Help, ik ben bang dat ik de militaire opleiding niet haal
11 januari 2023 
9 min. leestijd

Help, ik ben bang dat ik de militaire opleiding niet haal

Help, ik ben bang dat ik de militaire opleiding niet haal


Welkom bij weer een nieuwe aflevering! Vandaag gaan we het hebben over: help, ik ben bang dat ik de opleiding niet haal. Die mindset kan er op een gegeven moment inkruipen.

Alles is nieuw, de mensen om je heen zijn nieuw, de kazerne omgeving is nieuw, je kent de instructeurs en hun vakjargon niet, je voeding wordt voorgeschoteld en het is voortdurend onduidelijk of je iets goed of fout doet. Je bent de hele dag zoekende naar of je gedrag wel goed is en dat kan een slopende mindset zijn, waardoor je op een gegeven moment een soort van angst kunt ontwikkelen voor het niet halen van de opleiding.

Hoe wapen je jezelf daartegen? Daar gaan we het in deze aflevering uitgebreid over hebben!

I WILL DIE TRYING 

Je vraagt jezelf soms af of je het allemaal wel goed doet. Natuurlijk moet je in het begin even wennen. Als het goed is, vertellen de instructeurs dat je gezamenlijk naar een eis, norm of instapniveau toe werkt zodat iedereen dezelfde basiskennis heeft en dezelfde handelingen uitvoert. Soms ben je heel erg gewend om dingen cijfermatig te horen, door middel van een score, maar nu is het een ander verhaal. Het gaat hier om iets wel of niet halen.


Je wordt beoordeeld op je gedrag, dus ofwel jij anticipeert als er iets gebeurt ofwel jij grijpt in als iets niet goed gaat.


Daar ben je in het verleden misschien nog nooit op beoordeeld, dus het kan best zijn dat je hier nog aan moet wennen. In alle rust een schriftelijk testje maken, waar je bij elk antwoord even rustig mag nadenken, verbleekt bij deze andere manier van beoordelen...

Ik heb ook mensen meegemaakt die vanuit een praktische opleiding kwamen. Zij waren hier vaak al wel wat meer aan gewend dan de mensen die theoretische studies deden. In dat praktische werk moeten ze meteen aan de slag: misschien met de handen, bepaalde situaties oplossen en handelen als er iets misgaat. Hierdoor is dit gedrag voor hen al wat natuurlijker.

Denk voor jezelf eens na over hoe jouw verleden eruitziet: hoe werd je beoordeeld in jouw school omgeving? En als je in opleiding bij Defensie gaat, waar word je dan op beoordeeld? Wat moet je laten zien en wat is de aard van de lessen? Als je bijvoorbeeld een eis hebt waarbij je iets in praktijk moet laten zien maar hier met een theoretische PowerPoint instructie over krijgt, dan is daar dus een mismatch. Om die reden zit er in de meeste opleidingen een fase waarin eerst een praatje gegeven wordt met theoretische uitleg, daarna een plaatje waarin het wordt voorgedaan, en tot slot een daadje, dan ga je er zelf mee aan de slag.

De één vindt dat theoretische gedeelte uitdagend, de ander het praktische gedeelte. Soms vinden mensen het uitdagend om iets zelf te doen, anderen springen meteen ergens in en als het mis gaat hebben zij daar geen schuld of schaamte bij. Als jij iets doet wat je lastig vindt en alleen maar denkt: iedereen zit te kijken, ik doe het verkeerd en het huilen je misschien wel nader staat omdat je zoveel druk voelt, is dat niet goed.


Het gaat erom dat je ergens van leert en voor jezelf leert inzien dat je iets moeilijk vindt zodat je daarmee om leert gaan.


Er zijn meer mensen zoals jij, dus praat er eens over en ga daarmee aan de slag. Wij waren vaak ’s avonds nog op onze kamer samen de lesstof aan het herhalen zodat we elkaar konden overhoren. Dit was het werk wat we later wilden gaan doen, dus we bleven buiten de lessen van overdag doorleren voor onze droombaan.

Dat was ook de commitment die we hadden. Er gebeurt van alles op zo’n lesdag. ’s Avonds ben je vrij in je beweging, dus kun je met de groep connecten. Stel jezelf kwetsbaar op en vertel bijvoorbeeld dat je de les van vandaag best wel uitdagend vond. Je hoort altijd wel dat anderen dit ook lastig vonden. Daarnaast kun je met elkaar lachen, gieren en brullen om wat er vandaag allemaal weer is gebeurd.

Als jij in die startfase van de opleiding zit, kijk dan voor jezelf naar wat er gevraagd wordt en wat je moet laten zien. Dan weet je ook heel concreet waar je mee bezig bent en wat je uitdagend vindt, zodat je hier extra nadruk op kunt leggen. Neem in een vrij weekend de dingen die je lastig of uitdagend vindt nog eens door met jouw buddy’s. Uiteindelijk valt dat kwartje wel.

Neem dit dus van harte mee. Ik dacht altijd: ik laat het sowieso niet gebeuren dat ik van de opleiding gestuurd wordt of zelf uit de opleiding stap. No way, dat is gewoon geen optie voor mij. 'I will die trying'. Wat er ook gebeurt, ik ga door tot ik omval.

Blijf doorgaan, blijf leren, blijf het eigen maken en zorg gewoon dat je het haalt.

FALEN OF HALEN

Als jij tijdens de opleiding één van de eerste eisen niet haalt, komt er een lijstje op de deur. Dit lijstje bestond vroeger gewoon uit namen, tegenwoordig uit registratienummers, maar hoe dan ook, je weet precies wie er op de lijst staat. Dat kan natuurlijk best wel een wake-up call zijn: shit, ik sta op de lijst omdat ik iets niet gehaald heb en nu moet ik het opnieuw doen.

Dit kan je onzeker maken en je ook een bepaalde mindset geven. Je denkt misschien dat alles voor niks is geweest en dat dit je echt niet gaat lukken. Nou, die mindset die pakte ik in mijn tijd dan meteen aan: even rustig aan, wat was het voor toets? Wat is er gebeurd? Hoe heb ik me voorbereid en wat maakt dat ik die eis niet heb gehaald?

Op die manier bekijk je de situatie even opnieuw. Desnoods kijk je naar wie er in de top 5 van het lijstje zitten, die het wel gehaald hebben en vraag je aan diegene wat zijn sleutel tot succes was en of hij tips voor je heeft? Dat is eigenlijk de mooiste vraag die je kunt stellen aan je buddy’s. Op die manier ga je inzien door welke reden of omstandigheid je deze eis niet hebt gehaald.

Ik wil je echt meegeven: het is falen of halen, dus je moet het wel halen. Let wel op dat je slechts de ondergrens hoeft te halen. Je komt natuurlijk uit een andere wereld, uit de burgermaatschappij. Je stapt die militaire wereld in waar je bepaalde gedragingen eigen moet maken door middel van SOP's (Standard Operating Procedures), drills en vakjargon.

Toen ik in de opleiding voor Mountain Leader zat, moest alles perfect zijn. In het begin kun je niet perfect zijn, dus krijg je keer op keer te horen dat wat niet goed gaat, opnieuw moet. Dat kan frustrerend zijn, maar we wisten allemaal dat we niet alles in één keer konden. Je hebt feedback nodig om jezelf te verbeteren, zodat je naar het juiste niveau kunt trekken.

Een ander voorbeeld uit mijn opleiding tot Mountain Leader, is dat ze van ons allemaal wilden dat wij een breekpunt hadden. Het gaat erom dat je een keer niet fysiek in staat bent om een taak te volbrengen. Dan ben je dus als het ware even gebroken. Even een klap in je nek, zoals ik het altijd noem. Het lukt niet, je energie is op, je benen zijn verzuurd. Het gaat er dan om hoe je herstelt, want dat is een hele mooie les die heel intens is en je kunt meenemen in jouw verdere loopbaan.

Je weet hoe het is als iets niet lukt en je weet ook hoe je hier weer uit komt: ik let op mijn voeding, ik train rustig en doe de dingen die ik moet doen. Ik doe even geen gekke dingen zodat ik snel herstel. In de opleiding kan dat een aspect zijn. Met name in de hogere, zwaardere clusters is het belangrijk dat je geleerd hebt hoe je om moet gaan met uitputting. Neem dit dus mee en sta hier stil bij!

WINNERS JUST DON’T QUIT

Winners never quit. Quitters never win. Daarmee is alles gezegd. Ook al haal je het nu niet, blijf doorgaan en zorgt dat je uiteindelijk wint. Als je iets niet haalt en er meteen mee stopt, zal je dus nooit winnen, zo simpel is het. Kijk eens voor jezelf of deze uitspraak voor je van toepassing is en of je jezelf hierin herkent: als je tegenslagen hebt, vind je het dan moeilijk om hier bovenop te komen? Of ga jij ermee aan de slag? Het kan ook zijn dat je ervoor gaat, maar het moeilijk vindt om iets vol te houden. Dat is eigenlijk een stamina kwestie: heb je voldoende energie en herstellend vermogen om harder te trainen en hiervan te herstellen?

Ik had vroeger moeite met het lopen van lange afstanden, dan deden mijn voeten zeer, kreeg ik spierpijn in mijn kuiten en benen, soms zelfs in mijn heup of een beetje in mijn onderrug. Na zo’n training wist ik dat ik 's ochtends echt zo’n stram moment zou hebben waarbij ik als een oude man naar de douche zal strompelen.

Als het kon, stond ik dan juist vroeg op, en ging ik dan eerst warm douchen om dat lichaam weer te activeren. Vervolgens begon ik een beetje te bewegen om die zere voeten warm te lopen en de doorbloeding op gang te brengen. Als het eenmaal warm gelopen is, dan gaat het wel weer. Vervolgens plak je alle blaren af en trek je je schoenen weer aan. Dat kan even zeer doen, maar je weet dat dit erbij hoort.

Als het goed is, heb je dit in eerdere journey’s al ervaren en weet je hoe je daarmee om moet gaan. Het eerste half uur doet het even zeer, maar als je eenmaal in beweging bent, gaat het wel weer. Als jij militair bent, heb jij 100% van je slechtste dagen overwonnen, anders zou je hier nu niet zijn.


Wij zeiden ook wel eens: het wordt vanzelf vrijdag.


Focus op de dingen die je moet doen. Blijf doorgaan. Ik zeg altijd: just don't quit, because winners don’t quit.

Soms kan het zijn dat je tussen bepaalde lessen lange wachttijden hebt en je je gaat vervelen. Vaak leg je dan de focus op alle pijntjes die je hebt. Je praat jezelf mentaal omlaag. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Herken dat. De momenten waarop je fysiek gesloopt bent en overal pijn hebt zijn de momenten waarop je gevormd wordt.

Hoe ga je ermee om en hoe is het voor jou om letterlijk en figuurlijk in die pijn te zitten? De groep heeft mij altijd geholpen. Wij maakten er juist een geintje van: ‘oh, wat een ellende… heb jij ook zo’n pijn aan je poten?’ Met donkere humor kwamen we er wel doorheen.

STOP MET JEZELF VERGELIJKEN MET ANDEREN

Help, ik ben niet goed genoeg want anderen zijn beter dan ik… Stop met jezelf vergelijken met anderen! Juist in het begin komt iedereen op hetzelfde niveau binnen. Er zijn altijd mensen die in bepaalde onderdelen beter zijn. De één is beter in hardlopen, omdat hij zijn leven lang bijvoorbeeld al Survival Races loopt of op atletiek heeft gezeten.

De ander is beter in schieten omdat hij al jaren aan boogschieten doet waardoor hij die flow van ademhaling en op een doel richten al helemaal onder de knie heeft. Dat is dus niet iets om jezelf aan te spiegelen. Kijk altijd naar jezelf: wat kan ik wel en wat kan ik niet, zit ik op de norm? Het is prima om te spiegelen met het trainingsniveau van de groep, maar het belangrijkste is dat jij op de norm zit zodat je de opleiding gaat halen.

Of je nu met de hakken over de sloot óf juist cum laude slaagt voor je examens op de middelbare school, niemand zal ooit nog naar je cijfers vragen. Het belangrijkste is dat je het hebt gehaald. Het meest interessante is hoe jij met de afronding van een cursus of opleiding omgaat. Degene die met de hakken over de sloot de opleiding of cursus haalde kan daarna zeggen: ‘ik heb het gehaald, maar nu wil ik dit eigen maken en hier heer en meester in worden. In iedere training die ik vanaf nu doe, ga ik mezelf verbeteren. Ik wil dat hoogste niveau bereiken.’

Dan zie je dat iemand op een gegeven moment aan de anderen voorbijgaat, terwijl die anderen juist altijd hoge cijfers haalden. Wat er om jou heen gebeurt, doet er niet toe. Het gaat erom hoe jij in de wedstrijd zit. Het gaat erom dat je kijkt naar wat je wel of niet kunt en hieraan werkt zodat je op de norm zit. Dan maakt het ook niet uit of anderen ergens beter in zijn dan jij.

Misschien haal jij het basisniveau, maar zijn anderen ergens beter in dan jij. Dan kun je van hen leren. Neem bijvoorbeeld een buddy waarvan de rugzak meesterlijk is ingepakt. Misschien is dat een mooie tip voor jou, omdat jij altijd in die rugzak aan het graven bent. Ik zag bijvoorbeeld iemand die zijn hand in zijn rugzak stak en precies pakte wat hij nodig had. Ik vroeg: ‘hoe weet jij nou waar dat precies ligt?’ Hij zei: ‘ik heb de ingepakte rugzak helemaal in mijn hoofd. Dit zakje ligt links, dat zakje ligt rechts.’ Ik vond dat heel gaaf om te zien. Zou ik dat ook kunnen?

Dat zijn dus van die dingetjes die je van andere mensen die ergens heel goed in zijn, kunt leren. Vat het niet op als falen, maar zie het als een kans om te leren.

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je veel tips en tricks uit deze blog hebt kunnen halen. Wil je meer weten over Defensiefit? Lees dan mijn andere blogs. Tot de volgende aflevering!

Klik hier om deze aflevering te bekijken op Youtube >>

Gr, Djack

Reactie plaatsen