1ste week EMMV van pet naar baret
15 februari 2017 
6 min. leestijd

1ste week EMMV van pet naar baret

EMMV

16 januari was het dan eindelijk zover! De start van de EMMV (eerste maritieme militaire vorming) een 8 weken durende opleiding van pet naar baret..

Om 09:20 uur was ik op station Den-helder Zuid, ik moest me melden tussen 09:00 en 10:00. Eenmaal daar aangekomen, moesten we ons opstellen in 3 gelederen en werd je ingedeeld in een ‘bak’. Ik zat in bak 2 met 19 anderen. Deze dag begonnen we met 62.

Maandag werd onze burgerkleding omgewisseld voor een overal, want het boordtenue hadden we wel verstrekt gekregen, maar moeten we eerst verdienen voordat we het mochten aantrekken.  Hieronder zijn we ons gereed aan het maken voor het Bivak op Texel. We zijn uiteindelijk op bivak gegaan met 52 personen.

c2mxymzxeaaots0Toen we opgelijnd stonden voor Station Den Helder Zuid, werden we dus in bakken ingedeeld: er waren 3 bakken. Ik werd ingedeeld in bak 2. Toen we in 3 groepen stonden, was het meteen van: “jas helemaal dicht en als je jas niet helemaal dicht kan, moet deze uit”. Tegen iemand anders die zijn broekspijp opgerold had, werd gezegd: “doe je broekspijp omlaag omrollen”. Gelijk deed nog iemand anders ook maar meteen zijn broekspijp omlaag… ‘Eenheid van tenue’, werd meteen duidelijk gemaakt.

Eenmaal aangekomen op de kazerne kregen we een welkomstpraatje en werden we aan de kader leden voorgesteld. Ook kregen we een kwartiermeester toegewezen: hij is de baas van onze bak. We kregen de sleutels van de kamer aangewezen en ik sliep met 3 andere meiden uit mijn bak op een 6 persoonskamer.

In de middag kregen we onze overal en een rugzak/packie met benodigheden zoals reddingsvest, koppel, leatherman, hoofdlamp, knoopeneindje, thermosfles, overwerkjas en regenbroek. We moesten op de regenjas, op je packie, op je koppel en op je pet een tape plakken met daarop je achternaam.

Strakke timings:

De eerste week voordat we op bivak gingen, was erg pittig: we kregen ’s avonds lessen van de Mariniers. Timings dienen gehaald te worden, en we mochten soms zelf een tijd bedenken, maar als de mariniers dit te lang vonden, maakten ze er zelf een andere (snellere) timing van. We moesten ons omkleden in sportkleding, lange broek, lang shirt, trainingsjack, buiten sport schoenen + sportsokken.

We stonden met zijn allen met 3 bakken opgelijnd en toen werden de sokken gecontroleerd: niet iedereen had witte sportsokken aan, sommige hadden nog de zwarte meindl sokken aan of andere zwarte sokken. Er werd geschreeuwd (ehh, ‘luid medegedeeld’) dat als je geen witte sportsokken hebt, dan leen je deze maar van iemand, en diegenen die geen witte sport sokken aan hadden, kregen nog een kans om deze om te wisselen. De mariniers vroegen: “heeft nu iedereen witte sportsokken aan?” Niemand zei: ‘ik niet’.

De mariniers gingen weer controleren en weer hadden sommige mensen geen witte sportsokken aan. Dit hield in: een correctieve maatregel: met zijn allen een rondje rondom het voetbal veld rennen. Dit is +/- 350/400 meter en we kregen een timing van 1 minuut 20 seconden. Je weet zelf eigenlijk al dat dit niet haalbaar is met een zo’n grote groep, toch probeer je het: timing niet gehaald… Nieuwe timing 1.40, timing weer niet gehaald… Nieuwe timing 2 minuten: timing weer niet gehaald… Nieuwe timing: 2 minuut 20 seconden. Tussen de timings door moesten we in de voorligsteun en soms nog een aantal keer opdrukken, de mariniers schreeuwden: “1 is naar beneden en 2 is omhoog”.

Na deze pittige training besloten er al een aantal mensen te stoppen. Ook werd er met push ups en voorligsteun geschreeuwd (ehh, aangemoedigd): “haal je knieen van het dek”, en “ik hou niet van uitknijpers”. Elke avond waren er genoeg consequenties vanuit de mariniers of correctieve maatregelen en ook overdag kregen we genoeg correctieve maatregelen en consequenties voor dingen die beter, strakker of sneller moesten. Alles moest kloppen, en altijd moest alles tip top zijn. Als ik hier alles over zou vertellen, kan ik nog wel een paar pagina’s vol schrijven 😛

Netjes je bed opmaken…:

We kregen de eerste avond een lesje ‘bed opmaken’ met de speciale zustervouw en een lesje kleding opvouwen en alles moest op a4 formaat gevouwen worden in je kast.

blog-marissa

Ook werd elke dag je kleding kast gecontroleerd. Van de eerste week tot aan het bivak is de kast elke dag leeggegooid. De ene keer was de reden dat niet alles op a4 formaat was opgevouwen, een andere keer was de reden dat je nog naden of knopen zag (en dus niet alles op dezelfde wijze was opgevouwen) en nog een andere reden dat niet iedereen op tijd klaar stond voor de kamerinspectie of dat er nog mensen aan het schoonschippen (‘schoon maken’) waren. Dit had voortdurend consequenties voor iedereen in de bak. Het kader keek soms niet eens naar je kast maar kwamen meteen binnen lopen en gooide meteen je kast overhoop, omdat we bijvoorbeeld een timing niet gehaald hadden, dan was dat de consequentie van het niet halen van de timing: opnieuw je kast inruimen.

Militaire Exercitie:

Ook kregen we de eerste lessen in excercitie. De volgende commando’s kregen we aangeleerd: Afdeling, geef acht, rechts om, links om, afdeling halt. Ook het gelijk lopen met het volgende deuntje: “links 2,3,4”. Dat kunnen we inmiddels dromen 😛

Toen gingen we onze packie inpakken voor het bivak + para tas. Hiervan hadden we de avond voor het bivak een controle van de Mariniers. We hadden een inpaklijst voor wat we allemaal mee moesten nemen op bivak. We moesten allemaal buiten in een ‘U-vorm’ staan en alles uitstallen; we moesten een voor een alles laten zien. Had je dingen niet, dan was het: ‘neem aan de voorlig steun aan’, of ‘neem aan: je favoriete houding de squat houding’ bij heel veel dingen hadden 1 of meerdere mensen het niet dus dat werd een lang avondje…

Wapenles Colt C7:

Ook kregen we in de 1ste week een kort lesje kennismaken met de colt c7 het wapen van een matroos. Dit is een mooi wapen. Het weegt ongeveer 3,5 kg. Ik vond het wel gaaf om een wapen vast te houden. Je weet dat je er op een gegeven moment ook mee mag gaan schieten 🙂

Lesje ‘snackpackie’ en rantsoen:

imageOok kregen we uitleg over een snack packie maken: dit waren fruit beschuits die naar pepernoten smaken + een rolletje dexstro; dit moest je altijd in je chest webbing hebben (je opsvest) zodat je altijd iets te sneukelen kon pakken. Je moest de fruistbiscuits uit de verpakking halen en in stukjes breken en ook moesten de losse dextro tabletten erbij.

Voor het bivak kregen we tenslotte uitleg over het 24 uurs pakket (24 uur rantsoen) met onbijt havermout of musli uit een zakje van aluminiumfolie en uitleg over de warme maaltijd zakjes.

Ook zat in je 24 uurs pakket een soort kauwborsteltje als vervangen van de tandenborstel, tissues, droge biscuits + pathe en jam, oplos chocolade melk, en koffie en thee, en oplos ice tea…

Defensie Conditie Proef:

In de eerste week kregen we ook de defensie conditieproef; als je de eisen niet haalt, zit je 2x per week aan een vaste sportavond vast. De rest heeft vrij en jij kan dan 2 uur lang verplicht gaan sporten…

De sit ups en push ups waren binnen in de sportzaal. Er wordt geteld door sportinstructeurs van bureau sport, en zij keken naar de techniek en keurde niet elke push up en sit up goed. Push ups had ik 27 correcte en sit ups 37 correcte; heb wel op me gemak gedaan. Ik kreeg wel feedback minder mijn heupen bewegen met sit ups en met push ups naar voren kijken. We hadden voor de sporttest inentingen gehad de dag ervoor, dus push ups waren iets lastiger.

image-1

Hardlopen gebeurde op de athletiek baan waarbij 1 rondje 400 meter is. Met 5 rondjes zit je op 2000 m. Uiteindelijk haalde ik een nieuw record (!) 2325 meter. Langs de baan staan pionnen en de afstand tussen elke pion is 25 meter. Mocht je tussen pionnen uitkomen aan het eind van de DCP, dan mocht je als cadeau naar de volgende pion lopen.

Tot zover even mijn avonturen van de opkomst en de eerste periode :).

Ben je benieuwd hoe het verder gaat? Hou dan de site in de gaten voor het volgende deel :).

Tot snel!

Gr, Marissa

Reactie plaatsen