Hoe is Defensiefit ontstaan?
17 december 2018 
10 min. leestijd

Hoe is Defensiefit ontstaan?

Mijn voorbereiding op militaire opleidingen bestond altijd uit een systeem en een plan, waarbij ik mijn trainingen nauwkeurig inplande en ik niets aan het toeval overliet. Inmiddels had ik alle fysiek zware opleidingen die je binnen defensie kunt doen al gedaan. Na de mariniers opleiding, was ik commando geworden, mountain leader (een van de fysiek zwaarste opleidingen ter wereld) en toen naar de special forces.

Elke keer ging ik op zoek naar een next level uitdaging, en bereidde ik mijzelf doelgericht voor op de opleidingseisen die mij te wachten stonden en ging ik op zoek naar de grootste militaire uitdagingen. Door te trainen met een systeem en een plan, en elke workout bij te houden in een logboek, dag in dag uit, wist ik precies hoe ik er fysiek en mentaal voor stond, en waar ik nog aan moest werken.

↑ Mijn reeks van logboeken waarin ik jarenlang mijn systeem en plan bijhield, en een logboek bijhield van elke workout,dag in, dag uit, en de effecten van die workout :)! #badass

Tot het moment dat ik een keer de deur uitliep om een rondje te gaan hardlopen, en ik toevallig een buurjongen tegenkwam. Hij zag mij aan komen rennen in mijn hardloop tenue en vroeg: heh, jij bent toch militair, of marinier?

Kun jij mij niet een beetje trainen, zodat ik de keuring haal, want nu haal ik de eisen niet, en eigenlijk zit ik al een tijdje vast op hetzelfde niveau en lukt het niet om verder te komen

Toen is het eigenlijk een beetje begonnen; met een eerste trainingssessie met een beetje hardlopen over de Bussumse Heide, en een beetje opdrukken en sit ups in het bos. Die keer erna nam mijn buurjongen een vriendje mee van school, en na een tijdje had ik mijn hele voortuin vol met lui staan en gingen we elk weekend tekeer.

In oktober 2014 startte ik uiteindelijk officieel met Defensiefit.nl. Geboren vanuit mijn passie voor sport en vastbesloten om mijn passie, kennis en ervaringen te delen met anderen, zodat zij daar ook hun voordeel mee kunnen doen in hun voorbereidingen op de militaire keuring en de militaire opleidingen.

In die periode was ook mijn vrouw zwanger van ons tweede kind, en na de bevalling stond ik op een gegeven moment in de woonkamer met onze kleine baby in de handen, en stond mijn voortuin weer vol met lui. Dat was het moment dat ik dacht, op deze manier wordt het wat lastig om deze trainingen te blijven combineren met thuis, hoe kan ik dit anders aanpakken ;).

Toen stapte ik over van zelf fysiek elke training te geven en zelf fysiek mee doen, naar het maken van persoonlijke trainingsschema’s en die meegeven aan de jongens (eerst had ik alleen maar jongens in de groepen, maar inmiddels hebben we meer meiden in ons ledenbestand, dan jongens :)), zodat ze zelf aan de slag konden met trainen. Via de email hield ik dagelijks en wekelijks contact met iedereen, zodat iedereen spot-on bleef en niet verslapte qua aandacht en focus.

Op basis van dit contact en het logboek dat iedereen eind van de week instuurde, kon ik de schema’s direct aanpassen als dat nodig was als oefeningen te makkelijk werden. In het logboek gaven zij na een week trainen een reflectie op de trainingen aan de hand van de SET-methode.

In de SET Methode houd je bij hoe de workouts gingen, wat was zwaar, wat ging makkelijk en hoe voelde je je tijdens de training, had je voldoende energie, wanneer werd het mentaal zwaar, had je na afloop van de workout spierpijn, en wat is je voedingspatroon geweest, en hoeveel (nacht)rust heb je dagelijks gepakt.

Door middel van de SET-methode (Slapen, Eten, Trainen) was het mogelijk om als het ware mee te kijken in de trainen en waar nog ruimte was voor verbetering. Inmiddels hebben we een prachtig Defensiefit Workout Logboek ontwikkeld (binnenkort ook hard kopie beschikbaar!), waarin je exact kunt bijhouden hoe fit je op dit moment bent, waar je nog aan moet werken ten opzichte van de militaire eisen, en waar nog ruimte is voor verbetering.

Inmiddels zit aan het lidmaatschap bij Defensiefit ook het gebruik van een voedings App gekoppeld, zodat je een persoonlijk voedingsplan kunt bijhouden. Zo kun je je beste voedingsdagen bekijken en die proberen te herhalen, of aan het eind van de dag bekijken wat je nog moet eten om je dagelijkse inname optimaal te maken (bijvoorbeeld qua calorien, of qua macro’s: Koolhydraten, Eiwitten en Vetten). De App wordt nog doorontwikkeld, zodat je straks je persoonlijke trainingsschema en je voedingsschema allemaal in dezelfde App beschikbaar hebt; supercool toch!

In de voedings app kun je je dagelijkse voedingsplan bijhouden en bekijken waar nog ruimte voor verbetering is :)! Oei, 1 calorie teveel gegeten, 90% van mijn koolhydraten gegeten, 114% van mijn eiwitten en 98% van mijn dagelijkse hoeveelheid noodzakelijke vetten… zou het uitmaken? 🙂 🙂

Op een zeker moment had ik een aardige groep jongens en meiden die ik begeleidde, en merkte ik dat mijn mailbox behoorlijk vol raakte. Ik maakte wekelijks nieuwe schema’s en deed de online coaching naast mijn fulltime baan als officier der mariniers. Ik was gedreven om op beide vlakken alles eruit te halen. Elke avond zat ik 1 tot 2 uur achter de computer om de reflecties te lezen, feedback te geven, en de persoonlijke schema’s te perfectioneren.

En eens per maand organiseerde ik in de weekenden een fysieke training waarbij we elkaar konden treffen en gezamenlijk er tegenaan gingen en dan was er de mogelijkheid voor iedereen om hun ervaringen te delen over hoe het ging met de vooruitgang en waar iedereen stond in het sollicitatie traject.

In 2014, 2015 en 2016 voerde ik alle trainingen zelf uit. Zo deden we challenges in sportzaaltjes in ‘t Gooi, hardloop trainingen in het Naardenbos, mars en speedmars trainingen in de omgeving van Hilversum en Loosdrecht, conditie trainingen in Zwembad de Zandzee, intake testen in lokale gymzalen, en 1-op-1 PT sessies op de Bussumse Heide.

Vanaf 2015 werden voor het eerst ook trainingen op andere locaties aangeboden, en zo vonden er mentale weerbaarheid trainingen plaats bij Unbreakable (SF Performance) in Egmond aan Zee, werden militaire missies nagebootst bij HELShooter in Woerden, specifieke medische & leiderschaps trainingen (Eerste Hulp Bij Incidenten) bij Crashmove in Tilburg en Noordwijk, Groepstrainingen bij Crossfit Alkmaar en Crossfit Heerhugowaard, Hindernisbaan trainingen in de omgeving van Hoorn, Crosscountry trainingen in Groet (no play, dit is echt een plaatsje in Nederland :)) en Hardloop trainingen in Harderwijk.

Vanaf 26 februari 2016 ging ook onze ledenomgeving online, en dat werd ook hoogtijd, want het 1-op-1 contact via de mail was inmiddels een flinke kluif geworden met een ledenbestand van een paar honderd defensiefitters :).

In de ledenomgeving deelden defensiefitters al snel onderling hun ervaringen en beantwoorden de leden die al verder in het keuringstraject waren de vragen van degenen die nog moesten beginnen. Helemaal top, want op deze manier kreeg iedereen de laatste en meest recente informatie over het sollicitatie traject.

Dat dit een voordeel was, bleek eind 2017, toen de eerste defensiefitters terugkoppelden dat vanaf januari een nieuwe fysieke keuring zou worden gehanteerd, in de vorm van een functionele sporttest. Hier konden onze defensiefitters meteen op anticiperen, en in onze trainingsschema’s konden we de oefeningen en workouts aanpassen, zodat exact de juiste spieren getraind zouden worden voor de gevraagde keuringseisen (geen fiets test meer, en iedereen doet de hardloop test!).

Met de start van het nieuwe jaar 2018 was de militaire keuring aangepast, waarbij de fiets test was komen te vervallen. Daarnaast waren er diverse specialistische onderzoeken uit de keuring gehaald. Zo wordt er geen tandheelkundige keuring meer uitgevoerd, en doordat er functionele lichaamstesten zoals o.a. de til- en draagtest en de graaftest waren ingevoerd, was het niet meer nodig dat een fysiotherapeut een volledige screening deed.

De naam is gewijzigd van Geneeskundig Onderzoek naar Aanstellingskeuring, en bevat feitelijk een ogen-, oren- en longentest, en een gesprek met de arts (+ natuurlijk die functionele sporttest, die maakt ook onderdeel uit van de Aanstellingskeuring).

Medio 2018 was Defensiefit gegroeid naar een ledenbestand van 1500+ leden. Inmiddels was het producten aanbod binnen Defensiefit flink uitgebreid. In het begin was de begeleiding voornamelijk gericht op de voorbereiding op de militaire keuring (het proces totdat iemand is aangenomen) en in het bijzonder gericht op de fysieke keuringseisen. Bij de oude keuring lag de focus op absolute kracht en een deel spieruithoudingsvermogen, vanwege diverse testen op machines en apparaten, en natuurlijk de befaamde fietstest (hoe lang moet je fietsen om jouw cluster te halen? Dat wist niemand precies omdat er vele variabelen waren als lengte, leeftijd, gewicht, BMI etc J).

Met de komst van de nieuwe keuring sinds januari 2018 kwam het accent van de trainingen meer te liggen op functionele trainingen, met daarin een progressieve test waarin de sollicitanten moeten lopen (marsen) met een rugzak met oplopend gewicht afhankelijk van je cluster, waarin tegenwoordig alle deelnemers een hardloop test moeten afleggen (iedereen moet minimaal 2200 meter hardlopen binnen 12 minuten, oplopend in het aantal meters tot het hoogste cluster waarin minimaal 2700 meter hardgelopen moet worden binnen 12 minuten).

Ook vindt er een indoor parcours/ hindernisbaan test plaats, waarbij vaardigheid op het (touw)klimmen, werken boven het hoofd (vastdraaien van schroeven), en militaire schiethoudingen (knielen, liggen, kruipen, tijgeren etc) wordt afgetest. De til- en draagtest en graaftest had ik al genoemd, en die worden ook afgetest tijdens de keuring en die vallen natuurlijk ook in de categorie van functionele testen.

Het antwoord op de vraag: “hoe bereid ik mijzelf voor op de militaire keuring” is flink veranderd in de afgelopen jaren.

In de laatste jaren heeft er een flinke verschuiving plaatsgevonden qua keuringseisen en met alleen wat push ups, sit ups, een beetje hardlopen en wat sporten in de sportschool ga je tegenwoordig de militaire keuring niet meer halen. Je zal jezelf echt gericht moeten voorbereiden om ten eerste de keuring te halen, en na het behalen van de keuring is het echt aan te raden om jezelf doelgericht voor te bereiden op de militaire keuring die jij als aspirant-militair (aangenomen sollicitant :)!) ambieert.

In het kort gezegd: iemand kan de keuring volledig doorstaan en aangenomen worden, maar vervolgens glansrijk falen in de opleiding, omdat daar andere fysieke vaardigheden en een andere fitheid voor gevraagd worden (meerdere dagen achter elkaar fysieke inspanning, doorzetten onder verzwaarde omstandigheden (weinig slaap, leven vanuit een rugzak, een weekje zonder netflix :)).

Het aanbod van de trainingsschema’s bij defensiefit zijn dan ook in de loop van de tijd uitgebreid van alleen een voorbereiding op de militaire keuring, naar ook persoonlijke trainingsschema’s ter voorbereiding op de militaire opleiding. In de praktijk is gebleken dat hier nog een wereld van verschil tussen zit J! Want, de keuringseisen zijn eigenlijk de minimale eisen, de norm, waaraan je tenminste dient te voldoen. Meeting the standards noemen we dat.

Als je de keuring hebt gehaald, dan betekent dat nog niet dat je met 100% zekerheid de opleiding gaat halen: veel mensen vergissen zich hier nog weleens in, en stoppen na het behalen van de keuring met intensief sporten, of gaan de gehele vakantie op het strand liggen (op zich is daar niets mis mee, als je dan maar wel je eigen strandbedje naar het strand tilt, een schuttersput graaft, sit ups en push ups op het strand doet, en in de gillende looppas drankjes haalt, dan is het goed :)).

Na het halen van de keuring, komen er in de trainingsprogramma’s andere accenten in het schema. Afhankelijk van de tijd die iemand heeft tussen het moment van goedkeuring en de start van de opleiding. Soms hebben mensen nog 6 maanden de tijd na het moment van goedkeuren en hun opkomstdatum voor de opleiding (moment dat de opleiding begint). Na het moment van goedkeuren doen we opnieuw een intake test hoe je ervoor staat, en kun je specifiek gaan trainen voor de opleiding. Onderdelen die dan terugkomen in het trainingsschema zijn dan:

  • 1). Marsen. Hierbij ga je aan de slag met het wandelen van korte en lange afstanden op stevige schoenen of je gevechtslaarzen als je die al hebt gekregen of al hebt kunnen ophalen bij het KPU in Soesterberg. Doel is om je voeten, schenen, knieën en beenspieren alvast voor te bereiden op de uitdagingen in de opleiding.
  • 2). Hardlopen. We gaan gestructureerd aan de slag om te werken aan je hardloop techniek, zodat je beter gaat hardlopen (beter presteren), maar ook veelvoorkomende blessures leert herkennen en voorkomen. Aan de hand van verschillende hardloop schema’s werken we aan je snelheid, belastbaarheid, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen, zodat je optimaal voorbereid aan de opleiding begint. Gefaseerd gaan we aan de slag om je conditie te verbeteren en je ‘hardloop’ spieren zo sterk als mogelijk te maken!
  • 3). Speedmarsen. Dit is een specifieke militaire vaardigheid. Door middel van een speedmars verplaats je groepsgewijs, als eenheid, zo snel als mogelijk van punt A naar punt B. De speedmars is een combinatie van marsen (wandelen) en hardlopen (op gevechtslaarzen en met je gevechtsuitrusting die bestaat uit je 1e of 2e lijn voor de kenners onder ons). Het doel van een speedmars is dat je als eenheid zo snel als mogelijk verplaatst naar een beoogde locatie (die bijvoorbeeld een militair tactisch voordeel biedt), waarbij je na aankomst als eenheid meteen inzetbaar bent voor de strijd. Het uitvoeren van een speedmars kan een intense beleving zijn, aangezien elk lid van de eenheid op een ander moment verzuurd in de spieren, en wel/niet ‘last’ krijgt van een (te) hoog tempo.

Tot slot hebben we gemerkt dat vele sollicitanten het best uitdagend vinden om bij aanvang van de militaire keuring een assessment test te doen, een capaciteiten test en op welke wijze ze zich kunnen voorbereiden op het gesprek voor het psychologisch onderzoek. Voor degenen die rechtstreeks van school komen, is de sollicitatie bij defensie sowieso de eerste keer dat zij solliciteren en is het daarom wenselijk en handig om vooraf onze online assessment training en capaciteiten test te doorlopen. Op die manier kom je goed beslagen ten ijs!

Hopelijk vond je het leuk om te lezen hoe Defensiefit is ontstaan en welke ontwikkelingen de laatste jaren al hebben plaatsgevonden. Wij zijn er erg trots op in elk geval! Laat het weten door middel van een reactie of een like :)!

Wil jij ook naar defensie of wil je trainen als een militair? Meld je dan aan als lid bij Defensiefit, en krijg direct toegang tot onze trainingsprogramma’s en de diverse modules.

Yes, ik meld me aan! >>

Gr,

Djack 🙂

 

Reactie plaatsen