Medische en fysieke keuring gehaald!
06 oktober 2016 
5 min. leestijd

Medische en fysieke keuring gehaald!

Afgelopen maandag heb ik de medische en fysieke keuring met succes doorstaan! Echt heel blij mee! Ben je nieuwsgierig naar wat ik allemaal moest doen? Lees dan hieronder verder.

PS. Dit onderstaande artikel is een beschrijving van de ‘oude’ keuring: sinds 2018 is de keuring aangepast.

De huidige onderdelen van de keuring kun je hier lezen: Het keuringstraject van A tot Z >>

Medische en fysieke keuring in Amsterdam:

Op de Kazerne in Amsterdam wacht je met andere kandidaten in een ontvangstruimte, daar word je opgehaald en begeleid naar de plek waar de keuringen plaats vinden.

Arts

Als eerste moest ik in een potje plassen, lukt dit niet dan mag je het laten staan en later nog een keer proberen. Ik werd als eerste opgehaald door een arts deze nam de medische vragenlijst met je door die je ingevuld hebt, en stelt je daarna nog een aantal vragen. Verder werd er naar je hart en longen geluisterd en werden de huidplooien gemeten. Ik moest een paar bewegingsoefeningen doen en de arts testte mijn reflexen. Ik moest er ook push ups doen. Enige opmerking die ik kreeg was dat er wat meer ruimte in mijn linkerknie zit dan in de rechterknie, maar dit is geen bezwaar voor de functie waarvoor ik solliciteer.

Fysio

Daarna moest ik in de wachtkamer wachten en werd ik door de fysio opgehaald. Deze stelde ook medische vragen en ik moest weer push ups doen. De Mw. van de fysio zei dit doe je netjes. Verder moest ik allerlei oefeningen doen, zoals naar voren en achteren buigen, opzij  draaien, grote sprongen maken op 1 been,  kleine sprongetjes maken, achteruit lopen, er werd naar de voetzolen gekeken, al mijn gewrichten werden gestest en er werd naar de stand van mijn rug gekeken. En mijn vetpercentage werd ook gemeten. Enige opmerking van de fysio was dat mijn onderrug wat soepel is. Hier hebben vrouwen vaker last van en was gelukkig in orde en geen probleem om op afgekeurd te worden.

Snelle lunch

Daarna weer terug naar de wachtruimte. Voor de lunch kreeg ik een muntje; deze stond voor een broodmaaltijd + een snack, wat drinken, een eitje en een stuk fruit. We hadden echt maar 20 minuten om te eten, dus moesten best een beetje opschieten.

Gehoortest

Boven weer aangekomen werd ik meteen meegenomen voor de gehoortest, hierbij zit je in een cabine en kreeg je een koptelefoon op en een knopje in je hand. Per oor krijg je hoge en lage tonen te horen die steeds harder of zachter worden, en als je een piep toon hoort moet je meteen het knopje indrukken. Aan de linkerkant hoorde ik ruis en aan de rechterkant pieptonen, dit doen ze denk ik om je af te leiden, maar het was prima te doen.

Hartfilmpje

Ik zat nog niet eens in de wachtruimte en werd alweer meegenomen voor een hartfilmpje. Hiervoor moest ik een paar minuten stil liggen en kreeg ik plakkers opgeplakt, zodat ze de hartslag etc konden meten. Als je hartslag te laag is, moet je tijdens het hartfilmpje oefeningen doen om je hartslag omhoog te krijgen. Hierna werd ik gemeten en gewogen.

Ogentest

Tijdens de ogen test moest ik cijfers uit een boekje oplezen en sommigen zijn gekleurd, ik had het idee dat ze zo kijken of je alle kleuren van de regenboog kunt zien :). Daarna gingen ze echt naar je ogen kijken met een apparaat en mocht ik niet knipperen en keek je in het apparaat naar een plaatje. Laatste test was cijfertjes oplezen met 1 oog, waarvan ik van de onderste rij het laatse cijfer net niet kon lezen; met twee ogen kon ik het wel lezen. Uitslag mijn rechteroog ziet net ietsjes sterker, blijkbaar hele kleine afwijking van 0,25.

Tandarts

Aangekomen bij de tandarts werd er in mijn mond gekeken met een spiegeltje en naar de verstandskiezen. Ik hoorde dat andere kandidaten werden afgekeurd omdat ze eerst nog een verstandskies moesten laten verwijderen of een vulling niet goed zat. Gelukkig was bij mij alles goed.

Krachttest 

Toen snel een banaan naar binnen gewerkt, omdat de fysieke test eraan zat te komen. Ik had de banaan op en werd meteen opgeroepen voor de fysieke test, dus sportspullen mee en ik mocht me gaan omkleden. Eenmaal aangekomen kreeg ik eerst het onderdeel krachttest. Je mag eerst de oefeningen 1 a 2x rustig oefenen en daarna 2 of 3x de oefening doen en dan alles geven wat je hebt.

krachttestIk moest staan en bij een apparaat de hendels vastpakken en deze langzaam naar beneden trekken door je knieën zakken en dan vanuit je benen met zoveel mogelijk kracht en door een stap naar achter te zetten het apparaat omhoog duwen. Bij de tweede oefening werd het apparaat op mijn schouders gelegd, weer door de knieën en met alle kracht vanuit je schouders het apparaat omhoog duwen.

De derde oefening was op het zelfde apparaat, alleen moest ik nu op een bankje zitten en vanuit de kracht van mijn armen het apparaat omhoog duwen met alle kracht die je hebt. De vierde oefening moest ik op het bankje liggen met mijn voeten op een ijzeren plaat, en moest ik het apparaat naar me toe halen en dan volle kracht met alles wat ik heb, wegduwen.

Na de oefeningen kreeg ik te horen dat mijn kracht bovengemiddeld was (Defensiefit bedankt!), dat vond ik fijn om te horen!

Fietstest

Ik mocht hierna meteen door naar de fietstest. Het zadel werd voor mij op de juiste hoogte ingesteld. Ik mocht gaan fietsen met 3 anderen, 2 waren al eerder begonnen en eentje kwam later nog binnen toen wij al bezig waren. Ik kreeg plakkers op mijn lichaam, eerst kort even infietsen om te kijken of alles goed werkt. Je mag geen t-shirt of sporthemdje aan want dit kan storing geven. Ik had gelukkig een sportbeha bij me. Nadat alles werkte, ging het fietsen beginnen!

7.1_BewegenDe eerste minuut is je gewicht aan wattage, daarna de volgende 2 minuten komt er de helft van je gewicht bij aan wattage, en dan 1 kwart de rest van de tijd, zo werd aan mij uitgelegd. Het beste was om rond de 90 toeren te fietsen, onder de 60 toeren is einde oefening. Het fietsen ging lekker, de eerste 9 a 10 min bleef ik netjes rond de 90 toeren, daarna werd het zwaarder en gaat het om je uithoudingsvermogen. Het werd zwaarder en zwaarder, en ik dacht doorzetten je kan dit!

Na 11 min daalde de toeren snel en op het moment dat ze dat merken, had ik het idee dat ze volop het wattage omhoog gooiden totdat je letterlijk de trappers niet meer vooruit krijgt. Daarna is het verplicht om 3 minuten uit te fietsen omdat je anders neervalt. Ik dacht: laat dat uitfietsen maar zitten, maar zodra ik stopte met fietsen had ik wel zoiets: dadelijk ga ik knockie out. De test was klaar en ik mocht lekker gaan douchen, de mevrouw van de fietstest zei: kom als je klaar bent met douchen even zeggen of alles goed gaat, als het te lang duurt, kom ik kijken.

Medische en fysieke keuring: de uitslag!

Het wachten op de uitslag duurde lang; ik heb zo’n 3 kwartier moeten wachten. Ik heb mezelf maximaal gegeven met resultaat dat ik goedgekeurd ben voor cluster 1! Dit heb ik nodig voor mijn functie. De kracht en fiets test waren bovengemiddeld. De arts zei: knap gedaan veel vrouwen halen de fietstest niet. Mijn arbeidsvoorwaarde gesprek kreeg ik ook meteen, en ik kreeg te horen wanneer ik kan starten en wat ik ga verdienen. Wel nog even het veiligheidsonderzoek afwachten, dit kan ongeveer 6 tot 8 weken duren, en als ik een verklaring van geen bezwaar heb, mag ik beginnen bij de Marine! Heel veel zin in!

The day after: spierpijn!

De dag na mijn medische en fysieke keuring was minder fijn… hele erge spierpijn in mijn schouders, benen en armen. Maar de spierpijn hoort erbij en is het waard 🙂

Hopelijk heb je een goed beeld van de medische en fysieke keuring kunnen krijgen en mocht je vragen hebben, laat het dan gerust hieronder weten.

Groetjes, Marissa

Danielle
Door

Danielle

op 06 Oct 2016

Goed gedaan. Voor welke functie heb je gesolliciteerd?

Marissa
Door

Marissa

op 06 Oct 2016

Onderofficier geneeskundige dienst bij de Marine. Oftewel: Militair verpleegkundige.

mandy
Door

mandy

op 12 Oct 2016

super, Ik ben ook bezig, maar weeg op dit moment nog boven de 100 kilo. dus die fietstest zou voor mij een hell worden. eerstverder ( al 32 kilo kwijt) afvallen! knap hoor ik ben jaloers

Rachel
Door

Rachel

op 30 Oct 2016

Hi Mandy, ik ben daar nu ook mee bezig! Wat knap van je! Het lijkt me leuk om contact met je te krijgen

Marissa
Door

Marissa

op 12 Oct 2016

Hallo Mandy, Ben je al aan het sollicteren bij defensie ? wat voor functie wil je ? Knap zeg dat je al 32 kilo bent afgevallen ;)

J, mulders
Door

J, mulders

op 03 Oct 2018

Hoe wordt je lichamelijk gekeurd , heb gelezen dat je helemaal naakt wordt gekeurd . Is dat juist .

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 03 Nov 2018

Hoi John, bedankt voor je bericht! Haha, ik weet niet waar je gelezen hebt dat je naakt gekeurd wordt, maar dat heb je niet op onze site gelezen; want dat is namelijk niet zo. Je kunt je voor de fysieke keuring even omkleden in de kleedkamer van de sportschool in je sporttenue mocht je dat nog niet aanhebben, dat is eigenlijk het enige moment dat het voor kan komen dat je even 'zonder kleren, oftewel naakt' op de keuring bent :). Succes met de keuring en zet 'm op! Gr, Djack :)

Reactie plaatsen