Het echte militaire sporten
11 oktober 2016 
2 min. leestijd

Het echte militaire sporten

Hardlopen met het Defensiefit Trainingsschema

De periode van testen van je fysieke gesteldheid zit erop. Je weet nu waar je staat en waar je aan moet werken. In mijn geval vooral hardlopen (dus de loopschema’s van Djack pak ik er weer even bij). Ik ben zeker niet de slechtste maar het zou fijn zijn als ik net wat meer over heb. Nu is het tijd voor de kennismaking met het ‘echte militaire sporten’.

Hindernisbaan training

De kennismaking met de hindernisbaan (hibi) heeft nog een week lang op mijn lichaam gestaan. Vol met blauwe plekken zat ik. Toch nog niet helemaal de juiste technieken te pakken. Op de hiba wordt uithoudingsvermogen (rennen) gecombineerd met kracht (obstakels) een leuke en uitdagende combinatie. Als je veel te fanatiek van start gaat, kom je in de problemen op het einde maar je weet ook dat je een bepaalde tijd moet halen. Voordat je de goede verhouding hebt gevonden, moet je een paar keer de hiba hebben gedaan. Tabatas workouts zijn een goede voorbereiding op de hiba (deze workouts zitten gelukkig standaard in het Defensiefit Trainingsprogramma).

Verplaatsing te voet

Een ding wat je veel tegen gaat komen tijdens je opleiding, is verplaatsing te voet (VTV) of ook wel marsen. Heren met minimaal 25% lichaamsgewicht in de tas, dames met 20%. Afhankelijk van je dienstvak wordt hier en daar wat meer gewicht toegevoegd. Zo lopen de genisten en infantristen vaak met 30-40% lichaamsgewicht, omdat ze weten dat hun rugzak straks ook wat zwaarder gaat zijn.

Met lopen heb ik totaal geen moeite, maar lopen met een rugzak is net wat anders. Je houding van je lichaam is door de rugzak wat anders en de belasting op je benen ook. Daarnaast loop je in de maat van je peloton en waarschijnlijk dus ook net een wat ander tempo of paslengte dan je gewend bent. Ook hier moet je even je weg in vinden en begin vooral niet meteen met een te zware tas maar houdt gewoon het minimale aan. Als je dan gewend bent aan de houding en het tempo kan je naar wens het gewicht wat opvoeren. Leuke bijkomstigheid voor de dames, marsen is goed voor de bilspieren! Deze voel je de eerste paar keer dan ook wel 😀

Zwemmen met overal aan

Militair zwemmenZwemdiploma ABC voor gevorderden, zo is militair zwemmen samen te vatten. Eigenlijk alles wat je tijdens je zwemlessen vroeger geleerd hebt, moet je nu ook doen. Alleen dan met een overall aan en bij watertrappelen steek je je vingers niet omhoog, maar een houten wapen. Heb je moeite met borstcrawl? Dan is het wel even aan te raden om deze nog even te oefenen voor je aan de opleiding begint. Ik heb hier toch wel wat mensen moeite mee zien hebben en een overall maakt het niet echt makkelijker.

Speedmars

En dan mijn grootste nachtmerrie: de speedmars! Een combinatie van rennen (2 minuten) en uitschuren (1 minuut) (net sneller dan comfortabel wandelen). Als je denkt dat het rennen pittig is, dan heb je het goed fout. Dat uitschuren is uiteindelijk een stuk zwaarder en minder comfortabel en het rennen is dan eigenlijk ontspannend.

Nu hebben we ook 3de lijns moeten rennen (helm, ops-vest en geweer +/- 10kg) en later in de opleiding komt daar ook mogelijk nog een rugzak bij. Ik kan je zeggen, je gaat sowieso kapot de eerste keer, want je gaat ofwel te hard van start of je bent het helemaal niet gewend (dat had ik). En ohja, je rent op kisten, dus niet je comfortabele sportschoenen.

Ik ga nu weer een veld week in. Dus veel VTV, tactische verplaatsingen en sporten met buddy’s. Gaat weer een pittig weekje worden, maar weet nu wel iets beter wat me te wachten staat!

Groetjes,

Ellen

PS. Wil jij je ook gericht voorbereiden op de militaire opleiding? Volg dan ook het Defensiefit Trainingsprogramma >>

Reactie plaatsen