Defensie Fysieke Keuringseisen

Defensie Fysieke Keuringseisen

Fysieke keuringseisen voor defensie

Als je hebt besloten om militair te worden, dan word je getest door middel van een medische en fysieke keuring. De medische en fysieke keuring vindt plaats bij het Diensten Centrum Werving & Selectie in Amsterdam.

Om militair te kunnen worden moet je mentaal sterk in je schoenen staan, maar ook fysiek moet je aan bepaalde minimum eisen voldoen. Hierbij geldt dat je niet alleen gezond moet zijn, maar ook fit!

Je hoeft nog niet fit te zijn, om fit te worden. Fit zijn gebeurt ook niet vanzelf, hiervoor kun je trainen. Wat je moet trainen en hoe je dat doet, zal worden uitgelegd in dit artikel. Het is met name belangrijk om op de juiste manier te trainen en om de oefeningen goed uit te voeren.

De belangrijkste boodschap is: ga vandaag nog aan de slag, maar doe het goed en train met een plan! Zo heb je succes bij het trainen, de keuring en straks je militaire opleiding!

Fysieke keuring

Tijdens de keuring worden je kracht en conditie gemeten met een aantal testen. De krachttesten zijn gericht op je maximale kracht, dus dit moet 1 van je aandachtspunten zijn. De conditietest wordt afgenomen op een hometrainer. Wanneer je dit wilt trainen, doe je dit dus het best op een hometrainer en verzwaar je de weerstand op de trappers net zo lang totdat je ze niet meer rond krijgt.

Wanneer je met positief gevolg de keuring hebt doorstaan, is het van belang voor de militaire opleiding dat je een goede hardloop conditie hebt. Het is aan te raden om fietsen en hardlopen te combineren.

Les 1: Spreid je krachten


Mocht je zelf een trainingsschema maken, let er dan op dat je je trainingsprikkels goed spreidt, zodat je goed kunt herstellen van je trainingen. Wanneer je fanatiek aan de slag gaat, train dan niet meteen elke dag op dezelfde manier. Leer ook je lichaam kennen. Wanneer je niet zo sterk bent (kracht is laag), maar je conditie is al uitstekend, besteed dan meer aandacht aan je krachttraining. Is jouw maximale kracht uitstekend , maar kan je niet zo heel lang hardlopen, richt je dan op je conditie. Voor alle duidelijkheid: doe tijdens een training altijd de dingen die je tijdens de test

Trainen voor de keuringseisen


De sporttest die je af moet leggen tijdens de keuring, meet hoe sterk je bent. Dit wordt gedaan door middel van een krachttest en wordt er gekeken hoe het met je conditie is gesteld door middel van een fietstest.

Hoe verbeter je je kracht en hoe ziet de training eruit!


Als militair is het zeer belangrijk om voldoende kracht te hebben. Spierkracht heb je nodig bij het nemen van de hindernisbaan, maar ook bij het marsen met een rugzak om je schouders. Vandaar dat je basis kracht wordt getest en gemeten.

Krachttraining kun je prima thuis doen. De belangrijkste spiergroepen om te trainen zijn de grote spiergroepen, namelijk benen, buik, onderrug, bovenrug, borst, schouders en armen.

Krachttraining kent een aantal verschillende vormen. Voor de keuring is het van belang dat je traint op je (sub-) maximale kracht, want dit gaat gemeten worden!

Om het verschil nogmaals te benadrukken: krachtuithoudingsvermogen bestaat uit 3 setjes van 12-20 herhalingen tot uitputting (falen). Sub-maximale kracht bestaat uit 3 setjes van 8-12 herhalingen tot uitputting (falen). Dit laatste is dus van belang voor de keuring!

Hoe verbeter je je conditie en hoe ziet de training eruit!


Een eenvoudige uitleg van conditie is dat je een activiteit lang vol kunt houden. Je conditie kun je redelijk eenvoudig trainen met een goed trainingsschema. Je kan dit op twee manieren doen: door middel van fietsen en/of hardlopen.

Voor de keuring is het verstandig als je specifiek traint op een hometrainer. Hier kun je de weerstand namelijk op instellen en gaandeweg verzwaren.

De fietstest op de keuring bestaat uit het fietsen op een hometrainer waarbij je de toerenteller tussen de 70 en 80 omwentelingen per minuut moet houden. Elke minuut zal de weerstand op de trappers verzwaard worden. Het doel is om zo lang mogelijk vol houden.

Het instellen van de weerstand op de hometrainer wordt mede bepaald door je eigen gewicht. Als richtlijn kun je tijdens het trainen op een hometrainer de weerstand instellen tussen de 60 tot 100 watt en binnen 15 minuten op laten lopen richting 300 tot 400 watt. Als je echt over een goede conditie beschikt dan haal je tussen de 12 tot 15 minuten.

Wat sommigen vergeten is dat ze, na het behalen van de keuring, gerichter moeten gaan trainen voor de militaire opleiding. Het is dan zeer verstandig om de focus volledig te weerleggen op (hard)lopen. Met en zonder rugzak.

In je voorbereiding op de militaire opleiding is het dus belangrijk dat je gaat hardlopen en gaat marsen. Het is verstandig om van begin af aan, naast het trainen voor de fietstest voor de keuring, ook alvast te beginnen met hardlopen met een trainingsschema.
Gwen
Door

Gwen

op 03 Feb 2017

Hallo! Ik doe nu Brugjaar Marechaussee en heb ik heb mijn keuring voor de interne opleiding als marechaussee-beveiliger ongeveer in juni/juli. De keuring in Amsterdam heb ik eens ervaren. Maar wat ik mij erg afvraag is, wanneer of na hoeveel minuten heb je positief bij de fiets test? Hoelang moet je ongeveer trainen totdat je eigenlijk resultaat krijgt met kracht? (Niet uiterlijk) Alvast bedankt, Groetjes Gwen

Jeanine Maas
Door

Jeanine Maas

op 03 Feb 2017

Hoi Gwen! Bedankt voor je bericht! In onze ledenomgeving hebben we hier een uitgebreid antwoord op geschreven. Je kunt hier een account aanmaken voor onze ledenomgeving: http://defensiefit.thehuddle.nl/auth/loginTot zo in onze ledenomgeving :). Gr, Djack :)

Desiree
Door

Desiree

op 19 Jan 2017

Hallo Djack, Ik ben mij aan het voorbereiden op de sport test voor de functie specifieke deskundigheid Cmi Commando (reservist). Onder welk cluster val ik? Mijn lichaamsgewicht is 58 kg, lengte 165 m, 45 jaar. Train nu de fietstest, start met 60 watt, na 1 min 70, 2 min 80, tot 15 min.De krachttraining vind ik lastig te bedenken welk gewicht ik moet kunnen duwen, tillen, etc? Kunnen jullie mij verder helpen? groetjes en alvast bedankt, Desiree

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 20 Jan 2017

Hoi Desiree! Bedankt voor je bericht! Afhankelijk van je daadwerkelijke functie waarvoor je solliciteert bij het onderdeel CMI Command, krijg je een cluster toegewezen. De meeste functies bij CMI Command zijn ingeschaald op cluster 1 of 2. Dit zou je zelf even moeten opvragen :). Bij Defensiefit trainen we met niveau's, waarbij Defensiefit Niveau 2 jou voorbereid op cluster 2. Als je besluit lid te worden van Defensiefit dan doen we de Testweek en maak ik op basis van jouw resultaten een persoonlijk trainingsschema, zodat je optimaal traint voor de keuringseisen en zeker weet dat je aan de eisen voldoet. Inmiddels hebben we al een aardige groep mensen die trainen om reservist te worden :). Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten; geen probleem :). Gr, Djack

angelique
Door

angelique

op 01 Nov 2016

Ik ben 14 en ik wil het leger in ik wil mij al vast voorbereid

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 04 Nov 2016

Hoi Angelique, Bedankt voor je bericht! Wat goed dat je al weet wat je wilt! En bij Defensiefit ben je van harte welkom om jezelf alvast optimaal voor te bereiden! Omdat de trainingen met eigen lichaamsgewicht zijn, kun je prima mee trainen, zonder gevaar van overbelasting zoals dat in een sportschool op apparaten kan voorkomen. Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten; geen probleem :). Gr, Djack :)

Reactie plaatsen