

Djack 🙂

Sporttest defensie cluster 1 2 3 4 5 6

Helena van de Wetering
Door

Helena van de Wetering

op 23 Aug 2020

Goede avond, Geld dit ook voor de reservisten. Ik ben een vrouw van 49 jaar. Wil graag bij de reservisten. Zie dat DCP veel lager ligt voor een vrouw van 49 jaar.Ik hoor graag van u.Hoor graag od deze eisen ook voor mij gelden.

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 17 Sep 2020

Jazeker, voor reservisten hebben we een specifiek trainingsprogramma om te voldoen aan de keuringseisen. Als je een mailtje stuurt naar djack@defensiefit.nl dan stuur ik je het programma meteen toe :). Gr, Djack :)

Romy Pasveer
Door

Romy Pasveer

op 12 Jan 2021

Ik ben 19 jaar en wil beginnen als reservist, zijn dit de specifike testen of zijn ze zwaarder?

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 21 Jun 2021

Hoi Romy, dit zijn de testen inderdaad: de cluster 1 testen zijn vaak van toepassing voor de reservisten. Dit kun je navragen bij jouw begeleider van het keuringscentrum om er zeker van te zijn dat je inderdaad de cluster 1 eisen moet laten zien :).

Reactie plaatsen