Samenwerken in de militaire opleiding
05 oktober 2022 
7 min. leestijd

Samenwerken in de militaire opleiding

De rode haring...

Van harte welkom bij deze nieuwe aflevering van Defensiefit weer! De reis waar we op dit moment in zitten, gaat over de start van de opleiding tot en met het halen van de opleiding. Dit is de tweede aflevering uit deze reeks van deze Journey. 

Als je op een gegeven moment in dienst bent, krijg je allerlei leuk vakjargon te horen. 

De eerste term die ik in het begin van mijn loopbaan te horen kreeg was de IWAB. Wat is een IWAB nu weer? Dit is de persoon die te boek staat als: Ik Weet Alles Beter. Het is niet fijn om zo’n persoon in jouw opleiding te hebben zitten, omdat dit tot nogal wat frictie en frustratie kan leiden. Hoe zo’n IWAB in elkaar zit en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, vertel ik je in deze aflevering!

VOLG GEWOON DE INSTRUCTIES OP

Je bent begonnen met de opleiding, leert je groep een beetje kennen en beseft jezelf: met deze mensen ga ik de eindstreep bereiken (mits iedereen zijn gedrag en acties blijft aanpassen naar de norm, en de norm behaalt natuurlijk). Dit zijn daarna jouw toekomstige collega’s. Het leuke is, als we alvast even in de toekomst kijken, dat je echt een band creëert met de mensen met wie je in de opleiding hebt gezeten, zodat je de rest van je leven zal zeggen: “weet je nog toen?”. 

Die verhalen zullen je altijd bij blijven.

Wat er tijdens de opleiding gebeurt, is een creatie van mooie ervaringen en verhalen over verdriet, plezier, pijn, geluksmomenten of momenten waarop het helemaal mis ging. Je maakt echt van alles mee, het is eigenlijk een heel leven wat je doormaakt in die relatief korte fase. Als jij jezelf nu al betrapt op dat jij graag het laatste woord wil hebben, werkt dat niet per se in jouw voordeel! 

Tijdens de opleiding heb je een instructeur die jou instructies geeft, vervolgens ga je zelf aan de slag. Je hoeft niet per se te begrijpen wat er gebeurt, het is gewoon de manier van werken. Natuurlijk moet je na blijven denken, maar het is bedoeling dat je op een bepaalde manier handelt als er iets gebeurt. Die IWAB waar ik het net al kort over had, twijfelt dan bijvoorbeeld aan zo’n instructie, maar dat is niet de rol die je op dat moment kunt innemen.

Toen ik in opleiding zat, werden wij naar Engeland gestuurd, waar we moesten werken met Engelse wapens. Sommige medestudenten zeiden tegen iedere instructeur: “JA, MAAR in Nederland doen wij het anders.” Kijk, die instructeur kan dat aanhoren, maar doet hier niks mee. Je hebt er eigenlijk niets aan om dat te zeggen. Het zal er ook niet voor zorgen dat de instructeur ineens dat hele handboek zal herschrijven. Dat handboek is geschreven en wordt bij alle eenheden hetzelfde aangeleerd. 

Als iets niet klopt, dan wordt dat echt wel eruit gefilterd, om dit op een andere manier aan te pakken. Als je in dit geval de IWAB-houding aanneemt, is dat niet handig. Je trekt de aandacht omdat je erop blijft hameren dat iets eigenlijk anders moet. Je moet de instructies uitvoeren, om te laten zien dat jij de instructies begrijpt en kan volgen, en de taak kan uitvoeren zoals jou aangeleerd wordt. Als je dit beheerst, kun je het later ter discussie stellen en dan zal uitgelegd worden waarom er voor een bepaalde manier van handelen is gekozen.

Het is goed om een kritische houding te hebben, maar in dit geval moet je er bij de basisinstructies wel echt op letten dat je deze houding niet aanneemt. Dat is eigenlijk mijn boodschap. Ik heb mensen meegemaakt die voortdurend IWAB’s waren en die hebben het uiteindelijk niet gehaald. Dit wilde ik dus even meegeven als kick-off. Dus,... voel jij je geroepen om voortdurend vragen over alles te stellen? Houdt die vragen dan nog even voor je en laat eerst zien dat je een instructie kunt opvolgen!

DE RODE HARING

In de vorige aflevering hadden we het over het ‘zwarte schaap’. Als je bijvoorbeeld altijd te laat bent, word je het zwarte schaap en dat kan wat 'vonken' met zich meebrengen. Toen ik in de opleiding tot Mountain Leader zat, moesten we elke dag keihard hardlopen in één of ander klimgebied, vervolgens de hele dag klimmen, om tot slot aan het eind van de dag keihard terug te rennen naar ons verblijf. 

Aan het eind van zo’n klim dag moet je bepaalde uitrustingsstukken die je had gebruikt laten zien aan het kader. Je krijgt kort de tijd om de items schoon te maken om daarna nogmaals aan het kader te laten zien. Je moet eigenlijk laten zien dat je het in een hele korte tijd iets heel snel schoon kunt maken, zodat je het weer 100% operationeel krijgt en exact weet hoe je uitrusting en materiaal werkt. 

Als je dan aan het eind van de dag onder het zand zat, mochten we in de sloot springen om al het zand af te spoelen, maar vervolgens moesten we weer verder tijgeren… door het zand... 

’s Avonds was dan de opdracht om jezelf te herstellen, jezelf helemaal schoon te maken en je uitrusting schoon te spoelen zodat er geen zandkorrel meer te vinden was. In mijn eerdere opleidingen kreeg je de hele nacht de tijd om dit voor elkaar te krijgen. In deze Mountain Leader opleiding moest dit binnen 30 minuten… 

Ik had deze vaardigheid al aardig onder de knie maar keek ook naar hoe mijn buddy’s dit deden. Sommige hadden een of ander spuitbusje waaruit lucht kwam waarna de uitrusting meteen schoon was, terwijl ik al vijf minuten met mijn borstel zat te boenen. Daar leer je dus van. Weet en begrijp waarom je bijvoorbeeld dat onderhoud aan jouw spullen moet plegen en zorg dat alles netjes is. Leer hoe je zo efficiënt en effectief als mogelijk je uitrusting schoon maakt.

In de Mountain Leader opleiding moesten we volledige constructies bouwen, zodat je bijvoorbeeld een ravijn kon overbruggen. Aan het eind van de dag hadden wij er dus een gozer bijzitten die een onderdeel was verloren… Hopelijk had hij het niet ergens laten vallen, want zeker in die opleiding is het een doodzonde als je op hoogte werkt en iets laat vallen, daardoor kunnen er serieuze ongelukken gebeuren en gewonden vallen. 

Maar goed, die gozer miste dus een item dat een cruciaal item was voor dat moment. In onze opleiding werd dit een 'rode haring' genoemd, die opvalt in een zee van blauwe visjes en de aandacht trekt. Dit is niet gunstig, dus hij kreeg straf. Hij moest van iedereen de stalen karabiner verzamelen, om er een ketting van te maken om vervolgens met deze ketting om zijn nek terug te rennen naar onze verblijfplek... 

Hij kreeg on the spot de bijnaam B.A. Baracus, die natuurlijk ook van die grote kettingen had. Deze ketting was ongelofelijk zwaar, volgens mij had hij uiteindelijk wel zo’n dertig steelies (stalen karabiners) om zijn nek hangen. Aan het eind van de dag kwam hij bij onze verblijfplaats aan en kwam er niet veel meer uit zijn handen: hij was gewoon helemaal op. 

Hij moest hier daarna ook van herstellen, omdat hij echt een stevige straf had gekregen. Uiteindelijk heeft dat hem ook opgebroken. Hij kon hier niet meer van herstellen en heeft zijn opleiding niet kunnen volbrengen. Dat is wel hoe het gaat, er wordt gekeken naar de personen die losse eindjes hebben. Als jij laat zien dat je de vragen kan beantwoorden, de opdrachten netjes blijft vervullen en in de running blijft, dan komt het allemaal goed. Neem dat verhaal dus mee en wees vooral niet de rode haring! Ga niet de competitie aan met de opleiding!

Als jij de opleiding gedaan hebt, heb jij dan weleens zo’n rode haring meegemaakt? Was je het misschien zelf? Laat dit vooral even weten! Laat ook even weten wat dit met je gedaan heeft.

JE COLLEGA IS GEEN CONCURRENT

Ook mensen die bijvoorbeeld in de top 10 van een opleiding zitten, kunnen fouten maken. Ze kunnen bijvoorbeeld een soort competitie met elkaar aangaan om elkaar van zo’n plek af te stoten. Er worden bijvoorbeeld bepaalde fysieke resultaten aan een mededelingenbord opgehangen.

 Sommige mensen willen graag een keer bovenaan verschijnen, maar moeten zoveel extra geven dat ze hier moeilijk van kunnen herstellen. Misschien dat ze het eenmalig kunnen doen, maar vervolgens vallen ze terug en raken ze misschien zelfs wel geblesseerd, waardoor ze de opleiding niet halen. Besef je daarom goed: het gaat erom dat je de dingen doet die je moet doen en dat je de norm haalt. 

Het maakt niet uit of je het hardst kan rennen van iedereen, het gaat erom dat je de missie volbrengt. Wees geen competitie met elkaar! Je bent er eigenlijk om met elkaar een team te creëren en om samen aan je eerste gemeenschappelijk doel te werken: de opleiding halen!

De mensen uit jouw opleiding zijn straks je buddy’s voor het leven: je hebt samen de opleiding gedaan en bent samen door de zware, intensieve momenten heengegaan. Je maakt alles samen mee. Besef dit ook. Je bent geen vijand van elkaar. Het is van gezamenlijk belang om de opleiding te halen en aan de norm te voldoen, zodat je samen de opleiding haalt. Dat is een hele interessante. 

Op mijn Mariniersopleiding waren er zwemtrainingen. Ik was daar heel goed in. Tijdens de trainingen kon ik goed luisteren en voerde ik de technieken netjes uit. In mijn weekenden ging ik extra zwemmen, om de techniek extra goed te beheersen. Op een gegeven moment in de opleiding waren we een zwem training aan het doen en ik was lekker aan het zwemmen op 70% van mijn kunnen, lekker meters aan het maken…

 Iemand anders zwom naast mij, maar was heel erg bezig met de vraag of hij mij kon verslaan. Ik dacht: daar gaat het helemaal niet om! We moeten samen de opleiding halen en aan de zwemeisen voldoen van de opleiding. Je moet gewoon die eisen halen. 

Maar goed, hij wilde een sprintje doen om te kijken wie het snelste was. Ik zei, 'okay prima, is goed joh.' 

3, 2, 1 en daar gingen we voor het wedstrijdje! We zijn samen van start gegaan, en ik begon op 100% te zwemmen... en ik zwom hem grandioos voorbij. Hij snapte er niets van… hoe kon het nou dat hij de hele tijd vlak bij mij was tijdens de training en ik hem nu inhaalde en ruim voorbij zwom?

Ik antwoordde dat ik aan het trainen was op 70%, dit was voor hem voortdurend al 100%...

 Waarom ik dit verhaal vertel is: kijk niet naar elkaar als een soort concurrent. Je moet samen de basis beheersen, zodat je samen met elkaar de eindstreep bereikt. Hier wil ik ook graag deze aflevering mee afsluiten.

Vond je deze aflevering waardevol? Laat het vooral weten in de comments. Ik hoop je weer te zien bij de volgende aflevering, dankjewel voor het luisteren, lezen of kijken. Tot snel!

Klik hier om de aflevering op Youtube te kijken >>


Gr, Djack

Reactie plaatsen