Buikspieren trainen om af te vallen?

Heel vaak en veel je buikspieren trainen? Niet doen!

Regelmatig komen we nog de oude gedachte over het trainen van je buikspieren tegen. Met de zomer in het vooruitzicht komt geregeld deze oude gedachte terug in glossy bladen: ‘Wil je vet verbranden rondom je buik? Doe dan deze sit ups of crunches!’

Nou,… zo werkt het niet helemaal. Helemaal niet eigenlijk.

De realiteit is dat je het vet rondom je buik met het doen van sit ups en crunches niet kunt wegwerken tot een sixpack. Het doen van honderden buikspieroefeningen per dag zal zeker je buikspieren sterker maken, maar het zal helemaal niets doen voor het verbranden van vet op je buik.

De oude gedachte over buikspieren trainen:

 

Als je mensen vraagt: “hoe krijg ik zichtbare buikspieren?”. Dan denken de meeste mensen dat je heel vaak en met veel herhalingen je buikspieren moet trainen. NEE, helaas werkt dat niet zo!

Deze verkeerde opvatting wordt enorm uitgebuit op commercieel vlak. Een voorbeeld hiervan zijn de vele fitness apparaten en handy items waarmee je op een prettige wijze, met een zacht kussentje onder je hoofd, of ontspannen op de bank zittend met een warme riem met elektroden op je buik, heel veel herhalingen met je buikspieren kunt maken.

Op deze wijze zul je je buikspieren meer spieruithoudingsvermogen geven en ze zullen ook  vast sterker worden. Maar zichtbaar? Nee.

Uitleg: Wat krijg je als je heel vaak je buikspieren traint met veel herhalingen? Dan zul je een geweldig spieruithoudingsvermogen krijgen in je buikspieren. Als dit je doel is, dan ben je uitstekend bezig. Maar is je doel om zichtbare buikspieren te krijgen, dan zit je on the wrong track, want zichtbaar krijg je je buikspieren er niet mee!

Als je zo traint om je buikspieren zichtbaar te krijgen, dan is dat echt weggegooide tijd!

De buikspier en de trainingsprikkel:

 

Omdat veel mensen dit nogal eens vergeten, herhalen we het basisprincipe van trainen nog een keer: Het is van belang om gedurende elke training je lichaam een trainingsprikkel te blijven geven. Stap niet in de valkuil om elke training exact hetzelfde te doen, waardoor je je lichaam feitelijk geen trainingsprikkel meer geeft, maar slechts een belasting van je lichaam. Dit wil zeggen: je prikkelt je lichaam niet meer voldoende, waardoor je vooruitgang stagneert of zelfs stopt.

Daarom is het van belang om af te wisselen in de keuze en uitvoering van je buikspieroefeningen. In het trainingsschema op deze site wordt voortdurend afwisseling toegepast door te variëren op het gebied van het aantal sets, reps, tempo, rust en intensiteit. Hierdoor worden je buikspieren voortdurend op een andere wijze geprikkeld en blijf je vooruitgang boeken.
Reactie plaatsen