Militair worden, hoe dan?!
25 januari 2023 
7 min. leestijd

Militair worden, hoe dan?!

Militair worden, hoe dan?


Welkom bij de laatste aflevering van deze Defensiefit reeks. Nummer 30… 

Wow, hoe gaaf is dat? 

Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe deze 30 afleveringen voor jou zijn geweest? 

Ik hoop echt van harte dat je er waardevolle lessen uit hebt gehaald, inzichten hebt opgedaan en jezelf hebt kunnen verbeteren qua lichaam, mindset en balans met de mensen om je heen. Ik hoop dat je er praktische tips uit hebt kunnen halen, erover nagedacht hebt en ermee aan de slag bent gegaan zodat je vlekkeloos door de vier journey’s heengaat en uiteindelijk militair wordt. 

In deze blog wil ik het hebben over vier dingen. Nummer één: hoe is het voor jou geweest om deze blogs te lezen en wat heb je mij horen vertellen? Nummer twee: wat heeft indruk op je gemaakt? Nummer drie: wat ga je nu doen, wat neem je mee en waar ga je in de toekomst nog mee aan de slag? Uiteindelijk nummer vier: wat heb je gedaan? 

P.S.: laat vooral een uitgebreide reactie achter met jouw antwoord op alle vragen! Ik zal op elke reactie antwoorden, mocht je nog aanvullende vragen hebben!

DE VIER JOURNEY’S

In de afgelopen afleveringen hebben we de vier journey’s doorgenomen. In journey één hebben we het over jouw reis vanuit de burgermaatschappij gehad. Je wilt militair worden. Welke obstakels kom je tegen? Zijn er dingen die je lastig vindt? Je moet je er even in verdiepen. Je moet eerst een keuring doen en aan die keuring hangt een selectieproces met fysieke eisen. Hoe bereid je jezelf het beste voor? 

Zorg dat je aan de voorkant weet wat er gevraagd wordt en wat men van jou wil horen en zien. Als jij bijvoorbeeld een leidinggevende functie wilt, maar op dit moment geen leidinggevende vaardigheden hebt, moet je op zoek gaan naar oplossingen. Je neemt bijvoorbeeld de leiding van een project op je en stuurt de mensen aan. Als je een sport beoefent, neem je bijvoorbeeld de leiding in de voorbereiding voor de volgende wedstrijd. Hierdoor train je jouw leiderschapsvaardigheden. Als je op de keuring de vraag krijgt of je al leidinggevende vaardigheden hebt, kun je vertellen dat je bewust ervoor hebt gekozen om jouw leiderschapsvaardigheden te verbeteren, en dat je actie hebt genomen in je voorbereiding!

In de tweede fase, van burger naar keuring, dien je de zomervakantie te overbruggen. In deze periode is het interessant om te kijken hoe je hiermee omgaat, want de druk is ervan af. Je moet niks, je hebt alle tijd van de wereld. Als het goed is, heb je voor jezelf een soort routine opgebouwd waarin je dagelijks traint. 

Je weet waar je goed in bent en waar je nog in moet groeien. Een positieve, gemotiveerde mindset is hierbij heel belangrijk. Vaak zijn de mensen die net van de middelbare school komen heel erg gehecht aan hun oude situatie met een vaste omgeving. Als jij in militaire dienst gaat, ben je vaak weg van huis. Hoe is dat voor jou? Iedereen zal zijn of haar eigen weg gaan volgen en ook een mening over jouw pad hebben. Onthoud dat het oordeel van een ander over jouw keuze niets uitmaakt, je kan net zo goed een oordeel over iemand anders zijn keuze hebben. 


Waar het om gaat is dat je elkaars keuze respecteert. 


Weet dus dat dit eraan komt en bereid jezelf hierop voor. Bedank de mensen die je gesteund hebben en bedank ook de mensen die dit niet hebben gedaan, want die hebben voor bepaalde frictie gezorgd waardoor jij misschien harder bent gaan bikkelen. Mensen zeiden tegen mij dat ik het niet kon. Ik dacht: dat zullen we nog wel eens zien. Dan kreeg ik juist de motivatie om er extra hard tegenaan te gaan. 

Uiteindelijk koos ik steeds vaker voor mijn eigen pad: ik wil dat gaan doen en ik ga daarvoor trainen. Wat moet ik nog leren? Neem bijvoorbeeld het hardlopen. In het begin liep ik heel beroerd door mijn zwakke enkels, bronchitis en astma. Gaandeweg werd ik steeds een stukje beter. Ik deed steeds dezelfde work-out en keek af en toe even terug zodat ik kon benchmarken hoe ik ervoor stond. 

Ben ik op de goede weg? Daar is de Defensiefit methode ook zeker op gericht. Op de website staat een volledig programma waarin je een test kunt doen zodat je weet waar je nu staat en waar je uiteindelijk aan moet voldoen. Daarnaast bevat de Defensiefit methode verschillende oefeningen die steeds een beetje zwaarder worden. Ook hebben we verschillende opdrachten met tips en tricks die je kunt doornemen om jezelf voor te bereiden op de volgende journey.

De derde journey, van start van de opleiding tot het halen van de opleiding, is eigenlijk het meest interessant. Dit gaat echt over de transformatie van de burgerwereld naar de nieuwe militaire wereld. Ik hoor van veel mensen dat ze het in deze fase lastig vinden om te bepalen of zij het goed doen of niet. 


De militaire opleiding is een wereld van belonen en straffen, dus je gaat ontdekken hoe dit voor jou is. 


Je wilt natuurlijk voorkomen dat jij de straf krijgt, maar soms kijkt het kader gewoon naar hoe je met straf omgaat, of dat nou terecht is of niet. Als het kader zegt dat iets niet goed is, moet je het opnieuw doen. Hoe ga je om met eventuele frustratie als iets niet lukt? Zet je door zodat je het haalt? Soms krijg je groepsopdrachten waarin iedereen even hard moet werken. Als mensen dan steekjes laten vallen, gaat dit ten koste van de groep. 

Het gaat erom dat jij dan zegt: ‘kom op, we zetten met zijn allen de schouders eronder want anders kunnen we dit niet halen.’ Praat jezelf niet naar beneden als je iets niet haalt. Kijk naar wat je kunt verbeteren en of jouw buddy’s je hierbij kunnen helpen. In de Defensiefit leeromgeving gaan we daar nog veel verder op in. 

Tot slot volgt journey nummer vier, waarin je de opleiding hebt gehaald en militair wordt. Naarmate de opleiding vorderde, werd je als groep steeds beter en sterker. Op een gegeven moment gaat alles vanzelf. Je haalde eerst misschien net de ondergrens en nu ben je heer en meester in de skills en drills. Nu kun jij de militaire handelingen die vereist zijn om jouw missie te volbrengen. 

Maar, hoe ga je dat doen als de opleidingsdruk eraf is en je militair bent geworden? Hoe zit je dan in de wedstrijd? Wat voor militair wil je zijn en hoe is het voor jou om vanuit eigen motivatie vroeg op te staan en 's ochtends die work-out’s te doen? Blijf je dat doen vanuit eigen motivatie of heb je een instructeur nodig die jou daartoe dwingt?

Sommige mensen zijn doordeweeks tiptop militair omdat alles is afgebakend en ze een programma volgen. In het weekend is er geen programma en stort de hele wereld in elkaar omdat ze niet op eigen kracht de militaire lifestyle kunnen dragen. Het is dus heel interessant voor jezelf om te kijken hoe dat voor jou zal zijn. Hoe sta ik erin en wie wil ik als militair zijn? 

Dat is een interessante journey. Je moet die opleidingsgeest loslaten en denken: nu ben ik militair en op deze manier ga ik mijn werk doen. Je moet als het ware een nieuwe balans opbouwen, met nieuwe buddy’s en nieuwe leidinggevenden. Hoe ga je om met dat proces?

MIJN VRAGEN AAN JOU

Nu wil ik graag van jou weten wat jij in de afgelopen 30 afleveringen hebt gehoord; wat is je bijgebleven? 

Neem bijvoorbeeld de aflevering waarin ik mijn reis heb gedeeld (aflevering 25). Hoe komt dat binnen? Herken je dingen? In welke fase zit je zelf en hoe is dat voor jou?

Wat heeft indruk op je gemaakt en wat neem je mee? Misschien heb je in een specifieke aflevering bepaalde tips of verhalen gehoord waarvan je zegt: daar moet ik aandacht aan besteden? Wat heeft jou het meeste geïnspireerd? Misschien zat jij vast in een bepaalde mindset, maar ben je door een bepaalde aflevering jouw mindset gaan aanpassen en heb je hem naar een groei mindset gebracht, waardoor je aan die militaire mindset bent gaan bouwen?

Wat ga je nu doen? 

Heb je tot op heden alleen geluisterd maar ben je nog niet tot actie overgegaan of ben je ergens mee aan de slag gegaan? Ik zeg ook wel eens:


 het gaat van inspiratie naar motivatie, en van motivatie naar dingen doen en gedaan krijgen. 


Je kunt jezelf laten inspireren tot je een ons weegt, maar dat zet nog niks in beweging. Wat is de eerste stap die je kunt zetten in de richting waar je naartoe wilt? Denk ook aan mijn verhaal van 'body, being, balance en business' waar ik het over heb gehad. Hoe verbeter je jouw lichaam voor de journey? Hoe verbeter je jouw mindset? Welke mindsets heb je nu? Hoe gaat het met je balans met de mensen om je heen? Van wie krijg jij steun?

Tot slot de vraag: welke acties heb je nu gepland staan? 

Welke tip of aflevering heeft jou het meest gemotiveerd, waardoor je jouw agenda er direct bij hebt gepakt? Let me know!

Het is heel mooi om bij deze vragen stil te staan. Het gaat niet alleen om het lezen van deze blogs of het luisteren en kijken van de afleveringen. Op een zeker moment moet je tot actie overgaan en toepassen wat je hebt geleerd. Misschien ben je op basis van deze 30 afleveringen al flink aan het sporten geweest en heb je de Defensiefit testweek gedaan om jezelf te testen? Misschien heb je via de Defensiefit methode met de oefeningen-ladder iedere spiergroep bekeken om te zien wat je nog kunt verbeteren?

Daarnaast is het heel interessant om naar te kijken naar jouw perspectief en het beeld wat je had, zodat je zelf kunt terugkijken en kunt zien waar je vandaan bent gekomen: in het begin wist ik nog heel weinig of deed ik de trainingen op een simpel niveau. Zo kun je achteraf zien dat je bent gegroeid en dat jouw lichaam sterker en fitter is geworden. 

Met deze vier vragen wil ik afsluiten. 

Ik ben er binnen Defensiefit om jou te helpen, dus vond je dit waardevol? Kijk dan vooral even rond op defensiefit.nl. en schrijf je in voor ons Defensiefit 'Hoe word ik Militair' programma om de vier journey’s in detail door te lopen, zodat je fysiek en mentaal 100% voorbereid bent op jouw militaire keuring en opleiding. 

Het lijkt me ontzettend leuk om samen jouw vier journey’s en fysieke testweken te doorlopen. We gaan lekker samen aan de slag! Voor nu, alle goeds. We gaan ervoor om jouw droombaan te bereiken. Bedankt voor het lezen, kijken en luisteren! We gaan ervoor!

Klik hier om deze aflevering te bekijken op Youtube >>

Gr, Djack 

Reactie plaatsen