Waarom blauwe sokken een alarmsignaal zijn :)

Afgelopen week postte ik op instagram een berichtje met de vraag:Ik kreeg ontzettend veel leuke reacties binnen. Gelukkig (voor mij) had 90% al een donkerbruin vermoeden (of eigenlijk een ‘zwart’ vermoeden) waar ik naartoe wilde met mijn verhaal :).

Hieronder het antwoord op de vraag:

‘Waarom zijn blauwe sokken een alarmsignaal’


1). Niet tactisch

Ten eerste zijn blauwe sokken niet tactisch. Vanuit militair oogpunt is het dragen van blauwe sokken niet tactisch. Militaire sokken zijn zwart, en trekken niet de aandacht.

Militaire sokken zijn gemaakt om de voeten en onderbenen te bedekken, aangezien het been geen sieraad is (okay, dit klinkt best afgestompt als ik het teruglees. Maar zeker waar).Okay, als je mijn BOEK Aanvalsplan hebt gelezen, dan weet je dat je altijd op zoek moet gaan naar wat iets WEL is, en niet moet blijven hangen in wat iets NIET is.

Kortom, niet tactisch. Oftewel, wat dan WEL?

2). De militaire standaard voor de kleur van sokken: zwarte sokken.

Yes! Here we go! Onder je militaire uniform draag je zwarte, van rijkswege verstrekte, sokken. Oftewel, als je militair wordt (of al bent) dan krijg je sokken van het KPU-bedrijf (KPU staat voor: Kleding- en Personeelsgebonden Uitrusting).

Zowel onder je dagelijks tenue (DT) als onder je camouflage tenue (ook bekend als je ‘vlekkenpak’ of je ‘groen’), draag je zwarte sokken.

Op de foto hieronder heb ik mijn zwarte sokken helemaal rechts liggen:Okay, maar dan hebben we nog steeds mijn dilemma nog niet getackled. Waarom zou je dan in hemelsnaam blauwe sokken in je kast leggen?

Okay, de waarheid komt steeds dichterbij. Lees snel het antwoord hieronder

3). Jouw tripwire

Huh, jouw tripwire? Waarom zou je voor jezelf een tripwire, een struikeldraad, neerleggen?

De uitleg is als volgt.

Gedurende de week ben je lekker bezig met van alles en nog wat. En conform je routine stop je dagelijks al je vuile of gedragen kleding in je wasnetje (een grote zak waarin je je wasgoed stopt).

Aan het eind van de week draai je je routine om je week af te wikkelen, en de nieuwe week weer voor te bereiden.

Aan het eind van de week neem je al je wasgoed mee om te wassen en te strijken (alles wat strijkbaar is, moet gestreken worden; met name in de militaire opleiding, zodat je er weer spik en span bij loopt!).

Wanneer je echter gedurende de week wat harder door je uitrusting bent gegaan (om de een of andere reden), dan is het handig om een tripwire in te bouwen.

De tripwire die ikzelf altijd inbouwde, is als volgt.

Mijn kledingkast was altijd standaard model ingepakt. Dat betekent dat alles op eenzelfde manier in mijn kast ligt op een vast plek.

Heel gek, maar na bijna 20 jaar in dienst, ruim ik ook op die manier thuis mijn kast in. Een voorbeeldje daarvan zie je hieronder:

FOTO KAST compleet:Hierboven op de foto zie je mijn kledingkast wanneer alles weer opgetopt is op zondag, zodat ik er weer tegenaan kan gedurende de week.

Als je goed kijkt, zie je onderaan de stapel zwarte sokken, een tweetal afwijkende sokken. Als je dit meteen al gezien had, dan heb je al een scherp militair getraind oog! Well Done!

Wanneer ik gedurende de week zonder zorgen en zonder nadenken mijn sokken pak, dan zou ik met 6 paar sokken de week makkelijk door moeten komen (elke doordeweekse dag een schoon paar sokken aan), waarbij ik zelfs 1 reserve paar sokken heb, mocht er een sokken-ongelukje gebeurd zijn (je weet maar nooit).

MAArrrr, mocht ik ’s ochtends ineens een afwijkend paar sokken aantrekken, dan weet ik dat het foute boel is! Blijkbaar zijn er dan meerdere sokken-ongelukjes gebeurd, en ben ik harder door mijn sokken gegaan dan voorzien!

Het aantrekken van een ANDER paar sokken, dwingt tot de actie om meteen die dag nog mijn wasgoed te checken (ben ik alleen door mijn sokken heen, of is de rest ook ‘op’ aan het raken?).

Het afwijkende paar sokken is dus een tripwire om mijn aandacht te trekken, en om mij aan te zetten tot actie voordat ik misgrijp en geen schone sokken heb om aan te trekken.

De tactiek die ik toepaste in mijn militaire kledingkast, was dat ik WEL alleen zwarte sokken in mijn kast had liggen, maar dat mijn tripwire bestond uit zwarte sokken van een andere stof of een dikker paar (ik gebruikte hiervoor altijd wollen sokken; dat gaf mij echt de trigger om aan de slag te gaan; insiders weten dat ik vroeger allergisch was voor wol, dus dan ga je wel aan de slag), zodat ik met die zwarte sokken er nog steeds standaard model bij liep, maar wel de trigger kreeg om mijn wasgoed te checken en voor schone sokken te zorgen.

In al mijn militaire opleidingen (opleiding tot marinier, commando, mountain leader en special forces) heeft deze truuk mij bijzonder vaak geholpen, aangezien je in de opleiding geregeld een vies, vet of nat pak haalde op een doordeweekse dag.

Als ik door mijn eerste tripwire was gelopen en ik had die dag niet de kans gezien om mijn was te doen, dan had ik de volgende dag een laatste kans om een schoon paar sokken te regelen.

Vaak spoelde ik bij dat tripwire signaal snel alvast een gedragen paar sokken uit, en hing ik die te drogen, zodat ik in elk geval de volgende dag weer een regulier paar schone sokken aan kon trekken.

Als ik door mijn tweede en laatste tripwire zou lopen, zoals thuis mijn felblauwe sokken, en in mijn militaire kast mijn 2e set wollen sokken, dan wist ik dat ik die dag echt aan de slag moest om problemen te voorkomen. De voorraad was dan namelijk leeg, en er was geen back up meer.

Tijd voor actie!

Kortom, zorg ervoor dat je inzetbaar blijft en dat je je kledingvoorraad op peil houdt. Het inzetten van een tripwire om jezelf een trigger te geven, kan daarbij zeker helpen!

Go give it a try!

Gr, Djack

PS. Ik zou het leuk vinden om hieronder ingezonden foto’s van jullie te plaatsen. Stuur een foto van jouw ingeruimde kledingkast naar djack@defensiefit.nl met als onderwerp: ‘kledingkast’, dan plaats ik jouw foto hieronder dit artikel :).

Hieronder een voorbeeld van mijn kledingkast: 

 

 

 

 
Reactie plaatsen