Ik ga in dienst. Doei!
07 september 2022 
7 min. leestijd

Ik ga in dienst. Doei!

DE LAST VAN BELOFTES


Welkom bij de tiende aflevering van onze Defensiefit Podcast! In deze aflevering gaan we in op de mensen om jou heen. Je hebt de keuring gehaald en gaat binnenkort starten met de opleiding. Waarschijnlijk betekent dit ook afscheid nemen van de mensen die je nu in je leven hebt. Dit hoeft natuurlijk geen definitief afscheid te zijn, maar het kan zijn dat je bepaalde mensen die je nu in je omgeving hebt wat minder gaat zien. Dit kan soms een hele uitdagende transitie zijn.

Van de duizenden mensen die ik inmiddels heb begeleid en getraind, hoorde ik regelmatig dat zij dit een echte uitdaging vonden. Je hebt een bepaalde groep mensen om je heen en dit gaat veranderen. Dat maakt niet uit, het hoort hierbij en je leert ook nieuwe mensen kennen, dus uiteindelijk komt het allemaal weer goed.

Het is een heel interessant vraagstuk, want de vraag is eigenlijk: hoe ga je om met de mensen om je heen die er nu nog zijn? Dat is dan een stukje afscheid nemen. Hoe is dit voor jou? Laat die vraag maar eens voor jezelf binnenkomen. Over deze vraag en nog veel meer gaan wij het hebben in deze aflevering.

CONTACT HOUDEN IN DE 21E EEUW

Hoe is het voor jou om jouw dagelijkse routine met de mensen die je nu om je heen hebt compleet te zien veranderen?

Sommige mensen krijgen last van heimwee, maar dit kun je niet hebben als je naar Defensie gaat. Als je bij Defensie zit, ga je af en toe een aantal weken, soms maanden op training. Hier moet je op een bepaalde manier mee omgaan. Als je het gevoel hebt dat je misschien een beetje heimwee krijgt, ga dan eens over dit thema in gesprek met anderen.

Er is vaak een bepaald verwachtingspatroon tussen twee mensen, vooral als de ander in de oude omstandigheden achterblijft. Jij gaat straks aan de militaire opleiding beginnen, de ander kan dan het gevoel krijgen dat hij achterblijft. Misschien zegt hij wel dat je hem in de steek laat. Dit kan mentaal heel vervelend voor je zijn, maar dit hoort er helaas wel blij.

Het is niet fijn om te horen, maar het is belangrijk om te ervaren hoe dit is, zodat je ermee leert omgaan. Neem dit dus mee en bereid je hier ook alvast op voor voordat je aan de opleiding begint, zodat je niet op de opkomst dag nog allemaal mentale bagage en emotionele last meeneemt omdat je de oude wereld zo gaat missen.

Zeker in de 21e eeuw is het moeilijk om te verdwijnen. We hebben overal internet waar je 24/7 kunt laten zien waar je bent en wat je doet, dus het is heel makkelijk om contact te houden. Alleen niet op de manier die je gewend was: door fysiek bij elkaar aanwezig te zijn of samen activiteiten te doen. Als je dit hoort en het gevoel hebt dat dit iets is wat jou bezighoudt of waar je nog nooit over nagedacht hebt, laat dit dan een mooi aanknopingspunt zijn om hierover na te denken. Soms deel je jouw passie voor de opleiding met een ander en reageert hij of zij er niet zo leuk op.

Dat is prima: de ander hoeft deze opleiding ook niet te doen want het is jouw keuze. Jij gaat jouw droom najagen! Een oneliner die ik zelf vaak gebruik is:

laat het gebrek aan visie van de ander, jouw plan voor de toekomst niet in de weg staan.

Laat die uitspraak maar eens even inzinken. Wat ik hiermee bedoel is dat de ander misschien nog geen plan of droombaan voor ogen heeft en in zijn of haar oude situatie blijft hangen. Neem bijvoorbeeld een goede vriend van de middelbare school die nog geen toekomstvisie heeft. Deze persoon zal op een gegeven moment ook een keuze moeten maken, misschien geforceerd omdat hij niks kan verzinnen, maar er moet een keuze gemaakt worden. Uiteindelijk komt die persoon erachter wat hij of zij wil gaan doen en zal de vriendschap alsnog uit elkaar spatten. Dus: neem dit mee en sta hier eens bij stil.

Ik zei het net al:

het is moeilijk om te verdwijnen in de 21e eeuw.

Overal is internet en op het internet zijn er natuurlijk diverse platformen waar je elkaar kunt vinden: Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, whatever… zoek het kanaal wat bij jou past en waar jouw familie of vrienden veel op zitten. Je zult zien dat het platform gaat doen waar het voor bedoeld is, en dat is in contact blijven met andere mensen die je dierbaar zijn, waarmee je jouw levensloop kan delen.

Als je dan op een gegeven moment in opleiding gaat, ben je erg druk, maar ’s avonds laat heb je best tijd om even een berichtje te sturen. Stuur bijvoorbeeld aan het eind van de week eens een boodschap of een paar mooie foto’s. Weet dat je niet de enige bent. Ik heb door de jaren heen gemerkt dat dit voor sommige mensen echt een gedachte is waar zij nooit stil bij hebben gestaan. Met de manier die ik je zojuist verteld heb, heb je in ieder geval wat houvast om dit gedeelte in te kleden en vorm te geven.

MAAK GEEN BELOFTES

Een ander thema is: voorkom de last van beloftes. Ik heb vaak gezien dat mensen zich zo schuldig voelden omdat zij de vertrekkende partij waren, en dat zij allerlei beloftes deden en al data gingen vastleggen om af te spreken. Ja, dat kun je doen, maar pas op met beloftes die je niet kunt waarmaken.

Houd je agenda nog even schoon, zou ik zeggen.

Zeg bijvoorbeeld dat je iets laat horen als je tijd en ruimte hebt en dat je dan een datum zal uitzoeken. Je kan het niet vooraf vastleggen. In dienst zou het kunnen dat je allemaal gelijkgestemde mensen ontmoet, dit gaan je nieuwe beste vrienden worden en je wordt misschien hier en daar uitgenodigd voor een feestje of activiteit vanuit de nieuwe groep mensen die je hebt ontmoet. Zo kom je erachter dat het nieuwe leven supergaaf is en je in dat militaire leven wil doorleven.

Eerder had je daar natuurlijk geen besef van, omdat je nog in je oude wereldje leefde. Nu is de transitie gemaakt en gaat er een nieuwe dynamiek voor je spelen. Besteedt hier 100% aandacht aan zodat je goed door de opleiding komt en jij je droombaan kunt vervullen.

Je bent een optelsom, niet alleen van je eigen herinneringen en levensloop, maar ook van de mensen die jou hebben gevormd.

Soms heb je mensen in je leven waarmee het contact verwaterd is. Als je dit durft, geef dan aan wat voor invloed zij op jou hebben gehad en wat jij van hen geleerd hebt. Als jij vindt dat zij een bijdrage hebben geleverd aan wie jij bent geworden, dan is het heel mooi moment om hier een fijne herinnering van te maken en te zeggen: “ik wil je bedanken voor de motivatie die je mij altijd gegeven hebt. Je hebt mij geïnspireerd om mentaal door te zetten en moedigde mij aan als ik erdoorheen zat.” Dit kun je bijvoorbeeld doen op een afscheidsfeest of tijdens een etentje. Je gaat iemand minder zien maar waardeert diegene enorm. Laat dit dan nog één keer blijken en neem deze waardevolle herinnering mee.

AAN DE SLAG

Ik heb je zojuist meegenomen in wat voorbeelden, maar nu is het jouw beurt! Ik heb 4 actiepunten voor je opgesteld om nog even bij stil te staan.

 Aan de hand van de podcast heb ik per aflevering een module opgebouwd met specifieke opdrachten om uit te werken. Er zullen in totaal 30 podcasts verschijnen, 30 podcasts keer 4 opdrachten zijn 120 opdrachten. Oké, dit klinkt misschien een beetje veel, maar het is echt interessant om te kijken waar je al aan gedacht hebt, waar je op voorbereidt bent en wat je wel en niet weet.

Deze opdrachten zijn eigenlijk jouw handvaten om een beeld te vormen over jouw toekomst bij Defensie. De opdrachten zijn verdeeld in vier journeys:

  1. Journey één is van 'de burgermaatschappij' naar 'de keuring halen'.
  2. Journey twee is waar we nu mee bezig zijn, namelijk de keuring halen tot het punt dat de opleiding start.
  3. Journey drie is de start van de opleiding tot het afronden van de opleiding.
  4. De vierde journey gaat over het leven nadat je de opleiding hebt gehaald.

Ik heb uiteindelijk de vier zwaarste militaire opleidingen ter wereld gedaan. Ik zag hier echt een patroon in, waar je je op kunt richten om steeds een stap vooruit te maken. Er komen veel mooie voorbeelden aan van hoe jij dingen kunt aanpakken en waaraan je dan moet denken.

Hoe ga je om met de mensen om je heen in de fase van de keuring tot aan de opleiding? Als het goed is, weet je wat jouw plannen zijn, maar weet je ook wat de plannen van jouw dierbaren, vrienden en familie zijn? Het kan heel waardevol zijn om te zien dat jij niet de enige bent die keuzes maakt en doorgaat met zijn leven.

Jij gaat jouw passie volgen en doen wat je leuk vindt, maar wat gaan anderen doen? Informeer hier ook naar: ga je op kamers, ga je naar een andere stad? Ga jij de mensen die je kent nog veel zien? Ik heb vaak gezien dat mensen een voorspelling maken van iets, maar dat het in praktijk totaal anders loopt. Dit is oké! Het is gewoon hoe het leven gaat. Als mensen eenmaal ergens aan beginnen stappen ze een nieuwe wereld in en willen ze er volledig in opgaan, omdat er veel andere leuke dingen te doen en ontdekken zijn, of het is een opstapje naar waar ze op zoek waren. Schrijf dit allemaal eens op hoe dit voor jou is in jouw huidige wereld.

Vervolgens is het leuk om te kijken waar je jouw vrienden of familie kunt vinden. Misschien is dit wel in een vaste stamkroeg bij jou in de buurt, of juist op social media in bepaalde groepen? Spreek bijvoorbeeld met je vriendengroep af om een groep te starten waarin je persoonlijke dingen en foto’s kunt delen. Zo kun je op een eenvoudige manier contact houden. Zeker in de 21e eeuw is er altijd wel een manier om contact te houden. Zoek voor jezelf dus uit op welke manieren of plekken je dit kunt doen.

Bedenk ook eens goed voor jezelf welke mensen er nu in jouw leven zijn. Wie heeft jou gevormd? Dit zowel op het valk van 'the good' als 'the bad'. Sommige mensen heb je als prettig ervaren en bij andere mensen was het ongemakkelijk, maar zij hebben jou allemaal op een bepaalde manier toch echt skills en vaardigheden aangeleerd. Je hebt dit meegemaakt, je kunt het niet meer terugspoelen. Het is een herinnering en deze moet je omarmen zodat je dit als het ware een plekje kunt geven. Sta er dus bij stil wat iemand voor jou betekent en wat je van hem of haar hebt geleerd. Probeer dit zonder oordeel te doen.

Tot slot schrijf je op wat iedereen gaat doen. Ik heb meegemaakt dat mensen een bepaalde studie wilden volgen, maar ineens halsoverkop op wereldreis gingen. Iedereen volgt uiteindelijk zijn droom. Dat is heel interessant om voor jezelf uit te schrijven.

Dat was het alweer voor aflevering 10! Vond je deze aflevering leuk? Laat het dan weten met een reactie onder de Youtube video van deze aflevering, en vergeet niet te abonneren op ons Youtube kanaal >>. Bedankt voor het lezen en tot de volgende aflevering!

Klik hier om de aflevering op Youtube te bekijken >>


Gr, Djack

Reactie plaatsen