Trainen voor de Luchtmobiele Brigade!
Samenwerking met Luchtmobiele Brigade!
In het kader van operatie ‘Falcon Legion’ werft de Luchtmobiele Brigade (LMB) een extra 1200 mannen/vrouwen om komend half jaar in te stromen in de LMB opleiding om je rode baret te halen!
Defensiefit ondersteunt hierbij om iedereen die solliciteert topfit te laten verschijnen op de keuring (meeting the standards + een beetje extra!), en opleiding (optimaal voorbereid zijn op de opleiding; fysiek fit met de juiste mindset & klaar voor succes!). Als extra motivatie en support draaien we daarom een doelgericht trainingsprogramma voor iedereen die naar Luchtmobiele Brigade wil. Wil je meedoen, schrijf je in, geef aan dat je naar luchtmobiel toe wil en begin vandaag nog!
Trainen voor Luchtmobiele Brigade >>
Interview met Luchtmobielers!
We hebben 4 interviews afgenomen onder 4 actief dienende Luchtmobielers (LMB-ers), die recent de opleiding hebben afgerond. Ontmoet in deze interviews Mark, Jim, en Rick, die afgelopen jaar de LMB opleiding hebben afgerond, en ontmoet Savannah die met haar leeftijd van 17 jaar de jongste vrouw ooit was die de LMB opleiding met succes afgeronde! Een ander leuk weetje is dat sinds de oprichting van de Luchtmobiele Brigade in 1992, zij de 30e vrouw is die de rode baret wist te verdienen!
Vanwege deze uitzonderlijke prestatie van Savannah posten we vandaag als eerste ons interview met Savannah! Lees mee hoe zij zich heeft voorbereid op de keuring en opleiding, en hoe zij de opleiding heeft ervaren!
LMB Korporaal Savannah
Naam: Savannah Zimmerman
Leeftijd: 24
Opkomst: Opgekomen bij school LMB: 09-08-2010 (winterlichting, ik was toen 17 jaar)
Functie: Foxtrot toegevoegd bij 11 BEVO sinds 25-01-2016 tot heden.
Van VEVA (Vrede en Veiligheid) naar LMB Opleiding
Ik volgde de opleiding MBO2 (V&V) Vrede en Veiligheid (nu VEVA) in juni 2010, en kon na het behalen van mijn diploma meteen al in augustus 2010 naar School Luchtmobiel. Mijn sollicitatie bij LMB ging vanuit school (ROC Flevoland Almere Buiten) en ik doorliep alle keuringen bij het DienstenCentrum Werving & Selectie (DCWS) in Amsterdam. Mijn proces na mijn goedkeuring in Amsterdam is vrij snel verlopen als ik erop terugkijk.
Opkomst in de LMB opleiding
De dag van de opkomst was voor mij eigenlijk niet iets nieuws (omdat ik al een schooljaar in uniform liep en mijn BPV in Assen had gedaan). Ik kreeg mijn kleding en uitrusting van defensie mee en een aanvullend pakket wat nodig was voor de opleiding. Ik ben gewoon vanaf dag 1 van de 6 maanden-durende AMOL (Algemeen Militaire Opleiding Luchtmobiel) ingestapt en heb toen niet gekozen voor de mogelijkheid op een verkorting voor de AMOL (verkorting was toen nog mogelijk omdat ik V&V had gedaan). De reden waarom ik het niet gekozen heb, is omdat ik groepsbinding heel belangrijk vond (en vind!) en als je later instapt, mis je in mijn ogen de groepsbinding omdat je er dan niet zoals de rest vanaf dag 1 bij bent geweest.
Hoe ziet de Luchtmobiele opleiding eruit?
De opbouw van de opleiding was voor mij persoonlijk de eerste twee maanden erg soepel. De spijkerbroekers (iedereen die rechtstreeks vanaf school als burger instroomde) die vanaf dag 1 ingestapt waren, kregen eerste alle basis militaire kennis en vaardigheden aangeleerd. Het marsen als groep, het militair groeten en aanspreken etc. Dit had ik gelukkig allemaal in mijn V&V al geleerd. Maar de kracht zit hem in de herhaling dus heb ik alles gewoon meegedaan (hier was de verkorting van de opleiding dus voor bedoeld: dan mocht je het stukje ‘militaire opvoeding/inburgering’ overslaan).
Sporten, oefenen, trainen!
De volgende 3 maanden werd er veel gesport en ook veel theorie geleerd en in praktijk gebracht, en er werd flink geoefend en getraind in groepsverband. Persoonlijk vond ik deze 3 maanden mentaal goed te doen. Fysiek was ik fit en kon ik goed meekomen met de jongens. Het feit is en blijft nu eenmaal als vrouw zijnde dat je nooit fysiek sterker zal zijn dan de mannen omdat wij fysiologisch al rond 10% minder spierkracht hebben. Ik was hierdoor sowieso niet een van de sterksten en daar moet je als vrouw wel vrede mee kunnen hebben binnen deze brigade. Je spieren verzuren nou eenmaal eerder en hier moet je dan ook eerder doorheen dan de mannen.
Eindoefening
De allerlaatste week was de eindoefening, welke plaatsvond in Duitsland met het laatste gedeelte in Nederland. De eindoefening was voor mij mentaal makkelijker dan voor de mannen. Fysiek was het uitdagend in de kou en de sneeuw (de voordelen van een winteropleiding 🙂 ). Eenmaal terug in Nederland hadden we ook nog eens veel regen. De laatste 25 km eindmars was achteraf het mooist. Na een week weinig slaap, fysiek en mentaal alles gegeven te hebben, loop je naar je rode baret toe.
Opkomst bij de LMB Eenheid!
Eenmaal paraat bij de eenheid waar ik ben opgekomen, werd ik niet anders behandeld dan de mannen. Zolang je jezelf niet als een uitzondering ziet en/of gedraagt, is het niet anders dan voor ‘verse mannen’ die net als jij vers uit de opleiding komen. Gewoon jezelf blijven, dan komt het goed.
Uitval van 40% in de opleiding en waarom velen het niet haalden:
Wij startten de AMOL met 200 man en slechts 120 mannen en ik hebben het gehaald. De reden waarom veel mannen uitvielen, is omdat ze het mentaal of fysiek te zwaar vonden. Ze gaven dan zelf op, of haalden bepaalde eisen niet. Of ze kwamen erachter dat ze geen militair leven wilden leiden. De reden waarom ik wel volhield, is omdat ik al sinds mijn 13e levensjaar al trainde om het leger in te gaan en ik het hoogst haalbare (op de commando’s na) voor mijzelf wilde halen, maar vooral omdat ik wist dat ik dit kon. Het was voor mij meer dan een opleiding van 6 maanden. Het was voor mij mijn droombaan. Ik wilde graag naar Luchtmobiel toe en dit was de enige optie toen. Ik trainde elke dag voor de dag dat ik deze baan zou verdienen.
Tips voor iedereen die ook naar Luchtmobiele brigade wil:
Wees mentaal en fysiek sterk, weet zeker dat je dit wil voor de volle 1000% en je krijgt ervaringen voor de rest van je leven die niet te koop zijn: uitdagingen, overwinningen maar vooral een wereldbaan!
Groetjes,
LMB Korporaal Savannah Zimmerman
PS. Lees morgen het interview met LMB Soldaat Mark, die vorig jaar zijn LMB opleiding afrondde en recent paraat is gesteld bij de Luchtmobiele Eenheid in Assen!
Wil jij ook naar Luchtmobiel of een andere cluster 6 gevechtsfunctie (Korps Mariniers of Commando’s)?
Als extra motivatie en support draaien we daarom een doelgericht trainingsprogramma voor iedereen die naar Luchtmobiele Brigade wil. Wil je meedoen, schrijf je in, geef aan naar welk onderdeel je toe wil en begin vandaag nog!
Trainen voor Luchtmobiele Brigade >>