Keuring gehaald, wat nu?!
17 augustus 2022 
8 min. leestijd

Keuring gehaald, wat nu?!

Wat te doen na het halen van de keuring?


Welkom bij deze nieuwe aflevering! Ik hoop dat je hebt genoten van de afgelopen zes afleveringen over de eerste Journey van burger naar het halen van de keuring. We zijn inmiddels aangekomen bij de tweede Journey in deze serie, ofwel het moment waarop je de keuring hebt gehaald, tot aan het moment waarop je aan de militaire opleiding begint.

Ik zeg altijd: 

de keuring halen is een absolute mijlpaal

Daar mag je echt heel trots op zijn en dit mag zeker gevierd worden! Daarnaast is het zo dat op het moment dat iets eindigt, er altijd iets nieuws van start gaat. Veel mensen denken: de keuring is gehaald, nu hoef ik alleen nog maar te wachten tot de opleiding start. 

Er zit vaak een aantal weken tussen het halen van de keuring en de opkomst dag. Deze tijd moet je natuurlijk goed benutten, maar hoe doe je dat dan? 

Waar haal je de motivatie en standvastigheid vandaan en hoe maak je de laatste transitie qua lichaam en mindsets? Hoe ga je om met het verlaten van je oude omgeving, dierbaren en familie? Daar ga ik je alles over vertellen in deze aflevering!

JE OUDE OMGEVING

Nadat je de keuring hebt gehaald moet je meestal een paar weken wachten tot je aan de opleiding kunt beginnen. Je hebt dan het vooruitzicht: over een paar weken is het zo ver… 

Wanneer moet ik verschijnen? Hoeveel dagen heb ik dan nog? De meest normale gang van zaken is dat mensen kort voor de zomer de middelbare school afronden, om vervolgens kort na de zomer aan een opleiding te beginnen. 

Kijk in deze tussenperiode welke mindset, rust of scherpte jij nog nodig hebt en zorg ervoor dat je de juiste omstandigheden creëert om de opleiding op een relaxte manier te starten. Hier speelt de balans met de mensen om je heen natuurlijk ook een rol bij. 

Een mooie vergelijking: als je gaat studeren zeggen mensen: “we houden contact en we blijven elkaar zien”, maar als je in dienst gaat, zeggen mensen op de een of andere manier: “dan ga ik je voorlopig niet meer zien”. 

Dat kan natuurlijk als je op een gegeven moment bij een eenheid zit of bepaalde trainingen in het buitenland gaat volgen, maar het kan ook best zijn dat jij ieder weekend nog gewoon thuis bent, mits je ervoor kiest om in jouw thuisomgeving te blijven natuurlijk. Kijk dus goed naar welke mensen jij in deze fase om je heen hebt en denk na over wie jij daarna nog gaat zien of wilt blijven zien.

Begin bij jezelf: hoeveel tijd spendeer jij aan het op orde brengen van jouw gedachten? Heb je een goed, scherp gedachtenpatroon waarmee jij je volledig op de opleiding kunt richten? Alle dingen die je nu nog bezighouden in de “oude wereld”, zijn deze straks nog relevant? Als je nu veel tijd nodig hebt om je gedachten te ordenen, dan is het wel zo fijn om je dit nu goed te beseffen zodat je hier tijdens de opleiding rekening mee kunt houden, zodat je straks in je vrije tijd bijvoorbeeld bewust kiest voor een activiteit waarin je een flink stuk alleen gaat wandelen, zodat je je hoofd leeg kunt maken als je dat van tijd tot tijd nodig hebt.

Denk daarnaast ook aan je vrienden, familie of partner. Hoe gaat dit zijn als je in dienst bent? Zeker op de middelbare school is dit relevant omdat iedereen voor het eerst in zijn of haar leven een keuze maakt om uiteindelijk zijn of haar droom te vervullen. Na het maken van deze keuze gaat de reis als het ware beginnen. Hoe zit het dan met je oude omgeving? Hoe ga je om met afscheid nemen van de mensen om je heen? En natuurlijk…. in de 21e eeuw is het bijna onmogelijk om volledig te verdwijnen, want social media is overal. Eigenlijk is het heel gemakkelijk om contact te onderhouden door af en toe een berichtje te sturen of een foto te delen. Maar denk hier wel alvast over na hoe je dit wil gaan aanpakken.

WEES TOEGEWIJD

Hoe toegewijd ben jij? Je hebt je eerste mijlpaal behaald en aan Defensie laten zien dat jij geschikt bent voor deze opleiding. Je hebt laten zien wat je kan, hebt een aantal testen gedaan en bent zowel mentaal als fysiek goedgekeurd om aan de opleiding te beginnen. 

Je komt straks in een groep terecht die ook goedgekeurd zijn en waar iedereen ongeveer hetzelfde startniveau heeft. Het grote voordeel hiervan is dat als iedereen hetzelfde startpunt heeft, je bepaalde groepsactiviteiten kunt doen waarin de groep bij elkaar blijft en elkaar kan helpen. Iedereen heeft zijn eigen talenten, de één is bijvoorbeeld iets beter in hardlopen, de ander is beter in push-ups. Zo heeft iedereen kwaliteiten die je gaandeweg van elkaar te zien krijgt en waarvan je kunt leren. Daarnaast gaan de instructeurs aan de slag met de vorming van de groep, om de groep tot een team te kneden.

Nu is het voor jou de uitdaging om na de keuring jouw keuringsniveau vast te houden, om jouw huidige getraindheid en niveau te behouden. Je kunt hierbij twee kanten op. Enerzijds zijn er mensen die de keuring hebben gehaald en de druk niet meer voelen om te presteren. 

Oké, je hebt de keuring gehaald en moet goed uitgerust aan de start van de opleiding verschijnen, maar dat betekent niet dat jij drie maanden lang met je ogen dicht in een slaapzak kunt duiken, om vervolgens je ogen pas weer te openen als de opleiding begint. Als de opleiding start, kom je onder de ondergrens binnen en ik kan je vertellen: dan ga je het heel zwaar krijgen. 

Ik vertel dit omdat ik dit echt té vaak heb zien gebeuren. Probeer deze weg gewoon niet te bewandelen en denk na over hoe je de tussentijd zo optimaal mogelijk kunt benutten. Hoe ga ik trainen? Hoe zorg ik ervoor dat ik de keuringsnorm behoud? 

De andere kant is dat mensen in deze tussenperiode maximaal gaan trainen en niet meer ophouden. Ze zijn goedgekeurd voor de opleiding en hebben een gezond lichaam wat aan alle keuringseisen voldoet. Door het fanatieke trainen maken ze in feite hun lichaam stuk. Ik heb vaak genoeg gezien dat mensen volledig overtraind binnenkomen op de opkomst dag, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Soms gebeurt het helaas ook dat de ingangseis voor de 12 minuten hardloop test 2700 meter is, maar de instructeurs verwachten dat je eigenlijk minimaal 3000 meter kunt lopen. 

Als mensen met moeite die 2700 meter hebben gehaald, moeten zij daar even van herstellen en zoals onze Belgische collega’s dit zo mooi noemen: dan moet je er even van “recupereren”, zodat zij die dit niveau met moeite hebben gehaald, vervolgens gestaag kunnen opbouwen om gaandeweg die 300 extra meter aan de run toe te voegen. En niet geforceerd binnen 3 weken 300 meter erbij op gaan lopen, waardoor ze maximaal in de blessures terecht komen. Dus ja, dit zijn de twee extremen: de slaapzak induiken en niets meer doen, of jezelf over de kook trainen.

Wat ik jou wil adviseren, is om de tussentijd te gebruiken om de reguliere keuringseisen uit te bouwen. Blijf meetbaar bezig met jezelf verbeteren, blijf jezelf testen met 12 minuten hardlopen, blijf opdrukken, doe de sit-ups. Misschien heb je nog wat work-outs gezien om jezelf verder in te beproeven, zodat je leert ontdekken wat je makkelijker of wat je juist uitdagender vindt, zodat je blijft leren en groeien. Als het zwaar wordt, kom je dingen tegen die je niet in één keer kunt halen. 

Zorg dat je het proces al herkent en zegt: oké, dit lukt nog niet, maar wat kan ik verbeteren zodat het me wel lukt? Doe kennis op over je lichaam en hoe je mentaal met uitdagingen omgaat. Neem dit mee als benchmark, zodat je tijdens de opleiding precies weet hoe je getraind bent, met de juiste mindset. Hier gaan we in één van de volgende afleveringen verder op in.

DE JUISTE MINDSET

Wat ik ook nog wil meegeven is: kijk voor jezelf naar wat in deze tussenperiode jouw motivatie is om door te gaan. Laat je niet afleiden door alles wat er in je “oude wereld” gebeurt. 

Rond dingen af en laat het los.

De oude wereld loslaten om vervolgens de transitie naar de nieuwe militaire wereld te maken is een proces. Het is misschien nieuw voor je, maar nu moet je echt zeggen: oké, er komt een nieuwe omgeving aan, dus van mijn oude omgeving moet ik als het ware afscheid nemen. 

Focus je op de nieuwe militaire wereld zodat je zonder losse eindjes de opleiding instapt. Ik zeg ook weleens, en dat is echt een militaire uitdrukking: "zie het als het opleveren van je zaaltje". Je ruimt wat dingen op in je kamer en stopt alvast wat spullen in dozen, je pakt je tas in en zorgt dat je kamer en je omgeving schoon en leeg is, zodat je het kunt 'opleveren' en zonder haakjes aan het verleden kunt vertrekken. 

Je doet dit niet maanden van tevoren, maar begint er wel op tijd aan zodat jouw kamer leeg is voor de opleverdatum. Dit geldt ook voor het starten van de militaire opleiding. De dag voordat je gaat vertrekken, wil je er gewoon rustig bijzitten, nog eens controleren of je alles bij je hebt, zodat je ontspannen aan de opleiding kunt beginnen. Met een frisse blik.

Een andere belangrijke tip is om na te denken over wat maakt dat jij straks tot het gaatje kunt gaan. Ga op zoek naar de motivatie vanuit jezelf om te trainen en om jouw mindset strak voor ogen te krijgen. 

Denk na over wat jij bijvoorbeeld tegen jezelf zal gaan zeggen als het tegenzit? Als je moet herstellen van een zware training, wat ga je dan doen? Heb je een routine die je nu toepast, die je tijdens de opleiding ook toe kunt passen? 

Een voorbeeld van mij: ik wandelde al veel voordat ik aan de opleiding begon. Eenmaal op de opleiding moesten we een mars uitvoeren op zware gevechtslaarzen. Dan had ik weleens blaren, maar hier had ik al een manier voor ontwikkeld om daarmee om te gaan, vanuit mijn eerdere passie voor wandelen. Ik wist: als ik blaren heb, dan moet ik ze verzorgen. Ik prik ze door, ik zorg dat ze niet geïnfecteerd kunnen raken, ik plak er een blarenpleister op en ik doe wat talkpoeder in mijn sokken. Werk aan dit soort manieren om jezelf weer op te lappen. Als je dit soort zelfkennis en dit soort ervaringen hebt opgedaan, dan kun je ze ook toepassen als je eenmaal in de opleiding zit. Ik had bijvoorbeeld vooraf een klein EHBO-doosje klaargemaakt met wat spulletjes erin om mijn voeten te kunnen verzorgen. Deze nam ik mee naar de opkomst dag, zodat ik voorbereid was. 

Wordt daarnaast bewust van nieuwe patronen die je hebt ontwikkeld gaandeweg het keuringsproces. Misschien sportte je in het begin nog niet zoveel, maar ben je je hierop gaan richten om de keuringseis te halen? Zorg dan dat je na het halen van de keuring niet alle teugels loslaat en terugvalt in je oude patronen. Check bij jezelf daarom ook wat je oude patronen zijn, neem hier afscheid van en focus op de nieuwe patronen die jij jezelf hebt aangeleerd om de keuring te halen. Versterk deze nieuwe patronen en bouw deze uit. Zeg tegen jezelf: ik wil militair worden en ik ben ermee bezig, ik verdiep mijzelf hierin en denk na over oplossingen als iets tegenzit. Zorg er dus voor dat je in de tijd tussen de keuring en opkomst dag je mindset scherp hebt. Als je eenmaal aan de opleiding begint, gaat de trein rijden en dan moet je gewoon aan boord zitten.

Tot slot, zorg dat je openstaat voor de transitie naar de militaire wereld. Je hebt nu bepaalde mensen om je heen en leeft in een bepaalde omgeving. Straks maak je een transitie naar andere mensen om je heen, die hetzelfde doel voor ogen hebben en jou iets gaan leren. Stel jezelf dan ook open voor die nieuwe mensen en bereid je hierop voor. Denk na over wat je gaat vertellen over jezelf. Mensen kennen jou niet, maar wat is jouw levensverhaal in het kort? Wie je nu bent, is een opstapeling van herinneringen en gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Als je in een nieuwe groep stapt, is het dus heel interessant om jouw verhaal te vertellen zodat deze mensen jou leren kennen. 

Beeld je ook in: hoe ziet de kazerne eruit? Hoe ziet je kamer eruit? Wat is jouw dagindeling? Dit zijn natuurlijk nog allemaal verassingen, maar zorg dat je hiervoor open staat en laat je ook gewoon verrassen. Accepteer dat je niet alles van tevoren kunt weten.

Ik wens je veel succes met de laatste voorbereidingen en hoop dat je deze aflevering weer interessant vond. Van harte welkom in deze tweede journey: het halen van de keuring tot aan de start van de opleiding.

Tot de volgende aflevering!

Klik hier om deze aflevering te bekijken op Youtube >>


Gr, Djack 

Reactie plaatsen