Hoe word ik militair?
06 juli 2022 
12 min. leestijd

Hoe word ik militair?

Hoe word ik militair


Hoi, ik ben Djack Littel, en als je mij inmiddels een beetje kent, dan weet je dat ik van structuur en een systematische aanpak houd. In de aanloop naar een specifiek doel denk ik altijd eerst goed na over wat ervoor nodig is om dit doel te bereiken.  

In de Defensiefit Podcast reeks van 30 afleveringen van elk 30 minuutjes neem ik je mee aan de hand van 4 reizen, ik noem die 4 reizen de 4 Journeys (sommige dingen zeg ik nou eenmaal graag op zijn Engels). Elke reis heeft een ander doel om te bereiken en daarmee een ander pad om te bewandelen of op te focussen. 

In dit blog neem ik de 4 Journeys met je door die nodig zijn om militair te worden, en kun jij kijken waar jij momenteel staat in het proces van militair worden. Misschien zit je in de fase met het idee om militair te worden? 

Of misschien zit je al in het keuringstraject of ben je zelfs al goedgekeurd en wacht je op de start van de opleiding? 

Of misschien zit je zelfs al in de opleiding en is het 'Game On' om er alles aan de te doen om de opleiding te halen? 

In welke fase je ook zit, in de Defensiefit Podcast doorlopen we de gehele reis om militair te worden, zodat je exact weet waar je aan toe bent en nooit voor verrassingen komt te staan.

Ik heb in mijn 20+ jaar diensttijd vele verschillende militaire opleidingen gevolgd en help jou graag met het voorbereiden op jouw militaire opleiding, door je tips en tricks en overwegingen mee te geven. Ook kijk ik graag naar hoe je bijvoorbeeld omgaat met stress of tijdsdruk. Hoe ga je om met alles wat over je heen komt tijdens de militaire opleiding. 

En als je de militaire opleiding hebt volbracht, wat gebeurt er dan eigenlijk? Je hebt alle zware beproevingen doorstaan en denkt dat je nu klaar bent. Een leuke opmerking die ikzelf altijd te horen kreeg: 

je bent nu klaar met de opleiding, maar nu begint het pas echt... 

Met al deze vragen ga ik jou de komende tijd helpen, om je voor te bereiden om Defensiefit te worden.

WIE is Djack Littel?

Ik ben Djack Littel, ooit begonnen met de gedachte om in dienst te gaan. Mijn vader was oud-marinier, mijn ooms waren beiden marinier en commando. En op iedere verjaardag hoorde ik de mooiste verhalen van hen over hun diensttijd bij het Korps Mariniers en het Korps Commando Troepen. Het ging over militaire oefeningen, over marsen in Schotland met een zware rugzak op, over het skiën in Noorwegen en over het schieten op de schietbaan en roosjes melken (vrij vertaald: een militaire uitdrukking voor het herhaaldelijk in de roos schieten). 

Als kleine jongen was ik altijd gefascineerd door deze verhalen. Voor mij naderde op een zeker moment het einde van de middelbare school en ik moest een keuze gaan maken… wat wil ik na de middelbare school gaan doen? Hier startte mijn eerste ‘journey’ om militair te worden.

Defensiefit Journey 1 - Van Burger naar Keuring

Wat niet veel mensen weten, is dat ik mijn reis naar Defensie eigenlijk startte met een ‘broken body’: ik had zwakke enkels, knikkende knieën en knakkende polsen, een oogafwijking, en astma en bronchitis, waardoor mijn longen enorm piepten tijdens het hardlopen. 

Ik moest veel obstakels en hindernissen overwinnen om uiteindelijk militair te worden, nog ver voordat ik aan de militaire opleiding begon. Niet alleen fysiek moest ik enorme vooruitgang boeken, maar ook mentaal: in mijn omgeving zeiden mensen dat ik het niet kon en dat ik de opleiding nooit zou kunnen halen (dit zegt eigenlijk altijd alleen maar iets over de mensen die dat zeggen). Hier gaan we later nog verder op in.

Uiteindelijk begon ik aan de mariniersopleiding, en dan in het bijzonder de opleiding tot Officier der Mariniers. Daarna volgde ik de Britse Commando opleiding in Groot-Brittannië. 

En na deze spijkerharde Commando opleiding besloot ik mijzelf aan te melden voor de Britse Mountain Leader Opleiding, een opleiding tot militair berggids, die te boek staat als één van de fysiek en mentaal zwaarste militaire opleidingen ter wereld. Deze opleiding was onmenselijk zwaar en bestond uit non-stop afzien en doorzetten.

Het doel van zo’n opleiding is om je helemaal te slopen en te onderzoeken waar jouw breekpunt ligt. Het gaat er niet om wanneer je dit breekpunt bereikt, maar het gaat erom hoe je hiervan herstelt. Hoe ga je ermee om als jouw lichaam aanvoelt alsof je bent aangereden door een trein? Je staat ’s ochtends op, en je hele lichaam doet zeer van de spierpijn en vervolgens ga je gewoon weer een hele dag bezig met zware fysieke activiteiten want: je moet door. Je moet jezelf hier zowel mentaal als fysiek doorheen slepen. Je gaat door, ongeacht de ongemakken, ongeacht de omstandigheden.

Tot slot ben ik bij de internationale Special Forces gegaan. Hierbij verken je extreem terrein om inlichtingen te verzamelen en om speciale missies uit te voeren. Deze missies worden ook wel ‘special reconnaissance' en 'direct action’ genoemd. Uiteraard zal ik ook iets over mijn Special Forces verleden gaan delen. 

Stel, je wil lid worden van de Special Forces, hoe kan je jezelf hiervoor klaarstomen? Ook voor de mensen die al militair zijn en bijvoorbeeld de stap willen maken richting de Special Forces kunnen profiteren van mijn tips en tricks om jezelf 100% fysiek en mentaal voor te bereiden.

In 2014 startte ik deze onderneming onder de naam van Defensiefit, om mensen te helpen, gidsen, ondersteunen en trainen om zowel succesvol door de keuring van de militaire opleiding te komen, als succesvol voorbereid te zijn op hun militaire opleiding. Daarnaast begeleidde ik een select gezelschap die daadwerkelijk in de opleiding zaten, om wekelijks te reflecteren op wat er goed ging voor hun in de opleiding en wat niet. 

Als je eenmaal in die opleiding zit, hoe zorg je dan dat je het gaat halen, en hoe rond je dan die opleiding succesvol af. En als je het gehaald hebt, hoe ga je dan verder? Hier geef ik jou graag tips en tools voor, zodat je niet alleen je droom verwezenlijkt, namelijk militair worden, maar ook optimaal kunt genieten van het militair zijn en alles uit die militaire lifestyle haalt wat mogelijk is.

Veel mensen komen bij mij via Defensiefit om te trainen voor hun militaire keuring, maar wat we vaak zien, is dat zij op een aantal fysieke onderdelen net nog iets tekort komen of een stukje mindset missen. Ze zitten vaak vast met hun gedachtes dat ze bij bepaalde uitdagingen nog niet goed genoeg stil staan, of zichzelf vertellen dat ze ergens heel slecht in zijn. 

Vaak blijkt dat ze hier helemaal niet slecht in zijn, maar dat bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal,  zichzelf op voorhand naar beneden praten. Dit vind ik een heel belangrijk onderdeel van mijn werk: om jou een stukje zelfkennis mee te geven en om jou te laten nadenken over hoe jij omgaat met dingen die je lastig vindt. 

Welke mindsets heb je al, welke mindsets moet je nog aanpassen, en welke mindsets mis je momenteel en moeten nog ontwikkeld worden. Graag deel ik mijn kennis, ervaringen en inzichten vanuit mijn militaire opleidingen en loopbaan van 20+ jaar militaire dienst met jou. 

Doe vooral je voordeel met deze inzichten, zodat jij uiteindelijk jouw droombaan kan vervullen en militair kan worden! En dat je met groot plezier militair kunt zijn en daar ten volle van geniet!

WAT IK LEERDE TIJDENS MIJN MILITAIRE OPLEIDINGEN

Toen ik aan mijn eerste militaire opleiding begon, de mariniersopleiding, was dit voor mij echt een stortvloed van nieuwe ervaringen. Je komt in een groep met instructeurs en leerlingen. Er is een bepaalde militaire hiërarchie aanwezig: er word je precies verteld wat je moet doen en hoe je dit moet doen. Er zijn allerlei lessen over kennis, wapens, tactiek, over het militair zijn, militair straf en tuchtrecht, wat mag je wel en wat mag je niet. Je bent eigenlijk gewoon weer een student die bepaalde dingen moet leren vanaf nul.

Wat ik heel interessant vond, was de vraag: wat is jouw voorkeursrol om iets te leren? Er wordt in dienst veelal een methode gehanteerd: praatje, plaatje, daadje. Iedereen heeft wel een haakje waarvan hij of zij zegt: “hey, dit past bij mij en zo leer ik dit het beste.”. Het militaire principe is simpelweg gebaseerd op heel veel doen. Je loopt vanzelf tegen dingen aan die jij lastig vindt. Hoe kom je dan vervolgens tot het eindresultaat? 

Misschien lukt de eerste keer je iets niet en loopt alles in de soep, maar van fouten kun je leren. Je deelt dit als groep met elkaar, wat ging goed, wat kan beter. Je helpt elkaar hierbij. Ik weet dat ik niks weet, dus als jij weet dat je iets niet weet, dan is dat prima: één van mijn favoriete uitspraken die ik in dit soort gevallen graag hanteer. 

Heb je iets wat jij nog niet eerder hebt gedaan? Vraag dan aan anderen of zij al iets van het onderwerp weten of dat zij het al eerder hebben gedaan. Sta ervoor open om kennis uit de groep te vergaren om jezelf vooruit te helpen. Dit was één van de grote inzichten die ik in mijn eerste opleiding heb geleerd; in de mariniers opleiding.

Je wordt tijdens de opleiding altijd meegenomen in een progressief programma. Progressief betekent dat het opbouwend is, zodat je in stappen ergens naartoe kunt werken. Veel mensen willen alles meteen vanaf het begin al kennen of kunnen, maar lukt eigenlijk niemand, omdat je simpelweg helemaal nieuw bent in deze wereld en je de redenen achter de gedragingen nog niet kent. 

Het mooie is, dat het is toegestaan om een groeicurve te hebben. Daar is de opleiding juist voor bedoeld; dat je elke dag stappen maakt, en gaandeweg week na week de juiste gewenste routines en gedragingen ontwikkeld in de vorm van militaire skills en drills. Je leert om snel jezelf iets eigen te maken. En als er weinig tijd is om iets te leren, dan weet je wat ervoor nodig is om iets jezelf snel aan te leren. Je voelt dan vanzelf aan wanneer er een steep learning curve nodig is om jezelf iets eigen te maken. Onthoud altijd: 

Je hoeft nog geen militair te zijn om er een te worden!

Toen ik startte met de Commando opleiding had ik natuurlijk al een militaire achtergrond als marinier, waardoor ik bepaalde dingen van tevoren al zag aankomen. Toen de instructeur ons zijn eerste opdracht gaf, zag ik dat de nieuwe mensen, die rechtstreeks uit de burgermaatschappij kwamen, moeite hadden om zich hieraan te conformeren. Bij mij was dit natuurlijk al ingedrild. 

Ik besloot deze mensen te helpen met de kennis en ervaring waarover ik op dat moment beschikte en nam ze mee in het proces: het is nu belangrijk dat we eerst dit afkrijgen en te laten zien dat wij dit beheersen. Daarna komt pas het volgende. Vervolgens keken we ernaar of wij dit volgens de norm van de instructeurs uitgevoerd hadden. 

De instructeurs willen jou natuurlijk iets leren en bepaalde gedragingen of handelingen naar een bepaald niveau brengen zodat je op de automatische piloot je skills en drills toepast, en exact weet hoe te handelen als iets tegenzit of misgaat (No plan survives first contact!). Op een gegeven moment merkte ik dat met een helicopterview naar iedere situatie kon kijken. 

Iedere opleiding die ik heb gevolgd is in feite een uitdaging om je niveau van kennis, kunde en ervaring telkens weer een stukje hoger te brengen. Laat je inspireren, laat je motiveren en zorg ervoor dat je tijdig de juiste mindset en skillset ontwikkelt om aan boord te blijven in de opleiding om jouw militaire opleiding succesvol te volbrengen en voortijdig uitvallen of afhaken te voorkomen..

DE VIER STAPPEN OM MILITAIR TE WORDEN

Op dit moment sta jij waarschijnlijk in jouw eerste journey, oftewel: fase één: je hebt het idee opgedaan dat je naar Defensie wil. Ik ben altijd benieuwd naar wat jou dan aanspreekt in Defensie. Heb je een film gezien of een podcast geluisterd waardoor je interesse is gewekt voor een militaire baan? Heb je met mensen gepraat die militair zijn of heb je misschien iemand in je familie of omgeving die militair is? Of ken je oud-militairen die 5, 10 of misschien wel 20 jaar geleden militair zijn geweest en hier nog steeds mooie verhalen over vertellen over hun tijd in dienst? 

Ik vind het heel belangrijk om hier stil bij te staan, omdat dit iets zegt over jouw drijfveer. Waar is jouw vonkje ontstaan om militair te worden en waarom wil jij deze reis beginnen. En wat maakt dat jij ook hard wil trainen en af wil zien, ook als het tegenzit, om aan die strenge (fysieke) keuringseisen te kunnen voldoen?

Sommige jongens en meiden hebben een bepaalde voorkeur voor iets, ze kunnen bijvoorbeeld goed opdrukken of juist heel goed hardlopen. Maar het gaat er niet om dat je goed bent in één van deze onderdelen. Het gaat erom dat je juist over de hele linie een voldoende scoort voor alle gevraagde onderdelen, dus boven de norm (dat is leuk voor je ego, maar haal je de rest van de onderdelen ook?) of op de norm (dat is gewoon doen wat gevraagd wordt, zodat je mag gaan starten in de opleiding). 

Dit is vaak een valkuil. Mensen hebben zichzelf vaak van tevoren niet getest op de keuringseisen of hebben geen research gedaan naar de toelatingseisen en scoren dan tijdens de keuring een onvoldoende, waardoor ze niet worden toegelaten tot de opleiding. Je moet heel specifiek kijken naar waar je nu staat en waar je precies naartoe wilt. Aan welke onderdelen moet je nog werken om alles op het juiste niveau te krijgen? Al deze onderwerpen behoren tot Journey 1: de reis van burger naar keuring.

De tweede journey start op het moment dat jij de keuring gehaald hebt. Er is dan vaak nog even wat tijd voordat de opleiding begint. Ik heb gemerkt dat mensen in deze tussentijd vaak twee kanten op kunnen schieten. De ene kant denkt: ik heb de keuring gehaald, ik heb daar keihard voor moeten afzien en nu ga ik helemaal niets meer doen tot aan de start van de opleiding en alleen maar bier drinken. Ze stoppen met fanatiek trainen en het vasthouden of verder uitbouwen van hun niveau en kijken vooral terug op alle inspanningen die ze gedaan hebben om te komen waar ze nu zijn. 

Als de opleiding dan eenmaal begint, zijn ze feitelijk naar onder de standaard, onder de keuringseisen, teruggezakt. Het is dan heel lastig om meteen een vliegende start te maken in de opleiding, omdat je dan meteen vanaf dag 1 in de min staat. Ik blijf het zeggen: 'Dat moet je niet willen'. Dus voorkom dat je met 1-0 achterstaat als de opleiding begint!

De andere kant is zich zeer bewust van de startdatum van de opleiding en blijft zich extreem goed voorbereiden, waardoor ze uiteindelijk juist weer overtraind raken. Ze starten aan de opleiding met een blessure of komen op hun fysieke piek moment binnen, waardoor er weinig ruimte overblijft om te groeien. In Journey 2 ga ik daarop in: de reis van keuring tot de start van de opleiding.

De derde journey begint met de start van de opleiding en eindigt als je de opleiding gehaald hebt. Tijdens deze reis focus je je om op verschillende manieren naar situaties te kijken en hiermee om te gaan. Je kijkt hierbij naar wat jouw gedachten en gevoelens zijn en wat jouw gedrag is in de opleiding. 

Ben ik succesvol in wat ik doe en hoe zorg ik ervoor dat ik niet geleefd word, zodat ik de opleiding kan beleven, en er daadwerkelijk van kan genieten? Dat is een mooi onderdeel van de derde reis. Natuurlijk zal het zwaar worden en zal je afzien, maar uiteindelijk zal je ook de kracht moeten vinden om zowel fysiek als mentaal door te zetten, en om erboven te komen staan, en dat je leert en exact weet hoe jij je doel moet bereiken. Je knokt voor wat je waard bent: zorg er wel voor dat je tegen de juiste tegenstander vecht en de juiste overwinningen behaalt. 

Tot slot de laatste, vierde journey die begint als je de opleiding hebt afgerond en militair bent geworden. Dan begint het pas écht. Wat ga je nu doen? Wil je aan het werk gaan en doen waar je voor bent opgeleid? Je krijgt na de opleiding vaak een eenheid toegewezen waar je je gaat melden om daar aan de slag te gaan (je gaat inrouleren). Je wordt vers bij een eenheid geplaatst en dan begint het groepsproces opnieuw. Je werkt gezamenlijk naar een missie toe. 

Als je vervolgens terug komt van de missie kan zo’n hele eenheid uit elkaar vallen: iedereen wordt herplaatst, gaat doorstuderen of een specialisme volgen. Dan begint het opbouwen van een eenheid en een team weer opnieuw, dit is een hele interessante dynamiek. Hoe ga je hiermee om? Je werkt aan iets wat niet blijvend is. Ben je bereid om jezelf daarvoor herhaaldelijk in te zetten? Welke mindsets heb je nodig om jezelf fysiek en mentaal sterk te houden. Hoe zorg je ervoor dat je voortdurend plezier in je werk blijft houden? 

In de Defensiefit Podcast van maar liefst 30 afleveringen neem ik deze journeys uitgebreid met je door en zal ik mijn tips en tricks met je delen. 

Opdracht Aflevering 1 Defensiefit Podcast:

Voor nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal! 

Waar sta jij nu in dit hele verhaal? In welke fase bevind jij je? In welke Journey bevind jij je nu?

  • Journey 1: van burger naar keuring gehaald
  • Journey 2: van keuring gehaald tot start van de opleiding
  • Journey 3: van start van de opleiding tot opleiding gehaald
  • Journey 4: van opleiding gehaald naar militair zijn.

Let me know in de comments van de Youtube video's waar jij staat! Dat zou ik leuk vinden!

Om wat voor reden je hier ook bent: ik heet je van harte welkom.

Klik hier om de eerste aflevering van de Defensiefit Podcast te bekijken op Youtube >>


Alle goeds,

Gr, Djack Littel

Marinier

Commando

Mountain Leader

Special Forces Operator

Inspirator & Motivator @ Defensiefit.nl

Reactie plaatsen