Jouw militaire loopbaan na de opleiding
07 december 2022 
9 min. leestijd

Jouw militaire loopbaan na de opleiding

Jij en jouw militaire loopbaan na de opleiding

Van harte welkom bij een nieuwe aflevering van de Defensiefit. We zijn aangekomen bij aflevering 23. In deze aflevering gaan we het hebben over jouw militaire loopbaan. We zitten in journey nummer 4, waarin je militair bent. Hoe is het om militair te zijn?

In het begin ben je hier natuurlijk helemaal niet bekend mee. Hoe dit hele proces precies in elkaar zit en hoe jouw loopbaan eruitziet, vertel ik je in deze nieuwe aflevering!

HET SOLLICITEREN KAN BEGINNEN

Je zat op de middelbare school, vervolgens ben je gekeurd, heb je de opleiding gehaald en nu sta je daar als medewerker van Defensie...

Nu is het echt begonnen!

Je wordt bij een eenheid geplaatst waar je voor een aantal jaar een bepaalde functie gaat vervullen. Je wordt bijvoorbeeld voor drie jaar geplaatst en na twee jaar kom je beschikbaar voor vervolgfuncties: zo heet dat als je twee jaar op een functie hebt gezeten. Vanaf dat moment kun je in de militaire vacaturebank op zoek gaan naar interne functies waar je interesse in hebt, na het vervullen van je huidige functie.

Vervolgens begint een sollicitatieproces en word je aangeboden bij het Lijnmanagement, dus de mensen die daar al werken: de chefs, managers, leiders en commandanten. Tijdens het gesprek word je beoordeeld door een eerste en tweede beoordelaar. Tot slot hoor je of je uitgekozen bent om daar de functie te komen vervullen. Ik vond dit proces altijd best uitdagend. Je vervult een bepaalde functie met groot plezier, maar je weet dat er op een gegeven moment ook een einde aan komt.

Bij Defensie is niemand onmisbaar: als de ene uitvalt, stapt een ander in met dezelfde skills en kennis.

Wat je vaak ziet bij mensen die bijvoorbeeld al 10 jaar een bepaalde functie vervullen, is dat anderen niet de gelegenheid krijgen om ook die vaardigheden op te doen. Je bent dan best wel kwetsbaar als organisatie, omdat er zoveel geborgen kennis in één persoon zit. Daarom wordt er elke twee á drie jaar van functie gewisseld.

Tegenwoordig is het wel al mogelijk om 4 of 5 jaar geplaatst te worden op 1 functie. Die wens kwam vanuit het personeel: "kan ik niet nog een jaartje langer op deze functie blijven zitten, want ik heb het zo naar mijn zin…" Er wordt dan vanuit organisatiebelang, zoals dat zo mooi heet, een afweging gemaakt of daar tijd en ruimte voor is, of dat jij ergens anders nodig bent. Dat is een beetje het speelveld waar je aan moet denken.

Je bent na de opleiding ergens geplaatst, bent lekker bezig en leert iedereen een beetje kennen. Gaandeweg zul je zien dat er wat buddy’s ontbreken: die persoon wordt extern geplaatst voor een opleiding. Je moet dus het werk van de eenheid moeten doen met minder mensen. Nou, welkom in de militaire wereld. Dat is altijd al zo geweest.

Daarmee leer je ook wat voor rollen en functies er binnen een eenheid zijn. Je werkt op een bepaalde manier samen en als er mensen met een bepaalde functie ontbreken, hoe vul je dit gat dan op? Misschien moeten jullie even een tandje bij zetten om die functie met zijn allen te vervullen?

Als je in Nederland met je eenheid aan het trainen bent of op uitzending gaat, worden alle functies natuurlijk netjes opgevuld. Zo kan iedereen precies doen waar hij of zij voor aangenomen is. Ik vond het heel mooi om tussen die twee werelden te bewegen, zodat je daarmee bekend bent en je jezelf er ook niet aan gaat ergeren.

Dat is ook een beetje het overwinnen van obstakels en ongemak, waardoor jij misschien wel in de gelegenheid komt om een extra cursus te volgen. Dan is het meer een verbreding van jouzelf: zo heb ik er ook altijd naar gekeken. Dus, weet dat dit kan voorkomen. Het is wat het is, je kunt je er niet tegen verzetten.

NO PLAN SURVIVES FIRST CONTACT

Als ik ergens geplaatst werd, keek ik zelf ook geregeld naar wat voor cursus of opleiding ik nog moest volgen om dit werk optimaal te kunnen doen. Er was altijd wel een noodzakelijke cursus die je gevolgd moest hebben. In dat geval was het de vraag: lukt het om tijdens mijn huidige functie de opleiding voor mijn vervolg functie te volgen? Dat gaat ten koste van je huidige functie en soms kan jouw chef dat niet fijn vinden of komt het niet uit vanwege een training of uitzending.

Misschien zou je eerst op die nieuwe functie geplaatst worden en word je 'bodem geschikt' geplaatst omdat je nog een aanvullende opleiding moet volgen. Misschien zegt de afdeling waar je geplaatst wordt: kom maar deze kant op, we plaatsen je in een bepaalde functie waarin je eerst die noodzakelijke opleiding gaat volgen. Daarna kom je terug, ben je volledig opgeleid en kun je meteen aan de slag. Ik vond dat altijd een prima oplossing.

Zeker met briefings en orders, daar had je allerlei formats voor. Je hebt icoontjes, figuurtjes en tactische symbolen en hebt net geleerd hoe je zo’n briefing moet inrichten. Met PowerPoint kon je dan bijvoorbeeld jouw instructie uitbeelden. Dan was het klik, klik, klik met de muis en flits, flits, door het scherm met allerlei bewegingen, poppetjes en vuur… Alles kon gebeuren, dat was het handige van PowerPoint. Je kon er echt iets moois van maken, waardoor de briefing ook visueel werd: dit zijn de fasen van de missie, dit is het voorstadium, hier stond dan bijvoorbeeld een kaart met precieze locaties voor de eenheden.

Ik genoot er altijd enorm van om zo’n briefing te geven, die vervolgens uit te voeren en te kijken of alles volgens plan is gegaan. En zo niet, wat hebben we niet zien aankomen? Een mooie oneliner: no plan survives first contact, dus hoe ga je ermee om als dingen anders gaan dan gepland?

 Hierbij had je een aantal courses of action voor; ook wel COA’s genoemd. Dit zijn alternatieve back-up’s voor als dingen anders gaan dan gepland. Als je net zo’n opleiding gedaan hebt en op een functie komt waarbij je vooral dit werk moet doen, kon je direct aan de slag met de laatste technieken en toepassingen.

Op deze manier keek ik ook naar mijn loopbaan: ik zit nu op deze functie, en als ik deze twee functies vooruit plan, waar zou ik dan ongeveer willen staan? Welke richting wil ik opgaan en past deze richting in mijn loopbaan? Mijn eerste pelotonscommandant functies waren bij een Infanterie Compagnie. Dan heb je dus een loopbaan waarbij je qua rang ook verschillende functies vervult.

Als luitenant ging je dan met een peloton aan de slag en als kapitein kon je dan een OCC (Opvolgend Compagnies Commandant) zijn om zo’n eenheid van drie pelotons te ondersteunen en in gang te houden. Vervolgens kon je nog doorgroeien naar een hogere rang. Dan ben je grootmajoor en stuur je een hele eenheid tactisch aan. Dat was zo’n loopbaan pad van de Infanterie.

In deze loopbaan kon je dan kijken naar waar je in door wilde groeien. Wat voor werk past hierbij? Wat voor ervaring heb je nodig om de meest geschikte kandidaat te zijn? Op deze manier maakte ik voor mezelf een loopbaanplanning. Ik dacht bijvoorbeeld: als ik dit jaar geplaatst ben voor deze functie, wat voor opleiding of cursus kan in dan tussendoor doen? Wanneer vinden die cursussen plaats, en hoe vaak per jaar draait de cursus? Misschien kan ik al een opleiding vooraf aanvragen en een plek reserveren?

Dit moet natuurlijk wel in overeenstemming met je lijnmanager, chef of commandant, want als je het op het laatste moment plant kan het misschien niet meer. Misschien zit de opleiding vol, is er geen tijd of budget meer of komt het niet uit omdat je op missie gaat. Dus: plan voor jezelf jouw loopbaan en kijk met jouw chef ernaar of hier draagvlak voor is.

Dit soort dingen zijn gunstig voor jouw latere militaire loopbaan. Vaak wil de organisatie ook graag dat je voorbereid bent op de functie, dus geven ze je wat extra back-up. Jouw chef kan door hen geïnformeerd worden, waardoor het al een stukje makkelijker wordt.

ONDERHOUD JE SKILLS

Op een gegeven moment kan het zijn dat je lange tijd geleden een cursus of training hebt gedaan. Als je dat een aantal jaren niet hebt bijgehouden, hangt er bijvoorbeeld een 'currency check' aan vast: je moet jouw skills onderhouden en kan ieder jaar even één, twee of 3 weken een opfriscursus doen. Dan word je 'currency' weer op actief gezet.

Dus, onderhoud je skills. Soms kan het zo zijn dat het tijdens jouw huidige functie niet lukt om die currency vol te onderhouden. Je kunt dan de currency check op je huidige functie laten varen, maar bijvoorbeeld inplannen om het in de toekomst weer op te pakken, zodat je daarna weer kunt terugkeren in dat vakgebied, misschien zelfs in een hogere rang. Zorg ervoor dat je minimaal twee loopbaanpaden naast elkaar hebt lopen, zodat je kunt blijven groeien.

Ik zat al een paar jaar in mijn loopbaanpad en had bij de eenheid waar ik wilde dienen eigenlijk alles al gedaan. Ja, dan is het de beurt aan de mensen die na mij in opleiding zijn gegaan om ervaring op te doen. Ik moest echt even iets anders doen. Ik kon bijvoorbeeld nog niet bevorderd worden naar een hogere rang, dus moest horizontaal in een ander loopbaanpad een andere functie vervullen, zodat ik daarna kon opteren voor de naast hogere rang.

In praktijk heb ik daar altijd naartoe gewerkt en heb ik alle functies kunnen doen die ik graag wilde doen, dus daar ben ik heel dankbaar voor. Ik heb er ook hard voor gewerkt, door al die opleidingen in mijn eigen tijd te doen. Ik deed er alles aan om de beste kandidaat te zijn. In sommige gevallen was het ook een geluk bij een ongeluk: bijvoorbeeld de Mountain Leader opleiding. Een jaar voor mij was een officier in de selectie uitgevallen. Het jaar daarvoor zat er ook een officier in die selectie. Op ongeveer 2/3 van de opleiding werd hij uit die opleiding gezet omdat ze vonden dat hij niet volledig aan de norm van de opleiding voldeed. Vervolgens was er uit dat jaar dus ook geen officier uit die opleiding gekomen. Er was vanuit de organisatie dus een sterke behoefte om iemand naar die opleiding te sturen die het zou gaan halen.

Op het moment dat ik solliciteerde voor een Mountain Leader functie zat degene die de opleiding drie jaar geleden gehaald had inmiddels dus al drie jaar op die functie. Er was geen andere kandidaat beschikbaar, omdat iedereen in die tussenjaren uitgevallen was. Ik was had toen de selectie en opleiding wel gehaald, en ik was dus op dat moment de enige kandidaat voor die functie. Dus op dat vlak had ik toen mega veel mazzel omdat ik in één keer door kon, zelfs sneller dan ik zelf had gedacht.

De organisatie zei: er is niemand anders en wij weten dat jij dit wilt, dus Djack, jij wordt over een paar maanden geplaatst. Dat was natuurlijk perfect! Ik vond het jammer dat ik eerder moest vertrekken van mijn huidige functie, omdat ik daar juist net lekker in die flow zat. Maar ja, dan ga je door en kan iemand anders weer de ervaring opdoen op mijn huidige functie.

Dit is ook een heel leuk linkje naar Defensiefit en mijn rol daarin. Ik help, ondersteun en begeleid mensen en deel dit soort verhalen voor inspiratie en motivatie, zodat jij betere keuzes kunt maken en je beter weet wat je kunt verwachten. Toen ik de opleiding had gehaald, kwam er in het jaar na mij weer geen officier uit de selectie, dus er werd niemand naar Engeland gestuurd voor de opleiding.

Ik dacht: ik blijf hier nog wel een tijdje zitten. Maar ik dacht ook: op een gegeven moment moet er wel aflossing zijn. In de tussentijd kan ik dan al afspreken met mijn toekomstige aflosser om bijvoorbeeld alvast wat kennis te delen. Binnen defensie kan het altijd zijn dat iets logisch lijkt, maar dat dat uiteindelijk niet gaat gebeuren, dat heb ik ook meegemaakt, maar over het algemeen, zeker als iemand opgeleid is voor een bepaalde functie, dan gaat hij daar komen.

Er was inmiddels alweer twee jaar lang niemand uit die opleiding gekomen. Ik begon op dat moment zelf maar met het voortijdig trainen van de jonge officieren die de selectie tot Mountain Leader wilden doen. Vervolgens ging ik met de mensen die dit wilden in gesprek over wat zij goed konden. Vaak waren ze de beste hardloper binnen de eenheid en kregen ze een beetje status. Zij werden eigenlijk een beetje op een podium gezet: jij bent heel goed en jij gaat die opleiding vast halen. Ik dacht: heb je jezelf op alle onderdelen al getest dan? Het is dus eigenlijk een beetje het stapje van burger naar keuring: wat moet ik laten zien en wat moet ik doen om aan alle eisen te voldoen? Iemand kan super goed hardlopen, maar kan hij ook die oneindige push-up’s goed uitvoeren en incasseren?

Dit alles was voor mij vruchtbare grond om Defensiefit te starten, om mensen te begeleiden om de keuringseisen te halen op welk vlak dan ook. Ik was dat intern, binnen Defensie, ook al aan het doen. Ik zorgde dat mensen op alle niveaus fysiek fit waren en mentaal ook gewapend waren tegen de spelletjes die op de opleiding gespeeld worden.

Bereid jezelf goed voor, test jezelf, en zorg dat je goed weet waar je sterktes en zwaktes liggen. In het programma 'Hoe word ik Militair' vind je alle oefeningen om jezelf te testen, zodat je 100% zeker weet dat je er klaar voor bent.

Vond je deze aflevering weer waardevol? Laat het dan zeker weten in de comments onder dit blog, of onder de video op Youtube. Bedankt voor het lezen weer, en tot de volgende aflevering!

Klik hier om deze aflevering te bekijken op Youtube >>


Gr, Djack

Reactie plaatsen