Defensie Conditie Proef afleggen
23 januari 2019 
2 min. leestijd

Defensie Conditie Proef afleggen

Trainen voor de Defensie Conditie Proef

Een goede voorbereiding is van belang: in de sollicitatie om militair te worden bij de Nederlandse krijgsmacht, moet je als sollicitant de 12 minuten hardloop test afleggen. Deze test is beter bekend (wereldwijd!) als de Coopertest.

De Cooper test bestaat uit 12 minuten hardlopen waarbij je een zo groot mogelijk afstand moet proberen af te leggen. Op die manier wordt de conditie gemeten van de deelnemer.

Wat maar weinig mensen tegenwoordig nog maar weten, is: waarom doen we eigenlijk die Coopertest en wat meet je daarmee?

In het kort gaat de geschiedenis van de Coopertest terug naar een Amerikaanse Luchtmacht arts, die in de jaren ’60 van de vorige eeuw, Amerikaanse ruimtevaarders begeleidde (het is nu al een mooi verhaal :)!).

Deze arts liep in zijn jeugd 4 minuut 18 seconden op de mijl (1 mijl is 1609,334 meter; een behoorlijke prestatie als je 4 rondjes van 400 meter in 60 seconden per rondje kunt afleggen; go give it a try!!).

Tijdens zijn studie periode en daarna was hij flink aangekomen en had te kampen met hoge bloeddruk en overgewicht.

Hij wilde weer fit worden, begon te trainen en vanuit zijn oefenprogramma en trainingsschema’s ontstond een test om je conditie te meten; de test die we tegenwoordig kennen als de Cooper test. Bij een test van 12 minuten stijgt de hartslag niet veel verder meer, en ontstaat er een steady state van de maximale hartslag.

De reden waarom deze test (wereldwijd) zo bekend is geworden, is dat hij de Amerikaanse legerleiding wist te overtuigen om de test te gebruiken om het uithoudingsvermogen van de soldaten vast te stellen.

Vanaf de inbedding van de Cooper test in het Amerikaanse leger, is de Cooper test ook een begrip geworden in de sportwereld, en wordt deze test gebruikt als een handig en snel instrument om de basisconditie van iemand te meten. In een scoringstabel kan worden afgelezen hoe het gesteld is met het conditie peil van iemand.

Vandaag de dag wordt deze 12 minuten loop niet alleen afgenomen op middelbare scholen en sport verenigingen, maar is deze test (dus) ook opgenomen in het sollicitatie traject voor militairen. Daarnaast maakt de Cooper test deel uit van de jaarlijkse militaire Defensie Conditie Proef die wordt afgenomen onder actieve militairen.

De stelregel is dat de DCP verplicht is voor alle actieve militairen, waarbij in de praktijk geldt dat als je op uitzending wilt, je een geldige DCP afgevinkt moet hebben in je personeel dossier.

Geldigheid van de DCP

De DCP is 1 jaar geldig, en moet dan opnieuw worden afgelegd, en door bijvoorbeeld ad hoc opdrachten zijn militairen niet altijd in staat om binnen 1 jaar tijd opnieuw een afspraak te maken voor het afleggen van een DCP bij een defensie sport instructeur; bijvoorbeeld door ad hoc opdrachten, training, oefening of uitzending.

Leuk weetje: de wereldrecordhouders op de 5000 meter bereiken na 12 minuten ongeveer 4750 meter. Groot respect voor deze atleten! (mijn record na jaren van militaire sporten beoefenen, en als atleet bij de Marine 5 Kamp, was 3410 meter in 12 minuten… Daar ging ik de olympische spelen niet mee halen… :))

De keuringstabellen voor defensie zijn als volgt (per cluster):

Cluster 1 t/m 3: 2200 meter (11 km/u)
Cluster 4 en 5: 2600 meter (13 km/u)
Cluster 6: 2700 meter (13,5 km/u)

De Defensie Conditie Proef (DCP) is ingedeeld op leeftijd en verschillend voor mannen/vrouwen:

Wil je gericht trainen voor de Defensie Conditie Proef, of de Coopertest?

Of zit je met vragen als: hoe kan ik als (beginnende of gevorderde) loper mijn afstand vergroten op deze 12 minuten hardloop test?

Klik dan hier om deel te nemen aan ons Defensiefit hardloop trainingsprogramma!

activity tracker
Door

activity tracker

op 08 May 2021

Voor de fanatieke hardloper, maar zeker ook voor de net beginnende hardloper is de activity tracker de fanatieke vriend(in) die je net dat steuntje in de rug geeft om je doel te halen.

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 21 Jun 2021

Yes, externe middelen kunnen altijd bijdragen aan mentale steun. De basis is Op Eigen Kracht de fysieke inspanningen volbrengen. Voor gemak en ondersteuning zijn er tegenwoordig vele middelen die je ondersteunen op de route naar de fysieke prestaties die geleverd moeten worden; een prachtige mentale support kan het zijn inderdaad! Gr, Djack :)

Reactie plaatsen