De militaire opleiding gaat van start! Maar,... wat nu?!
28 september 2022 
7 min. leestijd

De militaire opleiding gaat van start! Maar,... wat nu?!

De start van de militaire opleiding


Van harte welkom bij weer een nieuwe aflevering van Defensiefit. We zijn inmiddels aangekomen bij de derde 'Journey'! Wat hebben we inmiddels al besproken in de afgelopen afleveringen? 

Allereerst de reis van burger naar het halen van de keuringseis. Ten tweede zijn we ingegaan op de tijd tussen het halen van de keuring en het starten van de opleiding. In deze journey starten we met de reis waarin de militaire opleiding gaat starten. 

Potverdorie, het gaat beginnen! 

Ik zou het sowieso gaaf vinden als je een reactie achterlaat met hoe dit voor jou is, als je net aan de opleiding bent begonnen, of hoe dit voor jou is geweest, als jij nu militair bent of recent de opleiding hebt afgerond. Let me know! Wat kan je van de start van de opleiding verwachten? Dat ga ik je vertellen in deze aflevering!

WELKOM IN DE MILITAIRE WERELD

De mooiste verhalen die ik achteraf hoor, zijn met name van de moeders

Zij zeggen altijd dat hun zoon een totaal ander mens is geworden: van jongen naar man. Misschien was deze persoon eerst een sloddervos, maar ruimt hij nu zijn was op, stoft hij zijn kamer en kookt hij zijn eigen maaltijden. Jongen of meisje, het maakt niet uit. 

Het is nog steeds dezelfde persoon, maar hij of zij is volwassen geworden. 

Hoe kan het dat zo’n opleiding zorgt voor ander gedrag? Ik vind dit fascinerend en ik heb altijd genoten van dit proces. Het is simpel, maar niet makkelijk en zwaar, maar niet onmogelijk. Je moet groeien onder druk en dit zal pijnen met zich meebrengen. Vergeet de oude kennis die je had, die doet er niet meer toe. Je bent nu militair geworden, dan dien je ander gedrag te vertonen. Het is heel interessant om hier nu alvast naar te kijken om bewustwording te creëren, zodat je hiermee straks je voordeel kunt doen. Als jij aan die opleiding begint en een bepaalde weerstand of frustratie voelt, kun je dit in ieder geval overwinnen door mijn tips te gebruiken.

Waar ik mee wil beginnen is jouw eerste dag. In de vorige aflevering vertelde ik al dat we dus met zijn allen in de trein richting Den Helder zaten en naarmate we dichterbij onze bestemming kwamen, kwamen er steeds meer mede cursisten tussen de 18 en 20 jaar met rugzakken en plunjezakken in de trein erbij. Eenmaal aangekomen stapten we in de militaire truck en kregen we onze instructies. 

Het proces van jezelf 'ergens melden' is altijd vrij stressvol, het maakt niet uit voor wat of waar het is, maar zo heb ik het in ieder geval altijd ervaren. Wees je er gewoon bewust van dat het een drukke dag gaat zijn.

Als dit je eerste initiële opleiding is, krijg je nog uitleg over hoe je bijvoorbeeld jouw kledingkast moet inruimen. Er is een standaard manier om je kast in te ruimen, zodat iedereen zijn kleding op dezelfde plek in de kast heeft liggen. Als dit je eerste opleiding is, vind je het waarschijnlijk enorme onzin: ik moet toch gewoon mijn kast inruimen, waarom kan dit niet zoals ik het thuis altijd deed? Nou, welkom in de militaire wereld! Dat gaat dus niet meer gebeuren. Vanaf nu ga je 'NATO standaard' de dingen doen, zoals de militaire wereld dit voorschrijft, zodat iedereen dezelfde handelswijze heeft. 

Waarom is er een standaardindeling voor je militaire kledingkast? Als jij een keer iets vergeten bent en jouw buddy ook, mag hij of zij naar de kledingkasten toegaan en alles ophalen wat iedereen vergeten is. Jouw buddy weet dan precies op welke plek hij iets moet pakken, omdat iedereen dezelfde kastindeling heeft. Weet wel dat als je iets vergeet, hier vaak maatregelen tegenover staan. Dus laat het hier niet op aankomen (top tip).

De maatregelen zijn ook onderdeel van waar we het over gaan hebben. Je moet iets aangeleerd krijgen. We willen bepaalde systematische handelingen aanleren die jij uitvoert bij een gebeurtenis, zodat je effectief en efficiënt resultaat behaalt. Hiervoor werkt het straffen en belonen systeem bijvoorbeeld heel goed. Dat klinkt een beetje cru, maar dat is toch echt zo, want iedere keer als jij iets vergeet moet jij een “straf” uitvoeren. 

Als jij bijvoorbeeld buiten in de regen push-up’s moet maken tot je een ons weegt, denk je op een gegeven moment: dit is niet zo handig… misschien moet ik gewoon niets meer vergeten… 

Een ander voorbeeld: ik heb keer op keer mensen meegemaakt die gewoon heel erg moesten wennen aan het straffen en belonen systeem. Je kunt bijvoorbeeld een paar jaar ouder zijn dan de rest en het een kinderachtig systeem vinden. Dat kun je natuurlijk vinden, maar dit is gewoon de manier. Als je echt zo slim en verstandig bent, dan zorg je gewoon dat dit jou niet gaat overkomen.

HET ZWARTE SCHAAP

Wat interessant is aan de eerste dag, is dat het één tijdspad is, waarin er binnen bepaalde tijdsloten gewoon heel veel moet gebeuren. Je moet langs allerlei loketjes over de kazerne lopen, papieren invullen, documenten inleveren… er moet gewoon heel veel gebeuren op zo’n dag. Je wilt op je eerste dag eigenlijk niet perse opvallen. 

Wat hierbij helpt, is om de melding instructies goed te lezen en je op de juiste locatie, op het juiste tijdstip met de juiste spullen te melden. Kom niet op de eerste dag aan met het verhaal dat je allerlei dingen vergeten bent. 

Excuses zijn: schuld, schaamte en smoesjes. 

Het is eigenlijk een beetje zoals het verhaal over de badjas, wat ik in de vorige aflevering vertelde. Ik kreeg de meldingslijst voor de Officiersopleiding, en hier stond in dat ik een badjas mee moest nemen. Ik had geen badjas en begreep niet waarom ik deze nodig zou hebben, maar ben er toch even eentje gaan kopen. Toen ik in de opleiding zat, kwam ik erachter hoe handig deze eigenlijk was en waarvoor deze diende. 

Je hebt nog geen militaire ervaring of specifieke militaire kennis, daarom krijg je les in rangen en standen, zodat je op de schouders kunt herkennen wat voor rang iemand heeft, zodat je niet aan het hoofd van de opleiding gaat vragen of je morgen een pen mee moet nemen. Jouw rol als cursist is om dat curriculum netjes te doorlopen en te laten zien dat jij de simpele opdrachtjes als basis kunt uitvoeren en dat als zo’n instructielijst wordt doorgenomen, jij kunt laten zien dat je alles hebt meegenomen. Simpele opdracht, simpele uitvoering.

Soms komen mensen tijdens de opkomst dag niet opdagen of is er een wisseling geweest. Dit kan gebeuren. Die reparatieslag vindt aan de voorkant plaats, zodat iedereen op de hoogte is. Ook wordt gecheckt wie er allemaal aanwezig is, of iedereen zijn of haar spullen heeft en of er nog iets ontbreekt. Het kan zijn dat iemand iets niet heeft gekregen of later mag ophalen. Dit kan natuurlijk een smoesje zijn, maar waar het om gaat, is dat iedereen de opleiding met een voortvarende start kan beginnen. Dat is waar we uiteindelijk naar op zoek zijn op die eerste dag. 

In de eerste week van de opleiding vinden allerlei activiteiten plaats: inschrijven op de kazerne, de gebouwen leren kennen, de eerste testjes van instructeurs gaan al plaats vinden of je moet je op een bepaald tijdstip ergens melden. Dan rent iedereen onder tijdsdruk terug naar het gebouw waar je spullen liggen (in mijn geval 16 trappen omhoog, naar de bovenste verdieping). 

Met zweet op je voorhoofd alle spullen pakken: shit, wat moet ik ook alweer meenemen? Mijn buddy schreef alles op in een boekje, die stopte hij in zijn broekzak, super slim! Hij las dan gewoon hardop voor wat we mee moesten nemen. We gingen daarmee aan de slag en zo laat je ook aan die instructeur zien dat je op tijd, op de juiste locatie, met de volledige groep en de juiste uitrusting kan verschijnen. Dat is gewoon het spel dat gespeeld gaat worden. 

Mijn tip is dat je goed luistert naar de opdracht van de instructeur en in een boekje opschrijft wat er gezegd wordt. Zeker als je in het begin alles in een groep moet doen, kun je alles dan wel onthouden? Je moet eigenlijk alleen maar aandacht hebben voor de opdrachten zodat je precies kunt doen wat je moet doen. Ga niet lopen dwalen en laat je niet afleiden door alles wat je om je heen ziet gebeuren.

Je zult zien dat er in de eerste periode voortdurend mensen naar voren komen die iets niet mee hebben, iets missen of niet op tijd zijn. Dit is ook even een switch die je moet maken: bij de les blijven en focussen op de dingen die je nu met elkaar moet doen. In het begin van de opleiding wordt je nog individueel voor je fouten gestraft: de groep kan hier in het begin nog niets aan doen. 

Naarmate je verder komt in de opleiding, wordt de hele groep gestraft als één persoon iets fout doet. Waar het hier eigenlijk om gaat is dat je geen zwart schaap wordt en niet voortdurend de persoon bent die zich niet aan de opdrachten of afgesproken tijden houdt. Hier heeft de hele groep uiteindelijk last van. Ik zie het in elke opleiding weer gebeuren. Soms moet iemand nog even schakelen of heeft iemand een opstapje nodig. Als je de kracht hebt om dat in te zien is dit echt waanzinnig. Heb je kracht over? Help anderen dan een klein beetje, maar niet ten koste van jezelf. Hierdoor zien de instructeurs ook dat jullie dit samen als groep oppakken: deze groep individuen wordt al een team want ze zorgen voor elkaar en houden iedereen aan boord. Dat is een heel mooi principe. 

Neem de mindset aan: als ik straks militair ben moet ik overal met de juiste uitrusting, op het juiste tijdstip, met de juiste mensen verschijnen. Werk hiernaartoe. Accepteer geen laksheid. Zorg dat je een methode of manier ontwikkeld waarop je telkens 100% kunt scoren.

In deze aflevering hebben we met name stilgestaan bij de eerste meldingsinstructies en de eerste dag, of eerste dagen van zo’n opleiding. Ik hoor graag van jou of jij dit herkent, als jij een militaire opleiding hebt gedaan of hier middenin zit. Als je nieuw bent en binnenkort gaat beginnen aan een militaire opleiding, neem deze tips dan alvast mee en dan moet het helemaal goed komen. Vond je deze aflevering leuk en kon je het weer waarderen? Laat dit dan zeker even weten in de comments van de video op Youtube, of hieronder dit blog. Bedankt voor het lezen, luisteren en kijken, en tot de volgende aflevering!

Youtube Aflevering - klik hier om de aflevering te kijken >>


Gr, Djack 

Reactie plaatsen